| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 568 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 11:24 Temat wpisu: Technika wokalna: Scream |
|
|
Jedna z technik wokalnych czesto mylona z growlem ale to zupelnie cos inneg. Jesli ktos wie co i jak to niech moze napisze cos na temat jak cwiczyc co io jak. Wedlog mnie wszystko tu polegga na tym by z jak najwieksza sila wywalac z siebie powietrze zdzierajac sobie przy tym gardlo. bo zwyklly krzyk, z pewnoscia bylby najlepszy ale jak dodac do neigo taka masakryczna chrybe o ktora tu rzeciez chodzi? _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Nie Lip 08, 2007 6:31 Temat wpisu: |
|
|
Rozumiem że chodzi Ci o blackmetalowy scream. Po odejściu wokalisty z mojej starej kapelki musiałem się sam zająć wrzaskiem. Na początku właśnie tak podchodziłem do sprawy drzec się ile wlezie ale po kilku sekundach darcia papy zatykało mi gardło i się dusiłem. Więc nie na tym rzecz polega. Nie wiem czy da się to wytłumaczyć. Na pewno nie tędy droga, jeśli z całą siłą wywalisz powietrze to szybko ci go zabraknie i nie nadążysz oddychać. Postaraj się wydobyć dźwięk ze środka gardła jak naj mniej angażując struny głosowe bo zraz je załatwisz. Na początek spróbuj cicho tak aby uzyskać odpowiednie brzmienie jeśli to opanujesz to dopiero włóż więcej siły. Nie musisz się drzeć z całych sił poniewaz mikrofon wystarczająco podbije twój głos. Jeśli odpowiednio długo poćwiczysz na pewno znajdziesz swój sposób na scream. Powodzenia! _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 568 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 11:18 Temat wpisu: |
|
|
tak dokladnie mi o to chodzi. W sumie masz racje bo nie probowalem tego robic z mikrofonem a po cichu nawet mi wychodzi, pocwicze jeszcze i powinno byc ok. jesli tylko sie uda... Mikrofon faktycznie powinien zwiekszyc moja moc wiec bedzie ok. Wydobyc glos malo anazujac w to struny glosowe lecz spiewajac cos w sumie screamem nawet glupie ,, c' mon ,, juz wprawiasz je w ruch. Myslalem tez nad czyms takim jak np darcie mordy cos ala hmmm ludzie z Bulleta ( bullet for my valentine ) albo cos w stylu powiedzmy Cobaina czyli taki krzyk typowy krzyk...
Przyklad screamu to dajmy na to
BfmV - Hand of blood
Nirvana - You know you're right _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 402 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 9:20 Temat wpisu: |
|
|
Cobain cały czas mnie intryguje. Jednak pamiętaj, że on pod koniec już tracił głos.
Rzecz nie polega na darciu się i zdzieraniu sobie gardła na maksa. Bo nie dość, że robisz sobie krzywdę(niszczysz struny i gardło), to jeszcze głos Ci się obniża. Nie będziesz w stanie uzyskać nieco wyższych dźwięków i zaciskasz się. Kiedyś myślałem tak, jak Ty i teraz tego bardzo żałuję.
Kopsnij się do wątku o emisji itd... _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Sro Paź 03, 2007 10:51 Temat wpisu: |
|
|
Dude pewnie ze nie na tym polega spiew, teraz im wiecej cwicze tym spiewanie wychodzi mi ze tak powiem z wieksza swoboda co jest wazne, nie zdzieram juz beszczelnie gardla, przepona juz calkiem ladnie pracuje no ale jak to do konca jest to w sumie jeszcze nie mialem okazji sie przekonac. Dla mnie jest ok a dla innych mzoe byc hcujnia. Co do screamu to fakt, lepiej sobie krzyknac po cichaczu niz zedrzec gardlo bo glosno screamowac to jest niewaska sztuka.... _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 402 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 11:46 Temat wpisu: |
|
|
No, ja też zauważyłem, że mniej się męczę
Dużo się nauczyłem, ale jeszcze nie w praktyce. Tzn. wiem, co mam uzyskać, mniej więcej wiem, jak to zrobić, ale jak na razie dość rzadko to wychodzi i też sobie zdzieram trochę gardło, zwłaszcza przy kilku piosenkach
Ale grut to ćwiczyć. Ważne, że widać jakiekolwiek efekty  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Pią Paź 05, 2007 9:57 Temat wpisu: |
|
|
pewnie, byle do przodu i do Bozego narodzenia hahaha AvE  _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Morgray the Dark ~user
|
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 4:50 Temat wpisu: |
|
|
scream faktycznie jest podobny do growlu. mi wychodzi kiedy podnosze growl wyzej ale to wymaga zuzycia wiecej powietrza. zastanawia mnie za to czemu nikogo nie fascynuje scream czysty, powermetalowy w stylu np. Iced Earth ?? _________________ High in the sky where eagles fly
Morgray the dark enters the throne
Open wide the gate, friend
The king will come
Blow the horn and praise
The highest Lord |
|
|
|
|
|
|
Azael ~user
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 9:48 Temat wpisu: |
|
|
Imo scream nie powinien być czysty
Scream sam w sobie ma być odrażający, odpychający. Tutaj słowa oblepione są śliną i drugim śniadaniem wokalisty.
(Prawdziwy growl natomiast powinien być majestatyczny, potężny, przerażający)
Potrafię growlować jednak screamu nie mogę pojąć. Probowałem kilka razy screamować growlując z takim jakby obrzydzeniem (takie rzyganie ): wg mnie brzmiało do d..., kumplowi się podobało (aczkolwiek jego ocena była zawyżona, bo sam nie umie screamować, a bardzo by chciał).
Hmm... sprobuję wykorzystać porady Capricorna i nauczyć się screamu
PS: dla mnei scream powinien być taki: http://pl.youtube.com/watch?v=O1FkbvGl-IU
NIe jestem jednak expertem w tej dziedzinie  |
|
|
|
|
|
|
Bóg_Stworzył_Szatana ~user

Dołączył: 27 Wrz 2008 Wpisów: 12 Miasto: czechowice-dziedzice Kapela: Satanizator
|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 6:54 Temat wpisu: |
|
|
posłuchajcie http://www.youtube.com/watch?v=PNpShIrNwpQ&feature=related w tej piosence Growl przeplata się ze Screamem. Jak dla mnie scream to tak jak growl ale z mocnym kopem w jaja...i przeznaczenie jego tkwi w Grindzie, Brutal Death metalu i troche w Blacku. Sam uczę się growlu i momentami scream'u. To łatwe ale na rzygi mnie naciąga
[ Dodano: Minutę temu ]
tak wogóle to jeżeli coś chcecie odnośnie Growlu czy Screamu to pisać na 1079373 - moje gg _________________ "On jest wygnańcem - wieczny bluźnierca" |
|
|
|
|
|
|
|