Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak śpiewać growlem?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jaj0
+Redaktor

Wpisów: 70
Miasto: Kraków
Solówki: 2
WpisWysłany: Wto Mar 11, 2008 6:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A powiedzcie mi co to jest?
http://pl.youtube.com/watch?v=hRfj1rn_Y54&feature=related
strasznie mi sie podoba jego wokal, to jest growl?
Jak tak śpiewać?
Ogląda profil użytkownika   
Glizda
~user

Wpisów: 116
Miasto: okolice Bielska-Białej
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Wto Mar 11, 2008 8:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

growl to nie jest;p
http://pl.youtube.com/watch?v=hRfj1rn_Y54&feature=related ten pan ladnie growluje. peter z vadera tez ma niezly growl.

+Redaktor

WpisWysłany: Wto Mar 11, 2008 10:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Growl nie , ale bardzo gardłowe śpiewanie, ta chrypa mi nasuwa tylko growl. No ale dobra poczekam na opinie kogoś obeznanego w temacie dobrze.
joGurt
~user

Wpisów: 3
Miasto: Kępno
WpisWysłany: Nie Mar 16, 2008 12:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

najśmieszniejszy growl jaki usłyszałem to http://pl.youtube.com/watch?v=v7wVs53Sn0U o ile to wogóle jest growl... Confused
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
wesi
~user

Wpisów: 80
Solówki: 1
WpisWysłany: Pon Mar 17, 2008 3:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

http://www.wrzuta.pl/audio/wWitmhstJG/
chciałbym tak umieć Very Happy
Glizda
~user

Wpisów: 116
Miasto: okolice Bielska-Białej
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Pon Mar 17, 2008 9:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

podloz swini mikrofon pod ryj i zacznij ja energincznie ciac w brzuch to bedzie podobny efekt:D

a na serio to strasznie smiesza mnie takie wokale. jeszcze na dodatek ledwo go w tym przypadku bylo slychac

~user

WpisWysłany: Wto Mar 18, 2008 3:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

w takich utworach warto posłuchać jedynie perkusji Smile
wesi
~user

WpisWysłany: Wto Mar 18, 2008 9:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

gówno prawda. posluchaj innych kawalkow tych gosci i zwoc uwage jak pracuje gitara
joGurt
~user

WpisWysłany: Czw Mar 20, 2008 12:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

piła motorowa lepiej brzmi Very Happy
Jaj0
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Mar 20, 2008 1:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ej dobra nie kłócić się który zespoł fajniejszy bo to nie od tego wątek
wesi
~user

WpisWysłany: Pią Mar 21, 2008 9:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Racja, jak to mówią są gusta i guściki ;p
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 599
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

najwazniejsze aby nie npierdalac z gardla bo wtedy marna przyszlosc przed wami. po 1 wyciagniesz tak max 2 kawalki a po 2 po 5 latach masz juz po gardle i srednio mozesz mowic cokolwiek...

Napierdalac trzeba z krtani, oczywiscie przy pomocy prawidlowo pracujacej przepony... do tego cwiczyc duzo i juz... Nie trzeba palic albo pic itd aby miec jakas chrypke czy cos, to sie ogolnie w trakcie treningu osiagnie z czasem. Do dziela !!! mnie niestety neka jebany scream bo tu jest dopiero sztuka spiewac by nie zedrzec sobie glosu...

~user

Wpisów: 2
Miasto: Zelów
Kapela: REDRUM
WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 12:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam!
Czytałem ten temat z zaciekawieniem i muszę Wam powiedzieć, że wiele osób miało dużo racji w tym co pisało. Growl jako śpiew nie jest czymś naturalnym, nie ma go w słownictwie wokalno-muzycznym, typu sopran czy tenor. To głos wymyślony przez deathowe kapele, na własne potrzeby. Biorąc lekcje śpiewu w Akademii w Łodzi, pani profesor złapała się za głowę gdy pewnego dnia pokazałem jej styl wokalny o którym miała naprawdę blade pojęcie. Powiedziałą krótko:tu przepona także powinna działać, ale do wydobycia takich dźwięków jest potrzebne śpiewanie gardłowe.To gardło daje charakterystyczny pomruk, mocno ściśniete struny głosowe. A jak wiecie lub nie, śpiewanie przeponą to wypuszczanie powietrza pod różnym ciśnieniem, które gdy napotyka struny głosowe(luźne i nie naprężone) daje nam dźwięk czysty i stabilny.Czasami brakuje powietrza w końcowych fragmentach wersów, by utrzymywać stałe ciśnienie uderzające o struny.dlatego pani prof. zawsze nam tłumaczyła, że choćby by sie białe myszki zaczęły pokazywać, a płuca powoli zaczęły przylepiać się do kręgosłupa, to za wszelką cenę uciskać przeponą w płuca, by utrzymać stałe ciśnienie. Co to ma do growlu? Tam powietrze trafia na większy opór strun głosowych.Te nie są już luźne, ale naprężone, co ma plusy i minusy (o plusach wykładowca nawet nie chciała słyszeć).Plusem jest to , że naprężone struny dają mniejszy prześwit strun, co daje nam możliwość wykorzystania 1 oddechu na znacznie dłuższy czas (przy śpiewie klasycznym, prześwit strun głosowych jest dużo znacznie większy, powietrze ucieka niczym z dziurawego baku, parę słów i brak tchu,dlatego dopychająca przepona wyciąga z płuc rezerwy na max). Minusów jest kilka ale najważniejszy to niestety tzw. zdzieranie gardla. Mocno naprężone struny,mocne ciśnienie, długa eksploatacja (np. 1,5 h koncertu) to wszystko ma wpływ an stan strun. Wspomniana pani profesor, od razu zaznaczyła, że skoro tak ktoś śpiewa i znajdą sie tacy co to polubią to ok, ale grozi to poważnymi konsekwencjami, nawet z utratą głosu włacznie (przy np. 20 latach takiego śpiewania). Dlatego zawsze podziwiam ludzi, którzy śpiewają tak godzinami na koncertach. Sam śpiewam growlem i czasami go wykorzystuje (choć to chyba najlżejsza wersja tego śpiewu). I na nic nie zdały sie moje argumenty, ze sa wokaliści śpiewają juz tak długo i nic im nie jest. Usłyszałem klasyczne :"Do czasu Paweł, do czasu...". Na koniec takie małe porównanie: Na pytanie czy jest nas pani w stanie nauczyć śpiewać poprawnie growlem, pani prof. buchnęła śmiechem i odpowiedziała: "To tak jakbym była panią instruktor na prawo jazdy, a Wy byście chcieli abym Was nauczyła jeździć, ale tak by zmieniać biegi bez sprzęgła...Nikt się tego nie podejmie"
Tyle w temacie.trochę sie rozpisałem..sorry..Pozdrawiam

+Redaktor

Wpisów: 599
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pawle, niestety nie moge przyznac Ci raji. Growl zniszczy ci glos tylko w prypadku, gdy bedziesz spiewal nim przez gardlo. Wiekszosc ludzi ktorzy pytaja np mnie jak moge tak dlugo napierdzielac ( coz 2 h, lyk wody i jedziemy dalej) i nie siada mi gardlo jak im juz wysiada przy pierwszej piosence i nie moga zabytni juz mowic bo boli ich gardlo... Growl to sztuka wokalna polegajaca na drganiu krtani i gardla. Tylko w taki sposob nie zedrzesz sobie gardla i mozesz napierdzielac dalej. Jatez kiedys spiewalem przez gardlo i wpienialem sie jak mozna tak dlugo i bez polesnie spieac itd... swiatlo na wszystko dopiero rzucil mi ten gosiu na Ytubce:
http://pl.youtube.com/watch?v=NSj623T3N6A
i kilka rzeczy mi sie wyjasnilo. Teraz sam growluje podobnie. Co smieszniejsze zaczalem cwiczyc ostatnio gutural ale o tym kiedy indziej. Prawidlowy klad strun glosowych itd sprawdza sie raczej przy melodycznyh technikach wokalnych ale np u siebie w kapelce zadko uzywam czystego glosu. Podobnie jak scream dla wiekszosci jest beznadziejny i tez nie zaliczany do technik wokalnych ale nie jest prosto go zzrobic. nvm o tym kiedy indziej...

\,,/AvE\,,/

~user

Wpisów: 8
Miasto: Komorowo ;f
WpisWysłany: Czw Lip 03, 2008 11:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam!
http://www.tonybullard.com/media/Tony_Bullard-Metal_Vocal_Tutorial2008.mp3 - być może było, być może nie, ale wierzcie mi, ten tutorial JEST pomocny, może nie na tyle na ile byście chcieli, ale dla przykładu, mi utorował drogę do growlu, który ćwiczę (a raczej ryczę jak nikt nie widzi xP) do dziś. Wynikiem niby głupiego tutka jest to, że przeponka pracuje jak trzeba, i co najważniejsze - kiedy trzeba. I ja mogę napier... growlem ile chce, a mnie z kolei nic nie napier...
Ave.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: