Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak zacząc grę na basie

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaszczur12
~user

Wpisów: 4
Miasto: Toruń
WpisWysłany: Sob Cze 28, 2008 10:43    Temat wpisu: Jak zacząc grę na basie  Zacytuj zaznaczone      

Witam Was wszystkich.. Smile od 2 dni mam basowke.. i Firma-FLAME , model CS 2003... nie wiem wogole jak sie zabrac do tego .. nie wiem nic.. zupelnie nic.. jest to dla mnie czarna magia... zapytacie ''to dlaczego chce grac na basie?'' zalozylismy zespol i spiewalem w nim ale potrezbowalismy basisty ii oo.. zdecydowalem sie.. moze dlai byscie mi kilka porad jak wogole zaczac grac co mam robic i wogole..
z gory dzieki:) pozdrawiam wszystkich
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 187
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Sob Cze 28, 2008 11:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Siemasz! Dobrą gitarę wybrałeś jako pierwszą! Możesz mieć niewielkie problemy z lewą ręką, bo gryf jest dosyć gruby, ale nie ma tego złego co na dobre nie wyjdzie

Co do rozpoczęcia przygody z basówką to z góry odradzam korzystania tylko z tabulatur - jeśli się do tego przyzwyczaisz, to później nie będzie się chciało poznać nut, które są dziesięciokroć wygodniejsze i wartościowsze - nauka ich na prawdę owocuje (przy pomocy nut możesz chociażby porozumieć się z innymi muzykami).

Warto kupić jakąś książkę dla początkujących (jaką - odsyłam do wyszukiwarki strony, którą mam w podpisie), zakleić tabulatury i ćwiczyć to, co nam autor poleca. Z elektronicznych rzeczy polecam szkołę Mayonesa (również nie zwracając uwagi na zapisy tabulatur!). Na stronie z mojego podpisu znajdziesz w czytelni również kilka fajnych ćwiczeń i garść teorii, którym warto się przyjrzeć. Ogólnie polecam tę stronę bo to kopalnia wiedzy

Co do techniki: Ja sceptycznie podchodzę do nauki klangu przez początkujących, bo żeby grać tą techniką (której znaczenie sprawdzisz sobie na wikipedii lub youtubie) trzeba mieć już w pewnym stopniu sprawne palce. No to ćwiczymy! Jak ustawić lewą rękę pokazuje chociażby pan z tego wideła - palce delikatnie zaokrąglone, kciuk na przeciwko palca środkowego (tego, którego pokazujesz komuś, kogo nie lubisz), łokieć nie za blisko tułowia i przede wszystkim LUŹNA ręką - jeśli czujesz, że zaczyna boleć to przestań grać i ją rozluźnij. Przyjmujemy zasadę, że jeden próg to jeden palec, czyli próg pierwszy trzymamy wskazującym, drugi środkowym, trzeci serdecznym itd. (na początku polecam ćwiczyć w wyższych pozycjach, bo ciężko utrzymać luźną rękę chwytając na niskich pozycjach, bo odległości między progami są dla początkującego za duże). Co do prawej ręki: kciuk opieramy o przystawkę (jeśli Ci tak wygodniej, to grając na wysokich strunach możesz go opierać o którąś z niższych), strun broń Boże nie smyramy - szarpiemy je z wyprostowanych palców (nie zaokrąglonych).

Ćwicz przede wszystkim:
- prezycję grania (żeby nie było żadnych niepożądanych dźwięków, przechodzenie między dźwiękami ma być płynne),
- rytmikę (basista daje czadu, kiedy gra dokładnie i równo, a nie kiedy ma potężny wzmacniacz!),
- artykulację (brzmienie z palca - musisz zauważać wpływ miejsca, w którym szarpiesz struny, siłę szarpnięcia itp. na brzmienie)

To by było na tyle, w razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej zapytaj, zamiast zrobić coś źle. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

WpisWysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

dzieki za tak liczne odpowiedzi.. widze ze wszyscy potraficie grac na basie.. <lol2> a jak potraficie to jakies szmry i duperele bo nie potraficie powiedziec nic poczatkujacemu.. nobki i tyle.. pozdr
Adder
~user

Wpisów: 199
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Sro Paź 01, 2008 4:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jaszczur, co Ci sie stalo? Chyba dostałeś dobre wskazówki od Sledzia. Zamiast obrażać tutaj ludzi z forum powinieneś podziękować chociaż za to.
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Paź 01, 2008 7:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A tam dziękować. Niech się nauczy, to sam będzie mógł pomagać innym! : )

Wpisów: 447
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Sro Paź 01, 2008 9:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

jaszczurku drogi uważasz zenie otrzymales w tym temacie żadnej pomocy? Jesli tak, to może lepiej wrócić do śpiewania?
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
jaszczur12
~user

WpisWysłany: Czw Paź 02, 2008 9:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no dobra.. zrobilem wszystko co mi napisales sledz.. i co.. ze niby juz potrafie grac.. chyba nie.. moze powiecie mi co wy robiliscie na poczatku i wogole.. jak to wygladalo.. nie obrazam nikogo.. tylko tyle ludzi a nikt nie potrafi nic napisac.. wiec sie nie dziwic ze tak napisalem.. chce grac na basie tak jka kazdy z was.. wiec prosze o pomoc ludzi doswiadczonych
8ystry
~user

Wpisów: 94
Miasto: Łódź
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Czw Paź 02, 2008 9:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

google szkur...
od groma skal, poza tym nie można powiedzieć że zrobiłeś wszystko co napisał sledz. Ćwiczeń jest mnóstwo, a już nie wspomnę, że przydałoby się mieć jakikolwiek słuch muzyczny ew go rozwijać
artykulacyjnie też zrobiłeś wszystko?
wszystko wszystko?
to może jeszcze raz? - tyle ode mnie.

WpisWysłany: Pią Paź 03, 2008 2:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bas, jak i każdy instrument muzyczny, to nie trzy dźwięki na krzyż i jechane. Trza jeszcze ruszyć łepetyną.

Wpisów: 22
Miasto: Łęczyca/Łódź
Kapela: Constans Mortality
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 9:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

najlepiej rytmicznie ruszyć ;p
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: