Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
pierwsza gitara elektryczna - help!
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
NoirPapillon
~user

Wpisów: 16
WpisWysłany: Czw Gru 20, 2007 1:49    Temat wpisu: pierwsza gitara elektryczna - help!  Zacytuj zaznaczone      

Wiem, że takich tematów jest tu mnóstwo, ale bardzo mi zależy na pomocy.
A więc tak: chcę kupić gitarę elektryczną. Myślę o niej od dłuższego czasu i wiem, że chcę. A jak się uprę, to zwykle to osiągnę. Tylko co byście polecili? Nigdy nie grałam, nie mam okazji, moja miejscowość to dziura, wśród znajomych gitarzysty nie mam.
Miałam kiedyś klasyka, ale był za duży. Zależy mi na elektryku, ponadto jestem drobnej budowy. Nie mam pewności, czy mnie to wciągnie, więc nie chcę na razie wydawać kasy. Myślałam na allegro - są już takie do 500 złoty... Tylko czy się opłaca? I czy nie jestem za stara? Mam szesnaście lat. A, i ważne jest, żeby gitara nie była baaaaardzo ciężka... Jest to związane, że tak powiem, z budową. Wiem, że to duże wymaganie, ale może ktoś spróbuje pomóc? Proszę Smile
Ogląda profil użytkownika   
NightRaven666
~user

Wpisów: 3
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Czw Gru 20, 2007 8:52    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hehe... Wiesz. Jeśli chcesz grać dobrze, naprawdę dobrze, to polecam na początek jednak parę miesięcy gry na gitarce klasycznej, lub akustycznej.
Także mam 16 lat i zacząłem jakieś 2 lata temu grę. Mam nauczyciela, i jestem z niego cholernie zadowolony, gdyby nie on nie grał bym teraz tak jak gram.. Nie no nie chwale się ...P.
Ale powiem Ci że jeśli już tak bardzo moja droga chcesz kupić sobie gitarę elektryczną, to polecam na początek gitarę właśnie w granicach 350 zł.
Nie opłaca się kupować gitary za 4,5 koła bo jak powiesz temu NIE! to szkoda będzie.
Radzę też jechać do jakiegoś porządnego sklepu z instrumentami tam gdzie będzie świetna obsługa, która z przyjemnością Ci pomogą.
Tyle jak na razie...
Pamiętaj jednak... Trening czyni mistrza . Pozdrawiam....
P.S. Jeśli wszystkie gitary są dla Ciebie ciut za duże, to sprzedają się mniejsze skale gitar. Jest to taka sama gitara jak i inna, lecz jest po prostu mniejsza...Smile. Trzymaj się!
Juhas
+Redaktor

Wpisów: 408
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pią Gru 21, 2007 10:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Raven ma trochę racji. Przede wszystkim po co Ci gitara elektryczna?
Z tego, co wnioskuję, to w ogóle nie umiesz grać i mieszkasz w dziurze, gdzie zespołu raczej się nie założy. Pamiętaj też, że elektryk bez pieca nic nie znaczy

~user

WpisWysłany: Pią Gru 21, 2007 3:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A może ja nie chcę grać dla zespołu tylko dla przyjemności? Litości juhas... I z tego co się orientuję da się grać bez pieca. Jak mi się spodoba, to dokupię. I wielkie dzięki Raven za pomoc. Naprawdę Smile
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Pią Gru 21, 2007 6:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Słuchaj... Najpierw jest dobrze nauczyć się grać na akustyku/klasyku, a dopiero potem inwestować w elektryka. A grać bez pieca można... Można też kupić samochód i jeździć tramwajem, tylko po co?

A przedziale 200, 300 zł. to kupisz chyba tylko jedynie Skyway'a, która to jest ponoć chujową gitarą. Osobiście na niej nie grałem, ale słyszałem same złe informacje na jej temat.

Gitara elektryczna to naprawdę duży wydatek(gitara z bardzo średniej półki: 700 zł, piec gitarowy do domu myślę, że da się kupić za 300, 400 zł, kabel do gitary - od 30 zł., efekt do gitary(bo ten z pieca za 300 to raczej będzie bee, chociaż można się miło zaskoczyć) ok 100 zł, ewentualnie footswitch, żeby używać efetu z pieca koszt myślę, że od 30 zł.

Razem(biorąc pod uwagę footswitch zamiast efektu): 1060 zł - oczywiście to bardzo skromny zestaw i nigdzie indziej go nie wykorzystasz, jak tylko w domu.

Dobra gitara akustyczna: około 400 zł. Dodatkowo akustyczną możesz zabrać na jakiś wyjazd i pograć, i pośpiewać z innymi ludźmi. I oczywiście lepiej nauczyć się grać.

Wybór należy do Ciebie.

+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Gru 22, 2007 10:56    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Można też kupić samochód i jeździć tramwajem,
hahaha no nie rozpierdolil mnie ten tekst
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

NoirPapillon, tak jak napisal Juhas grac na elektryku bez pieca sie da ale zastanawia mnie fakt jak nastroisz ta gitare nie majac kabli ani wlasnie pieca co uniemozliwi Ci slyszenie wydawanych z gitary dzwiekow?? Przy okazji nie bedziesz mogla skorygowac swoich bledow nie slyszac ich wyraznie... PS: co do grania najpierw na akustyku to moje zdanie jest totalnie obojetne. W sumie jak chcesz grac na elektryku to po co wydawac hajs na pudlo i grajac na nim marzac i wyobrazajac sopbie ze to elekryk a nie akustyk... Zabranie akustyka na jakis wypad do lasu heh bezcenne....... w przypadku gdy umiesz grac bo jesli nie to lepiej nie zabierac owego sprzetu do ludzi. Napisalas ze chcialabys gitare lekka itd itp z powodu twojej budowy. Musze Cie zmartwic bo niestety wiekszosc gitar z niskich polek robionych jest raczej ze tak to nazwe z kawalka dechy i nie naleza do najlzejszych...
Cytat:
Gitara elektryczna to naprawdę duży wydatek

Tak, to nie jest malo jesli naprawde chcemy grac. Zalezy jeszcze co chcemy grac itd... Zastanow sie czy warto, pojedz do sklepow muzycznych , pograj na kilku gitarach i to co napisal NightRaven666:

Cytat:
Radzę też jechać do jakiegoś porządnego sklepu z instrumentami tam gdzie będzie świetna obsługa, która z przyjemnością Ci pomogą.

jest wazne ale w sklepach muzycznych jesli nie znasz sie na rzeczy wcisna CI najwieksze gowno wmawiajac ze to super sprzet... Sama musisz dojechac kilka gitar i zdecydowac. Najlepiej zrob tak. Zlap najpierw gitare z tych tanich popykaj chwile, a pozniej zrob to samo ale z lepsza gitara. Roznice zobaczysz napewno...

Kupowanie gitary za 350 to raczej masochizm niz przyjemnosc. Dzwieki sa sztuczne, jakos wykonania lipna ( krzywe progi, czesto po kilku miechach zaczna Ci trzeszczec potencjometry, klucze beda puszczac stroj i wtedy zrazisz sie do gitary i koneic bedzie tej jakze pieknej przygody jaka jest muzyka )

Pomysl dobrze co warto i wtedy bedziemy myslec co dalej
\,,/AvE\,,/

~user

Wpisów: 6
Miasto: Ustronie Morskie
WpisWysłany: Nie Gru 23, 2007 11:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ludzie, nie ma znaczenia czy dziewczyna najpierw nauczy się grać na klasyku czy elektryku! To tak jakbyśmy powiedzieli, że zanim nauczymy się jeździć samochodem osobowym to lepiej najpierw nauczyć się jeździć na motorze, bo ma tylko dwa koła, a nie cztery Poza tym gitary elektryczne mają cieńszy gryf niż klasyczne. Łatwiej jest się na takim gryfie poruszać. NoirPapillon, zbierz jeszcze trochę kasy na piecyk i kup elektryka, skoro tego właśnie chcesz.

Jedną z najbardziej zachwalanych gitar elektrycznych w tym przedziale cenowym to Cort X2 RM. Link: http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=105885&grupa=118903

Lub któryś z Washburnów.

Link: http://muzyczny.pl/produkty.pl?grupa=118903&od=1&mincena=0&maxcena=500000&sort=1&producent=425&towary=3&wyswietlono=1-10

~user

WpisWysłany: Nie Gru 23, 2007 12:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ludzie, dziękuję, jesteście cudowni Smile Więc zbieram kasę Very Happy Jeszcze raz dzięki, dzięki, dzięki! A już zapytam tak przyszlościowo: może polecicie mi jaakieś strony w necie lub książki z nauką gry? Na nauczyciela (przynajmniej na początku) nie mam co liczyć Jeszcze raz dziekuję!
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Gru 23, 2007 12:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Magda_Es napisało:
Ludzie, nie ma znaczenia czy dziewczyna najpierw nauczy się grać na klasyku czy elektryku!

Otóż ma.
Klasyk, czy akustyk, jak zauważyłaś mają szerszy gryf. Jeśli nauczy się na elektryku, to potem albo nie zagra nic na klasyku/akustyku, albo będzie kaleczyła.

Natomiast, jeśli nauczy się na klasyku/akustyku to przejście na elektryczną będzie dużo łatwiejsze i będzie się jej dużo łatwiej grało.

+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Nie Gru 23, 2007 1:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ALe jesli chce grac na elektryku to niech na nim gra, nie musi jezdzic na jakies ogniskowe wypady i grac... to chyba logiczne... Zreszta, jak jestes dobry to zagrasz na wszystkim

PS: jesli bedziesz zainteresowana tym behringerem to pisz na priv ( dane w profilu ) \,,/

~user

Wpisów: 6
Miasto: Ustronie Morskie
WpisWysłany: Nie Gru 23, 2007 6:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Otóż to. Jeśli chce elektryka - niech ma elektryka. Sama chciałam mieć gitare elektryczną, ale rodzice bez mojej wiedzy za moją kasę kupili mi własnie klasyka. Nie miałam żadnej frajdy z gry dlatego, że nie było to czego chciałam. Jedno wiem na pewno. Do opanowania podstaw dobry jest zrówno klasy, akustyk jak i elektryk Smile

Teraz podsunę Ci jakies materiały do nauki. O, to na przykład.

http://pl.youtube.com/watch?v=Uf9qV3BuL5U

Możesz nauczyc się piosenki pt. Wild Thing. Jest dziecinnie prosta do zagrania. Tylko trzy chwyty Smile G dur, a moll, d moll. Podaję spis chwytów: http://www.gitara.ethelred.strefa.pl/?menu=akordy/podst

Pozdrawiam x)

~user

WpisWysłany: Pon Gru 24, 2007 10:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No dobra... Czyli przypuśćmy, że mam już kasę... Przypuśćmy Na co zwracać uwagę rzy wyborze gitki? No bo ech... tu wyjdzie ze mnie estetka... na wygląd też patrzę Ale wiem, że to zgubna droga. Więc?
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Pon Gru 24, 2007 1:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Powiem Ci szczerze, że jeśli nie miałaś z tym nic wspólnego wcześniej, to sama nic dobrego nie kupisz. Chyba, że w sklepie są ludzie, a nie kapitalistyczne świnie. Jeśli masz jakąś możliwość, to pójdź do sklepu z kimś, kto się zna.

A jeszcze zależy, co chcesz grać.

~user

Wpisów: 9
WpisWysłany: Wto Gru 25, 2007 9:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Może poprostu popros w sklepie muzycznym o pomoc w wyborze odpowiedniej gitarki .
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Gru 26, 2007 11:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

mika napisało:
Może poprostu popros w sklepie muzycznym o pomoc w wyborze odpowiedniej gitarki .

Prawda jest taka, że wcisną jej Skyway'a albo jakieś gorsze gówno. Albo powiedzą, że nie ma sensu i namówią ją na coś lepszego za 700

To jest kolejny powód, żeby uczyć się na akustyku. Akustyki są tańsze. Dużo tańsze.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: