|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Fury ~user
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 7:23 Temat wpisu: Emisja, kształtowanie, oddech czyli wszystko od początku :P |
|
|
Może się pierw przedstawię... Kuba, lat 16 (3 GIM). Koledzy postanowili założyć zespół i to było jakoś pół roku temu. Jestem z nimi od początku i od początku moim stanowiskiem jest wokal. Zapał od początku wielki... ale teraz chcem ćwiczyć technikę (głos ponoć dobry ;P ). Prosiłbym o jakieś rady, ćwiczenia na oddech, jakieś zmiany tonacji itp.
*Growl też dużo ćwiczę i on wychodzi nawet z czego jestem dumny ;p
Pzdr
(Grupa death/trash/speed/core metalowa)
Ewentualnie może jeszcze ktoś chętny do pomocy zagadać do mnie na gg ;P 7230298 |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 599 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 9:28 Temat wpisu: |
|
|
o Jednej z technik wokalnych jaka jest scream juz kiedys bylo opisane i mysle ze przyda sie do tego typu zespolu chodz musze powiedziec ze core/speed/trash to hahahaha niezle polaczenie a co najfajniejsze miedzy nimi sa dosc spore roznice ale nvm... Przeczytaj sobie tematy z dzialu w ktorym napisales ten post a powinienes znalesc sporo cennych informacji.
\,,/AvE\,,/ i zycze CI wytrwalosci a twojemu gardlu przeczycia  _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 441 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 9:15 Temat wpisu: Re: Emisja, kształtowanie, oddech czyli wszystko od początku |
|
|
Prawda jest taka(zakładam, że nie masz warsztatu muzycznego). Jeśli chcesz śpiewać, to długa droga przed Tobą. Jeśli chcesz się wydzierać, to dużo krótsza, ale nie będzie to takie efektowne i dość szybko możesz głos stracić(czyt. pożegnać się ze śpiewaniem) - jak przyzwyczaisz gardło, to kwestia może 10 lat. No i oczywiście wtedy po tonacjach sobie nie polatasz.
W śpiewie natomiast uzyskanie poprawnej chrypy jest już dużym "stopniem wtajemniczenia"
Oddech. Co tu dużo mówić. Musisz oddychać przeponą. Dźwięk wzbudzany przez powietrze z przepony jest dużo głębszy i czystszy od tego z płuc. Jak oddychać przeponoą? Połóż się na plecach i oddychaj swobodnie. Zauważysz, że podnosi Ci się brzuch. Ludzie naturalnie oddychają przeponą leżąc na plecach. I tak masz też robić, jak stoisz. Nie ważne, czy w kolejce do kiosku, po flaszkę, przy pisuarze, czy przy mikrofonie. Staraj się zawsze i wszędzie oddychać przeponą, to Ci wejdzie w krew i będziesz mógł więcej.
Jak stoisz, podczas oddychania nie mogą Ci się podnosić barki.
Dalej. Nie wiem, jak śpiewasz, ale jeśli nigdy wcześniej się nie uczyłeś, to prawdopodobnie zaciskasz się, przynajmniej przy wyższych dźwiękach. Musisz śpiewać na otwartym gardle(dzięki czemu: głos jest głębszy, bardziej donośny, nie masz złej chrypy i jest Ci łatwiej/lżej). Z otwarciem zawsze a początku jest największy problem.
Co by tu jeszcze. Artykulacja. Czyli podczas śpiewu właściwie do przesady musisz wypowiadać końcówki, gdyż są one w pewien sposób obcinane przez mikrofon, a muszą być dobrze słyszalne. Możesz też sobie włożyć korek od wina w zęby i mówić z nim. Poprawi Ci się też kilka rzeczy.
Wprawki. Jeśli jest to możliwe, to przed śpiewaniem rób sobie wprawki. W ogóle możesz sobie je robić zawsze, gdy Ci się nudzi  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Fury ~user
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 2:29 Temat wpisu: |
|
|
Wprawki?
Przepona... wszędzie pisze z tą przeponą, ale wsumie nie czaje... cały czas jak oddycham, nie tylko na plecach to brzuch mi sie podnosi, tzn. że to już mam opanowane? Zawsze tak było u mnie, od małego. Nie ćwiczyłem nigdy oddychania przeponą. |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 2:54 Temat wpisu: |
|
|
Czyli, że jakaś tam melodyjka na prostych i nieco bardziej skomplikowanych duperelach, przykładowo:
Na dźwięku C: "DAJ"
Na kwińcie: "DAJ"
Na dźwięku C(tym samym, co pierwszy): "DAJ"
Potem powtarzasz wszystko o pół tonu wyżej itd...
Żeby bardziej to zobrazować:
-----------------------DAJ
--------DAJ-------------------------DAJ
Dzięki temu uczysz się celować w dźwięki, artykułować i przechodzić z jednego do drugiego. Tylko dobrze by było, żeby ktoś Cię przy tym słyszał, ktoś, kto się zna na rzeczy
| Cytat: | | Przepona... wszędzie pisze z tą przeponą, ale wsumie nie czaje... cały czas jak oddycham, nie tylko na plecach to brzuch mi sie podnosi, tzn. że to już mam opanowane? Zawsze tak było u mnie, od małego. Nie ćwiczyłem nigdy oddychania przeponą. |
Jeśli oddychasz przeponą na stojąco, to wtedy podczas oddechu nie podnoszą Ci się ramiona. Jeśli faktycznie Ci się nie podnoszą, no to oddychasz przeponą. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Fury ~user
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 8:15 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Z otwarciem zawsze a początku jest największy problem. |
Jeszcze to, zamknięte? Co to dokładnie znaczy i jak mam rozpoznać czy zamknięte czy otwarte? |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 9:42 Temat wpisu: |
|
|
| Fury napisało: | | Cytat: | | Z otwarciem zawsze a początku jest największy problem. |
Jeszcze to, zamknięte? Co to dokładnie znaczy i jak mam rozpoznać czy zamknięte czy otwarte? |
No właśnie tu się przyda osoba, która zna się na rzeczy. Przede wszystkim musi Ci się lekko śpiewać bez wysiłku. I jednocześnie głos musi być donośny. Ale to nie ma być krzyk
Wszyscy, którzy umią śpiewać(nie mówię tu o artystach scenicznych, bo nie wszyscy potrafią śpiewać , ale np. ludzie śpiewający w operze) są otwarci.
Trudno mi to określić, bo to tak jak mówić niewidomemu o kolorach
Wydaje mi się, że przykładem otwartego wokalisty może być Piotr Roguci z Comy, chociaż mam wrażenie, że on też się zamyka(zwłaszcza na drugiej płycie), ale nie jestem takim jebaką, żeby być tego pewnym na 100%
Najlepiej, jeśli pójdziesz do kogoś na naukę śpiewu. Ale licz się z tym, że taka osoba wytknie Ci najmniejszy, nawet niesłyszalny dla zwykłego człowieka błąd. Ludzie uczą się śpiewać wiele lat, bo to naprawdę dość trudna sprawa. Ja żałuję, że w Twoim wieku nie zapisałem się na lekcje śpiewu, tylko dopiero niedawno, bo dzisiaj(mam 23 lata) śpiewałbym bardzo dobrze. Tak więc zapisuj się jak najszybciej, bo to naprawdę dużo Ci da
Są też nauczyciele od nauki śpiewu rockowego(ale z tego, co wiem, to sobie odpowiednio liczą), nie wiem, czym to się różni od zwykłego śpiewu, ale mniemam, że jak nauczysz się tego "zwykłego" śpiewu, będziesz mógł uzyskać rockową chrypę. Mówię tu oczywiście o chrypie nie niszczącej gardła, ani strun. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 9:21 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | Z otwarciem zawsze a początku jest największy problem.
Jak spiewasz to nie zaciskaj zębów, tzn otwieraj szeroko usta. _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 10:44 Temat wpisu: |
|
|
| Smar napisało: | | Cytat: | Z otwarciem zawsze a początku jest największy problem.
Jak spiewasz to nie zaciskaj zębów, tzn otwieraj szeroko usta. |
Smar, nie tylko o to chodzi. Śpiewając musisz mieć szeroko otwarte usta - w pionie(są tacy, którym lepiej wychodzi w poziomie, ale z tego, co wiem, to bardzo nieliczna garstka w skali świata).
Dźwięk musisz czuć na zębach lub na ustach, musisz tak nim operować, żeby on nie był cofnięty do gardła. Musi być blisko. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
waldek89 ~user
|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 3:46 Temat wpisu: |
|
|
najlepiej gdybyś się wybrał na dwie trzy lekcje do szkoły, mdku gdzie uczą śpiewu i powiedział o tym, co chcesz osiągnąć a nie wiesz jak, tam ci to "pokażą" a nie tylko opowiedzą. _________________ www.streemo.pl Portal społecznościowy dający szanse młodym artystom na pokazanie się szerszemu gronu. Idealna strona dla osób blogujących. STREEMO |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|