| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ciernograf ~user
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 7:50 Temat wpisu: A no.... wokal;] |
|
|
Mam dla was właśnie pytanie. Czuję że kocham śpiew i kocham śpiewać (tylko że u mnie tego tak nie nazwiemy). Tak naprawdę czuję tylko fakt że fałszuję.
A to już tragedia. Ale ciekawym faktem jest to że przy koncercie Nightwish'a z Tarją nie śpiewam, no a fałszuję. Natomiast jak śpiewam piosenkę Godsmack - Voodoo to zero problemów i nawet nawet to wychodzi;D. Może robie cholerny błąd, bo śpiewam kobiecie piosenki albo po prostu muszę się wyszkolić.
Nie wiem co o tym mam sądzić.
Jak wy myślicie;]
Dla ciekawskich za 3 dni skończę 16 lat więc może też coś z tym być związane;]. |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 10:10 Temat wpisu: |
|
|
Eee trochę się poplątałam w Twoich zeznaniach,no ale w końcu doszłam do tego,co chciałeś nam powiedzieć(tak mi się wydaje).
Nie widzę w tym nic złego,że dobrze czujesz się,śpiewając kobiece piosenki-w trochę wyższej tonacji.Tylko wiesz,nad głosem trzeba pracować.Nie możesz spocząć na utworach,które są "wygodne"..
Czy Ci sie tam w głosie coś rozregulowało,czy nie-ćwicz i koniec;) _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 349 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 9:06 Temat wpisu: |
|
|
A najlepiej zapisz się na lekcje śpiewu. Ja żałuję, że tego ie zrobiłem będąc w Twoim wieku. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Ciernograf ~user
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 2:26 Temat wpisu: |
|
|
A no... cóż lekcję zacznę chyba od połowy lipca ....
Juhas ale przecież nigdy nie ma późno na naukę nieprawdaż ??? |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 2:49 Temat wpisu: |
|
|
| Ciernograf napisało: | A no... cóż lekcję zacznę chyba od połowy lipca ....
Juhas ale przecież nigdy nie ma późno na naukę nieprawdaż ??? |
Prawdaż prawdaż, dlatego teraz to robię
Ale gdybym zaczął wcześniej, dzisiaj śpiewałbym wykurwiście  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Ciernograf ~user
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 5:48 Temat wpisu: |
|
|
Hm... a czujesz że masz bardziej operetkowy głos czy rozrywkowy ???
Szczerze to może teraz mam tylko taki wymysł, ale wydaje mi się że mój głos jest zróżnicowany tzn. tu trochę opery a tu trochę rozrywkowego głosu.
Nie wiem może się mylę.  |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 9:04 Temat wpisu: |
|
|
| Ciernograf napisało: | Hm... a czujesz że masz bardziej operetkowy głos czy rozrywkowy ???
Szczerze to może teraz mam tylko taki wymysł, ale wydaje mi się że mój głos jest zróżnicowany tzn. tu trochę opery a tu trochę rozrywkowego głosu.
Nie wiem może się mylę.  |
Śpiew to śpiew. Jak umiesz śpiewać, to umiesz tak i tak. Wszystko polega na odpowiedniej technice. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Ciernograf ~user
|
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 10:44 Temat wpisu: |
|
|
Ehe... a uczysz się samemu czy masz kursanta ?? |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 12:41 Temat wpisu: |
|
|
| Ciernograf napisało: | Ehe... a uczysz się samemu czy masz kursanta ?? |
Uczenie się samemu różni sie tym od nauki z kimś, czym masturbacja od sexu
Nie ma sensu uczyć się samemu. Bo nigdy nie wychwycisz (wszystkich) błędów i nauczysz się źle. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Ciernograf ~user
|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 1:56 Temat wpisu: |
|
|
Fajne porównanie ...
No wiesz, ale na początek same uczenie to zawsze coś ;D.... przynajmniej tak mi się zdaje.
[ Dodano: Minutę temu ]
Nie no już nie wiem....
Raz wychodzi mi lepiej, raz gorzej ?!
Od czego to do cholery chodzi:/???
Juhas domyślam się że masz jakieś doświadczenie... powiedz mi co robisz żeby lepiej śpiewać???
Bo ja normalnie już nie wiem:/ |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 5:44 Temat wpisu: |
|
|
Najpierw trzeba się dobrze upić
Nie, a tak poważnie. Nie śpiewam dobrze jeszcze, ale idzie to coraz lepiej. Odkąd się uczę, słyszę więcej swoich błędów(nie robię ich więcej, ale więcej ich słyszę ) i wiem co mam robić, ale czasami łatwiej przychodzi to w praktyce, czasami trudniej. To zależy od wielu rzeczy.
Tak więc przede wszystkim rób sobie wprawki. Różne ćwiczenia wokalne. Ćwiczenia oddechowe(to baaaardzo ważne).
Nagrywaj się, potem słuchaj i zobacz, co jest nie tak. Potem staraj się o tym pamiętać i to wyeliminować. Ale naprawdę najlepiej będzie, jak pójdziesz do kogoś, kto Cię nauczy. Widzisz, wokal to jeden z najtrudniejszych instrumentów do opanowania. Niektórzy po prostu rodzą się i umieją(umią) śpiewać, a niektórzy muszą zostać trochę nakierowani. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 11:59 Temat wpisu: |
|
|
Piękna rozmowa,brawo chłopcy  _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
Ciernograf ~user
|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 5:11 Temat wpisu: |
|
|
No baaa... wiece kultura obowiązuje ....
A jaką robisz zawsze rozgrzewkę przed ćwiczeniem .... wiem że brzmi to teraz jakbyś był normalnie przed jakimś koncertem, ale jest prawdą że gdy jesteś po rozgrzewce to lepiej śpiewasz a wtedy się nie wkurzasz co nie .
Ja np. podśpiewuję sobie raz głośno raz cicho i zawsze potem jest 100 razy lepiej;] |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 6:03 Temat wpisu: |
|
|
| Ciernograf napisało: | | Ja np. podśpiewuję sobie raz głośno raz cicho i zawsze potem jest 100 razy lepiej;] |
Nie, to chujowo.
Ćwiczenia mają polegać na tym, żeby i się rozgrzać, i otworzyć. A także na tym, żeby poprawić sobie słuch.
Ja ćwiczę na kilku głupich rzeczach, na początek: "mmmmm" - takie na zamkniętych ustach. Dźwięk wyjściowy, potem np. kwarta od tego dźwięku w górę i znowu dźwięk wyjściowy:
----------------mmmmmmmm-------------------
mmmmmmm------------------mmmmmmmmm
Potem podnosisz wszystko o pół tonu np i idziesz w górę, dopóki się nie wysilasz za bardzo, potem idziesz w dół.
Potem następne ćwiczenie.
Np: "jo-i-jo", analogicznie jak mmmmmm, tylko już musisz otwierać usta jak najszerzej się da i pionowo.
Potem możesz pokusić się o więcej dźwięków, po prostu lecisz po gamie: CDEFGFEDC
----------jo
--------i----i
-----jo-------jo
---i------------i
jo---------------jo
Potem coś takiego na "łi"
Potem możesz też: "bra-bre-bri-bro-bru" - ale to na jednym dźwięku wszystko, potem podnosisz o pół tonu itd.
Inne w stylu: "DA", czy "TA" albo nawet samo "A", a nawet "O". Na "o" człowiek najlepiej się chyba otwiera.
Ale problem polega na tym, że te ćwiczenia można zrobić albo dobrze, albo źle. I tu wchodzi osoba, która się zna i będzie Ci mówiła, jak to ma brzmieć i co masz robić, żeby tak to brzmiało. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 4:41 Temat wpisu: |
|
|
Na chórze tak się rozgrzewaliśmy Nie powiem,bo czadowy sposób.
Cieszę się,że się poświęciłeś Juhas i rozpisałeś to tak precyzyjnie  _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
|