| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
me ~user
|
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 7:48 Temat wpisu: Elektryk dla leworęcznych |
|
|
| Jestem leworęczna i gram na klasycznej gitarze z przełożonymi strunami i inaczej grać nie umiem lewa ręka po gryfie jeździć nie potrafi, a prawa szarpać i tak musi zostać... i chciałabym zacząć grać na elektrycznej gitarze, ale się zastanawiam czy na zwykłym elektryku jak się przełoży struny to czy nie będzie przeszkadzało? |
|
|
|
|
|
|
basta ~user

Dołączył: 14 Maj 2007 Wpisów: 57 Miasto: Ząbki k/W-wy Kapela: Rest Solówki: 1 |
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 8:00 Temat wpisu: |
|
|
| Popatrz jak grał Jimi Hendrix.On nawet strun nie przekładał. |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Nie Cze 03, 2007 8:28 Temat wpisu: |
|
|
| basta napisało: | | Popatrz jak grał Jimi Hendrix.On nawet strun nie przekładał. |
Haha nie no, nie tworzmy tu jakis nowych legend, hendrix jak najbardziej przekladal struny
| me napisało: | | czy na zwykłym elektryku jak się przełoży struny to czy nie będzie przeszkadzało? |
No to skoro juz padlo cos o hendrixie. Proponuje ci poogladac jakies filmiki z jego koncertow i zobaczyc jak sobie z tym radzil.
W zasadzie jest kilka problembow zwiazanych z przelozeniem "zwyklej" gitary do gory nogami.
Po pierwsze, jesli nie masz smukłych dłoni mozesz miec problem z wyzszymi progami ( gorny cutaway zaczyna sie juz kolo 17 progu),
po drugie, moga ci przeszkadzac pod reka potencjomery a takze kabel (chociaz tutaj mozna go przelozyc przez pasek i problem zalatwiony).
Jesli sie przyzwyczaisz do tych lekkich niedogodnosci to nie powinnas miec wiekszych oporow w grze. Najwiekszy problem jaki moze z czasem wyniknac to wlasnie ten dostep do wyzszych pozycji. |
|
|
|
|
|
|
me ~user
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 9:56 Temat wpisu: |
|
|
| nie rozumiem czemu moge miec problem z graniem na wyzszych progach? |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Pon Cze 04, 2007 1:13 Temat wpisu: |
|
|
| me napisało: | | nie rozumiem czemu moge miec problem z graniem na wyzszych progach? |
Przyjrzyj sie jak wmocowany jest gryf do korpusu od dolu i od gory. Przy odwroceniu gitary bedziesz miala (choc niekoniecznie) klopot z progami XVIII<. Po prostu wyciecie na te progi konczy sie na progu XVII.
Oczywiscie to jest przyklad na stratocasterze, ale tyczy sie rowniez ibanezow , cortow itede. W niektorych gitarach nie ma wogole gornego wyciecia. |
|
|
|
|
|
|
waldzio ~user
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 1:38 Temat wpisu: |
|
|
zawsze moża pokusić się zainwestować parę złotych więcej i kupić gitarę dla leworęcznych, ew zaoszczędzić jeszcze więcej i zamówić sobie u lutnika taki sprzęt. to chyba najlepsze wyjście. _________________ żyjemy tak jak śnimy... samotnie ... |
|
|
|
|
|
|
basta ~user

Dołączył: 14 Maj 2007 Wpisów: 57 Miasto: Ząbki k/W-wy Kapela: Rest Solówki: 1 |
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 6:39 Temat wpisu: |
|
|
Torm ma rację ,nie ma co tworzyć nowych legend,Jimi przekładał struny.
Jednak nie do końca.
Jakiś czas temu widzidziałem na jakiś starych taśmach video ,jak grał na gitarze "do góry nogami" i całkiem sprawnie mu to szło.
Ale fakt, w większości przekladał. |
|
|
|
|
|
|
czarny_kurier ~user
|
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 11:40 Temat wpisu: |
|
|
To zależy, moja kumpela jest leworęczna i przełożyła sobie struny na elektryku, ale podobno nie na każdej można, np: ja muisłam kupić specjalną dla leworęcznych _________________ "music is my life" |
|
|
|
|
|
|
franca16 ~user
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 2:42 Temat wpisu: |
|
|
radziłabym kupić gitarke dla lewusów sama takową posiadam.KUpiłam z piecem 20W over drive. za 650 na allegro.i jestem zadowlona polecam _________________ Stratocaster  |
|
|
|
|
|
|
konane1992 ~user

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 8:04 Temat wpisu: |
|
|
hm, a hollow-body nie bedzie dobre do tego? _________________ Washburn A20 + Roland Cube 30x |
|
|
|
|
|
|
|