Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak śpiewać growlem?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kisioł
~user

Wpisów: 78
WpisWysłany: Czw Lip 05, 2007 9:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
po pierwsze to Kisiał miales dac ta probke i ni ch... nie ma Very Happy
Sprzęt.
Fury
~user

Wpisów: 9
Miasto: Pieńsk
WpisWysłany: Wto Paź 09, 2007 8:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeszcze ten problem, że nie wszyscy wiedzą przy czym ćwiczyć. Dobra jest piosenka Cannibal Corpse - Festering In The Crypt. Niezbyt szybka, melodyjna, ogólnie wypasik. ;d
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 599
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Czw Paź 11, 2007 4:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

cwiczyc mozna przy generalnie wszystkim, ja np czasem sobie odpalam piosnki z normalnym wokalem jakic heavy metal i jade na growlu. Wszystko zalezy od tego jakie upodobania masz i co chcesz osiagnac... przeciez przy kazdej piosnce mozesz cwiczyc rozne formy wokalne przerabiajac ja troche proste
~user

Miasto: Łódź
WpisWysłany: Pią Paź 12, 2007 1:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie chce wyjść na głupka, ale na czym tak dokładniej polega na ten cały growl?
~user

Wpisów: 156
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Pią Paź 12, 2007 4:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

http://www.youtube.com/watch?v=bSag0RBJydQ growl zaczyna sie w 8s.
+Redaktor

WpisWysłany: Pią Paź 12, 2007 10:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W sumie Smar to przyklad ktory podales jest dosc, nie obraz sie , ale marny. Owszem byl to growl ale ... Panie czarny listonoszu najpierw musisz nauczyc sie odrozniac growl od krzyku death metalowego. Wielu ludzi to myli. Tutaj masz lepszy przyklad:

scream:
mystic circle, dimmu borgir w wiekszosci piosenek, luna ad noctum

growl:
wszystkie piosenki zepsolow np:
Cannibal corpse, behemoth, six feet under

to tylko przyklady jest tych zespolow od cholery PS: Mielgo sluchania zycze

~user

Miasto: Łódź
WpisWysłany: Sob Paź 13, 2007 6:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

thx
~user

Wpisów: 6
WpisWysłany: Wto Lis 06, 2007 9:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

to może ja wtrące moje 3 grosze
jak to powiedział mój kumpel: przepona -dobra rzecz da sie growlować gardłowo ale po co niszczyć sobie struny głosowe? przede wszystkim ćwiczenia: na necie jest ich od groma - ja korzystam tylko z kilku. przepona jak każdy mięsień jest do wyćwiczenia, dlatego wiem że fajnie jest się nauczyć normalnie śpiewać(np.w chórze), bo daje to dużo większe możliwości. Poza tym jak to wtrącił SadaM przedemną: ćwiczyć można generalnie przy wszystkim i jest to fakt,ale jak wiadomo na początku nie zawsze wszystko się udaje. Wystarczy sobie odpalić byle jaki podkład muzyczny i jedziesz!

a tak poza tym: moim skromnym zdaniem nie każdy może growlować - nie wszyscy mają do tego predyspozycje- tak samo jak ze śpiewem.
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Lis 10, 2007 7:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
a tak poza tym: moim skromnym zdaniem nie każdy może growlować - nie wszyscy mają do tego predyspozycje- tak samo jak ze śpiewem.

W sumie tez masz z tym troche racji ale wycwiczyc mozna wszystko. Jesli ktos nie bedzie dobry w growlu to moze w screamie mu sie uda a to tez fajnie brzmi i przydaje sie do wielu odmian muzyki. Trzeba cwiczyc a zreszta jak ktos sie uprze to mozna zawsze dopiescic jego growl equalizerem hahahaha
\,,/AvE\,,/
PS: napisales ze duzo cwiczen jest w necie, daj jakies w sumie jestem ich ciekaw. Dzieki }

~user

Wpisów: 11
Miasto: Wągrowiec
Kapela: Nachasz
WpisWysłany: Sob Lis 10, 2007 9:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bardzo ważne w ćwiczeniu growlu, aby wybrać sobie odpowiedni styl wokalu. Grolw growlowi nierówny (proponuje porównać, np. Cannibal Corpse'a z Vader'em, albo BehEMOth'em). Niektóry zaciągają bardziej zakcentowanie. Inni przedłużają, aby nadać bardziej death'owy klimat itp. To podstawa! Szczerze mówiąc sam mam problem w dokonaniu wyboru odpowiedniego wokalu, lecz mniej więcej wiem do czego dąże, albo trafniej do czego niedąże.

W ciężkich growlach (Cannibal Corpse, albo powiedzmy Nile) istotne jest robienie tz. dzióbka, aby uzyskać cięższy, trudniejszy (wymagający więcej treningu) oraz mniej zrozumiały wokal. Otwarte usta podczas growlu skazują bardziej na wrzask, podobny nieco do tz. "łamania głosu". Sorry niewiem czy to już "scream" bo się na tym nieznam (Gorguts: http://www.gorguts.com/download.php)

Na koniec podrzuce wam ciekawe porównanie dwóch różniących się od siebie growl'ów. Przed wami Karl Sanders oraz Dallas Toler-Wade.
http://pl.youtube.com/watch?v=Cac2-dTkayY
Anastarianna
~user

WpisWysłany: Nie Lis 11, 2007 10:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM napisało:

PS: napisales ze duzo cwiczen jest w necie, daj jakies w sumie jestem ich ciekaw. Dzieki }

no to tak : po pierwsze to jestem dziewczyną ale to tak na marginesie. a cwiczen w cholere jest na youtube. oczywiscie jest to praktyka ale goscie wyjasniaja jak cos robia. z mojej strony bardzo polecam film "The ZEN of Screaming" Melissy Cross. Jest to kobieta ktora uczyla growlu,screamo itd bardzo duzo znanych wokali: np. Angele z Arch Enemy czy Phila z All That Remains. Jak znajde gdzies jakies linki to podrzuce
Smar
~user

Wpisów: 156
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Wto Lis 13, 2007 10:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

poszukaj tych filmików z checia je przegladne
~user

WpisWysłany: Wto Lis 13, 2007 11:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

np to http://youtube.com/watch?v=1UL6_uBjn2o <-gosc troche przynudza ale kilka ciekawych rzeczy pokazuje
http://youtube.com/watch?v=DfRloX4FbwY <--- wiecej teorii
http://youtube.com/watch?v=Zum1XlrjAds <---idzie zajarzyc o co biega mimo nieznajomosci jezyka

wystarczy wpisac growl do wyszukiwarki i zawsze posrod chłamu nagranego w celu pochwalenia sie znajdzie sie jakas perelka
to7b
~user

Wpisów: 1
WpisWysłany: Nie Lut 24, 2008 1:21    Temat wpisu: ...  Zacytuj zaznaczone      

Na temat tego jak śpiewać growlem nie moge się wypowiedzieć, bo nie mam zielonego pojecia, wiec nie bede tutaj uczyć czegoś czego sama nie umiem:P Znam się za to na emisji głosu... i widze, że jest dużo pytań jak korzystac z przepony, albo jak sprawdzic, skad sie oddycha.. wiec sprawa jest prosta... położyć się na plecy... położyć na brzuch jakieś ciezkie ksiazki i jak beda sie ruszac to sie oddycha przeponą... po prostu przy wdechu zawsze powieksza się brzuch a przy wydechu zmiejsza... potem trzeba to zastosowac przy śpiewaniu i z tym jest zawsze duzo problemów pozdrawiam Smile
Glizda
~user

Wpisów: 116
Miasto: okolice Bielska-Białej
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Pon Mar 10, 2008 9:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

pozostaje jeszcze jajuszko na surowo rano i wieczorkiem. podobno pomaga
i jest tru!

a tak na serio to nie mam w tym zadnego doswiadczenia. wiem tyle, ze sztuka w growlu nie jest miec zajebisty ryk przez 5 minut (a potem nie mowic do wieczora) tylko wytrzymac tak przez np. caly koncert i na drugi dzien jakos mowic
i dobrze chyba sie troche porozgrzewac przed "spiewaniem". jakos struny glosowe rozciagnac czy cus przez wydawanie z siebie wysokich dzwiekow ( Very Happy )

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

Skocz do: