Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
sprawa tzw "odszumiaczy"

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kacperek
~user

Wpisów: 11
Miasto: Łódź
WpisWysłany: Pon Cze 30, 2008 10:19    Temat wpisu: sprawa tzw "odszumiaczy"  Zacytuj zaznaczone      

mam problem, chce kupić teraz pare kostek. można powiedzieć że jestem w 100% pewny co do wyboru kostek ale mam dylemat:) zastanawiam się czy może zamiast jednej kostki przyda mi się "odszumiacz". mam na myśli te kostki które podobno likwidują wszystkie szumy;) może ktoś używa albo sprawdzał coś takiego i chciałbym się dowiedzieć czy to się naprawde sprawdza i czy jest warte swojej ceny;) dajcie sensowne rady, niech pomogą ludzie którzy mają o tym pojęcie;p z góry dzięki
+Redaktor

Wpisów: 76
Miasto: Łask
Solówki: 2
WpisWysłany: Wto Lip 01, 2008 5:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Rozumiem że chodzi Ci o bramkę szumów? Otóż jeżeli masz zamiar podłączać kilka kostek na raz to na sto procent przyda Ci się to urządzonko. W skrócie: każde urządzenie jak i kable i gitara wytwarza szumy, jest to także zależne od jakości sprzętu. Jeśli kupisz sobie kostki z np. EXARA to zamiast dziwięku gitary usłyszysz skrzeczenie i kosmiczne dźwięki. Tak więc proponuje się zaopatrzyć w bramkę i myślę że po podłączeniu efekt Cie zadowoli. Alternatywą mogą być softwearowe bramki szumów w postaci wtyczek VST które mogą sie przydać przy obróbce dźwięku na kompie.
~user

Wpisów: 11
WpisWysłany: Wto Lip 01, 2008 9:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

mam jednego EXARA i nie narzekam;) teraz będę sobie kupował Bossa tak więc będzie to dobra marka:) myślisz że jak są bramki szumów i efekty tej samej firmy to że mogą one lepiej ze sobą półwzgrać?
+Redaktor

Wpisów: 76
Miasto: Łask
Solówki: 2
WpisWysłany: Sro Lip 02, 2008 5:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
myślisz że jak są bramki szumów i efekty tej samej firmy to że mogą one lepiej ze sobą półwzgrać?

Raczej chodzi mi o to że jeśli używamy sprzętu kiepskiej marki to z pewnością będzie on generował więcej szumów niż ten z wyższej półki. W tym wypadku bramka może się bardzo przydać.

+Redaktor

Wpisów: 402
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pią Lip 04, 2008 11:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tylko jeszcze jedna kwestia. Jak działa bramka szumów. Ano bramka obcina pewne pasmo(zdaje się jest to filtr dolnoprzepustowy, ale nic se nie dam uciąć), w którym powinny być szumy. Jednakże nigdy nic nie jest idealnie i na jakości dźwięku pewnie też coś się straci.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: