| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
meffcio ~user

|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 9:14 Temat wpisu: Chrypka. xP |
|
|
| Prosto w temat - jak uzyskać taką typową rockową chrypkę? Śpiewam przeponą, ale bardzo czysto, mimo że potrafię growlować, to jednak chrypki nie potrafię uzyskać. Słyszałem, że trzeba jakoś trochę "ścisnąć" gardło/struny głosowe, ale to jest dal mnie dosyć... trudne? Pewnie źle to robię, bo wtedy nie mam chrypki, tylko jakiś bardziej scream... I gardło jednak boli, mimo że przy "typowym" krzyczeniu (nie growlu) nie jest tak tragicznie... Macie jakieś porady?... |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 10:49 Temat wpisu: |
|
|
Dwie szklanki dobrej whisky i chrypka jak należy!  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
meffcio ~user

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 10:18 Temat wpisu: |
|
|
Ojezuwmorde. Od alkoholu można zostać alkoholikiem, a nie wokalistą. -.- _________________ "Gitara ma więcej punktów G niż kobieta!" |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 441 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 11:44 Temat wpisu: |
|
|
| meffcio napisało: | | Ojezuwmorde. Od alkoholu można zostać alkoholikiem, a nie wokalistą. -.- |
Kto Ci takich głupot naopowiadał?
Tylko może nie Whisky, a czystą. No i oczywiście papierosy
W żadnym razie nie ściskaj gardła, nie wolno Ci tego robić.
Uzyskanie DOBREJ chrypki to jedna z najtrudniejszych rzeczy w śpiewie. I tu pomoże Ci nauczyciel.
Złą chrypkę bardzo łatwo uzyskać(ściskając gardło), ale wtedy nie dość, że dźwięk się cofa, to jeszcze niszczysz sobie struny i zdzierasz gardło. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 12:03 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Słyszałem, że trzeba jakoś trochę "ścisnąć" gardło/struny głosowe, |
Od tego można się udusić a nie zostać wokalistą -.-
Przepraszam,nie mogłam się powstrzymać,żeby czegoś nie wtrącić ; _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
meffcio ~user

|
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 6:16 Temat wpisu: |
|
|
Och, odpowiednio zauważona ironia. -.-
Dupa blada, ja pytam o sprawdzone metody na chrypę, a nie wpadnięcie w nałóg czy samobójstwo... -.- _________________ "Gitara ma więcej punktów G niż kobieta!" |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 9:16 Temat wpisu: |
|
|
| meffcio napisało: | Och, odpowiednio zauważona ironia. -.-
Dupa blada, ja pytam o sprawdzone metody na chrypę, a nie wpadnięcie w nałóg czy samobójstwo... -.- |
To Ci powiedziałem, że nauka śpiewu. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Vilfredo ~user
|
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 2:31 Temat wpisu: |
|
|
Sami znawcy Dobrym spodobem na chrypę jest śpiewanie z przepony, nieco napierając na struny. Obniż krtań (jak przy ziewaniu) i spróbuj wyśpiewać coś dając z przepony. Trudno to wyjaśnić lepiej... To tak jakby mówić co trzeba zrobić aby mrugnąć... Ale da się i ja jestem na to koronnym owodem  |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 4:36 Temat wpisu: |
|
|
Vilfredo,a może nagrasz jakoś(video)te wskazówki??Nie żebym Ci nie wierzyła,ale pewnie fajnie by wyglądały takie wirualne warsztaty.Chciałabym to zobaczyć no i na UTube też byś furorę zrobił  _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
meffcio ~user

|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 9:39 Temat wpisu: |
|
|
Właśnie! Dawaj. xP Masa "wokalystów" będzie Cię czcić za to. xP
Odnośnie lekcji śpiewu, interesujące, tylko nie mam na to kasy... Ale popytam...  _________________ "Gitara ma więcej punktów G niż kobieta!" |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 11:47 Temat wpisu: |
|
|
| meffcio napisało: | Właśnie! Dawaj. xP Masa "wokalystów" będzie Cię czcić za to. xP
Odnośnie lekcji śpiewu, interesujące, tylko nie mam na to kasy... Ale popytam...  |
Mimo wszystko to nie musi być taki drogie.
Teraz mnie uczy koleżanka zupełnie za free(tylko kasę wydaję na benzynę ), wcześniej uczyłem się w domu kultury i kosztowało mnie to naprawdę grosze. W przeliczeniu wychodziło chyba 5 zł za lekcje, ale było to dla mnie za mało. Tzn. za mało czasu, bo lekcje trwały po pół godziny.
Po prostu musisz popytać, poszukać, podowiadywać się, a na pewno znajdziesz coś w przystępnej cenie.
Tylko weź pod uwagę, że istnieją takie osoby, które Cię nie nauczą, a wręcz przeciwnie. Tak więc musisz na to uważać. Jeśli w trakcie lekcji coś Cię boli, chce Ci się nadmiernie pić, to znaczy, że albo Ty coś robisz źle, albo ktoś Cię źle uczy. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 1:36 Temat wpisu: |
|
|
..bo to różnie jest.Nie mówię,że śpiewak-amator zły jako nauczyciel:)Byleby tylko nie był za pewny siebie,nie wiedząc o co chodzi.Tak też się zdarza:/
Tak z innej beczki-mam wrażenie,że akompaniament dodaje mi pewności siebie,jakiejś siły w głosie.Chyba dobrze,nie?  _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 4:03 Temat wpisu: |
|
|
| cała w trawie napisało: | Tak z innej beczki-mam wrażenie,że akompaniament dodaje mi pewności siebie,jakiejś siły w głosie.Chyba dobrze,nie?  |
Dla mnie bomba  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 4:26 Temat wpisu: |
|
|
Cieszy mnie to ogromnie,Juhasie drogi
[ Dodano: Minutę temu ]
(czy "Juhas" się odmienia w ogóle?? ) _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 4:43 Temat wpisu: |
|
|
| cała w trawie napisało: | [ Dodano: <b>Minutę temu</b> ]
(czy "Juhas" się odmienia w ogóle?? ) |
LOL!
Tak, Juhas jak każdy porządny muzyk odmienia się przez przypadki  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|