|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Vilfredo ~user
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 2:22 Temat wpisu: Obniżanie głosu? |
|
|
Drodzy, mam pytanie - znam ćwiczenia na poszerzanie skali w zwyż (aby osiągnąć wyższe tony) i z powodzeniem je stosuję. Czy są jakieś ćwiczenia na poszerzanie skali w dół? Pytam bo chciałbym nauczyć się growlować, a bez niskiego głosu nie ma co o tym marzyć .Niewiele mi brakuje, ale jednak parę tonów by się przydało umieć niżej zjechać  |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 402 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 7:11 Temat wpisu: Re: Obniżanie głosu? |
|
|
| Vilfredo napisało: | | Drodzy, mam pytanie - znam ćwiczenia na poszerzanie skali w zwyż |
A możesz zapodać?
Ćwiczeń na obniżenie za bardzo nie znam. Chociaż.... Staraj się śpiewać jak najniżej potrafisz(rób se wprawki) i otwieraj na maksa usta, dzięki temu ten dźwięk będzie głębszy i bardziej donośny. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Vilfredo ~user
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 8:22 Temat wpisu: |
|
|
1. Śpiewaj mum mum.....jakby delikatnie płaczącym głosem(nie na siłę)
2. Spiewaj nej nej.... zwróć uwagę, by nie wciskać celowo dźwięku do nosa.
3. Umieść opuszki palców na policzkach w miejscu, gdzie stykają się ze sobą zęby i przyciskaj palcami policzki.
Śpiewaj brrrrrr.....
Pozwól ustom "bulgotać" jak najbardziej swobodnie.
Zwróć uwagę, żeby twoje usta, twarz i mięśnie krtani były rozluźnione. Nie pchaj powietrza na siłę, pozwól, by przepływało z lekkością. Wykonując ćwiczenie nie używaj zbyt dużej ilości powietrza. Przechodź płynnie od dźwięków niższych do wyższych tak, jakbyś je łączył w całość.
4. Śpiewaj rrrrrr.....
Wykonując ćwiczenie nie używaj zbyt dużej ilości powietrza. Przechodź płynnie od dźwięków niższych do wyższych tak, jakbyś je łączył w całość.
Ponadto już od samego śpiewania wysoko powiększa się skala. Ale oczywiście muszą to być piosenki, które nie eksploatują najwyższego tonu. Ja przed każdą próbą, sesją nagraniową śpiewam zawsze dwie piosenki - "Spiders" Systemu of a Down i "Long Road To Ruin" Foo Fighters. Znakomicie rozciągają struny głosowe. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|