Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Nogłośnienie wokalu

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wendt
~user

Wpisów: 1
Miasto: Ostrów Wielkopolski
WpisWysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:56    Temat wpisu: Nogłośnienie wokalu  Zacytuj zaznaczone      

Jakiego nagłośnienia kto używa?
I jakie problemy z nim związane?

Mówię z góry, że używam PEAVEY MP 400.
2 głośniki, power mikser, mikrofon (w zestawie)

wie ktoś może jak uniknąć sprzężeń?
Wiem, że ten sprzęt dużo potrafi, ale nie mogę wyciągnąć wszystkiego z powodu sprzęgania.

Pozdr.

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Dabroz
~user

Wpisów: 122
Miasto: Płock/Wawa
Kapela: Namerok
WpisWysłany: Nie Kwi 08, 2007 5:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Po pierwsze, tak ustaw mikrofon, aby nie łapał dźwięku z paczek (pamiętaj o tym, że dźwięk odbija się od ścian, więc to też trzeba uwzględnić), a potem musisz equalizerem kręcić tak długo, aż będzie brak sprzężeń i dobry dźwięk - przede wszystkim trzeba dużo góry zdjąć. Aczkolwiek to tylko takie prymitywne i doświadczalne metody.

Wpisów: 3
Miasto: Łódź
Kapela: The Roosters
WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 7:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zasada jest prosta:
Najpierw wszystko ustawiasz tak jak mówiono wyżej(tak żeby mikrofon za bardzo głośnika nie "słyszał")
I teraz obcinamy gorę i dół(w porządnych mikserach są takie funkcje, jak nie mamy to najlepiej kupić kilku pasmowy equalizer wpiąć go jako efekt i zdjąć końcowe pasma)
Trzeci etap jest najtrudniejszy i potrzebujemy tutaj dobry eq(dobrze żeby miał powyżej 15 pasm, ew przestrajane pasmo) podgłaśniamy aż zacznie sprzęgać i szukam częstotliwości która sprzęga, lekko ją wyciszamy pare razy tak zrobimy z odpowiednim wyczuciem i powinno być ok.

Jest jeszcze jedna możliwość można sobie kupić eliminator sprzężeń(behringer ok 300-400zł, coś lepszego więcej)

Aha no i jak bardzo sprzęga mimo wszystko to warto coś rzucić na ściany(dywan, wytłoczki, coś co rozproszy sygnał)

Pozdrawiam.
Michał M.

Ogląda profil użytkownika   
Juhas
+Redaktor

Wpisów: 389
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sro Paź 03, 2007 9:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Najgorzej cholera, jak ktoś nie ma equalizera
Na próbach prawie w ogóle się nie słyszę - w dużej mierze przez perkę. Więc perkman wyciszył, dzięki czemu też gramy na wiosłach trochę ciszej, ale dalej wokal słabo słyszę, a i tak jestem na granicy sprzężenia. Mam pewien pomysł, który dzisiaj spróbuję wykonać.

Postawić głośnik przodem do ściany, jak najbliżej(oczywiście pomieszczenie wytłumione) i ustawić się z mikrofonem jak najdalej za nim. Prawdopodobnie to nic nie da, ale spróbować warto.

~user

Wpisów: 11
Miasto: Wągrowiec
Kapela: Nachasz
WpisWysłany: Czw Lis 22, 2007 11:28    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W sprawie wokalnego sprzęt jestm kompletnie zielony i tu proszę was o wsparcie, bowiem nawet niewiem jak nazywają się głośniki (czy tam cokolwiek innego) służące do nagłaśniania wokalu. W Google wpisałem podany powyżej "PEAVEY MP 400", który w sklepach znalazł się w kategoriach "sprzęt nagłaśniający" co kojaży mi się bardziej z nagłaśnianiem festiwali, czy konferencji. Proszę napiszcie co nieco o nagłośnieniu. Gdzie szukać? Jakie są rodzaje nagłośnienia? Czy istnieją nagłośnienia przeznaczone do growlu? i takie tam...
ŚwieRszcz
~user

Wpisów: 17
Miasto: Oświęcim
Kapela: inatao
WpisWysłany: Czw Lis 22, 2007 12:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dawid, to co podałeś nie nadaje się do nagłośnienia wokalu ( przynajmniej na koncerty , a na próby nie opłaca się kupować tak drogiego sprzętu ). Na początek warto zainwestować w jakiś powermixer najlepiej LDMa, gdyż można je tanio kupić na allegro a sprawują się poprawnie ( takie minimum 200W, żeby zawsze mieć ten zapas mocy ) tutaj link do aukcji : http://www.allegro.pl/item272785596_powermikser_ldm_smx_11_okazja_.html , mamy identyczny i naprawde daje rade, choć teraz będziemy kupować coś z wyższej półki. Do tego potrzebne są kolumny ESTRADOWE, również warto popatrzeć za LDMami lub PEAVEYami, są dość tanie i na początek wystarczają zestawy takie można już skompletować za ~2000 zł ( + statywy i powiedzmy mikrofon z średniej półki ). Watro również zwrócić uwage na kabel do mikrofonu, rzecz często "olewana" a jednak bardzo istotna. Pierwsza i najważniejsza rzecz to nie podpinać mikrofonu na JACKa, tylko i wyłącznie na CANONa, dobry mikrofon i kabel to połowa sukcesu. Jeśłi ktoś ma więcej pieniedzy może zainwestować w MIXER + KOŃCÓWKE MOCY, oczywiście taka przyjemność już kosztuje, jednak mamy wtedy do dyspozycji wiele ciekawych efektów oraz dużo większe możliwości ustawienia wokalu tak jak tego chcemy. Ludziom z mniej zasobnym portfelem polecam firmę BEHRINGER , która za naprawde śmieszne pieniądze sprzedaje naprawde dobre mixery. Nie zapominajcie o tym że sprzęt pod wokal to nic innego jak sprzęt nagłośnieniowy z którego nie musi korzystać tylko wokalista, ale możecie na min spokojnie nagłośnić gitary/perkusje, mając oczywiście odpowiednią liczbe kanałów w mikserze. Oczywiście można znaleźć specjalne wzmacniacze dla wokalistów ( produkowane m.in. przez firme SHURE ), ale nie zyskały sobie one dużej popularności.
Dawid
~user

WpisWysłany: Czw Lis 22, 2007 2:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jest dobrze, bo w szybkim czasie otrzymałem odpowiedź i wiem więcej, lecz nadal mam pytania. Czym jest mikser i czym różni się od power miksera? oraz czym są końcówki mocy? Spoglądałem także na miksery ze wzmacniaczami. Czy oznacza to, iż niewymagają one dodatkowych głośników?
ŚwieRszcz
~user

WpisWysłany: Czw Lis 22, 2007 4:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Już odpowiadam :

POWERMIXER - jest to mikser razem ze wzmacniaczem, masz możliwość regulacji tonów ( przeważnie mniejszą niż w mikserach ) oraz ni emusisz się martwić o końcówke mocy. Podłączasz do tego kolumny i na wejście mikrofon / mikrofony ( w powermixerach jest ich od przeważnie 4 lub wiecej )
przykład powermixera : http://www.allegro.pl/item272059583_omnitronic_cs_406_powermixer_najtaniej_w_polsce_.html

MIXER - przeważnie w postaći stołu mikserskiego, posiada dużą ilość regulacji, w nowszych mikserach są przeważnie ujęte efekty cyfrowe ( coś w rodzaju multiefektu ). Jednak nie wystarczy podłączyć do niego głośników gdyż ni ema on końcówki mocy ( wzmacniacza )
Przykład : http://www.allegro.pl/item269530173__behringer_mikser_xenyx_1832_fx_z_usb_gud.html

KOŃCÓWKI MOCY - są to wzmacniacze dla miksera, niezdędne do nagłośnienia sprzętu, kombinacja mixer + końcówka jest o tyle lepsza, że kupując powermixer mamy ustaloną moc np 200/500W, kupując mikser możemy do niego podłączyć dowolną końcówkę , a gdy będziemy potrzebowali coś mocniejszego wystarczy wymienić sam wzmacniacz.

do powermiksera i mixera ze wzmacniaczem potrzebujesz kolumn, wzmacniacz tylko wzmacnia sygnał , nie wydaje dźwięku

jak masz jeszcze jakieś pytania pisz
Dawid
~user

WpisWysłany: Pią Lis 23, 2007 10:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Smile ... Kto wiem "ŚwieRszcz" być może przyczyniłeś się do powstania największego zespołu death metalowego Very Happy . To już wszystkie moje pytania. Dzięki
ŚwieRszcz
~user

WpisWysłany: Pią Lis 23, 2007 3:07    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ciesze się że mogłem pomóc, i czekam na rezultaty Smile
Dawid
~user

WpisWysłany: Wto Gru 04, 2007 5:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wierzcie mi, że, aż kręci mnie w brzychu na myśl ilę muszę wydać pieniędzy na nagłośnienie i właśnie dla tego postanowiłem się spytać. Zamierzam kupić mixer "Behringer XENYX-1002 FX", wraz z końcówką mocy " BEHRINGER A 500". Wybierając mixer zauważyłem, że rozmiary mixera są bardzo różne i tu mam pytańko. Czy ów końcówka mocy wejdzie to powyższego mixera?

P.S. Przerażające wydatki, aby zostać gitarzystą/wokalistą, aaa!!
ŚwieRszcz
~user

WpisWysłany: Wto Gru 04, 2007 9:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Czy ów końcówka mocy wejdzie to powyższego mixera

tak, ni ema znaczenia jakiej wielkości mikser kupisz Smile, ale w Twoim wypadku zdecydowanie polecam zakup POWERMIXERA bo wychodzi zdecydowanie taniej, no chyba że kupujesz końcówe jakiegoś nołnejma o mocy 100W , jeżeli jesteś zainteresowany to w cenie < 1000 zł mamy ( chyba ?? ) do sprzedania powermixer LDM ( 6 wejść canon, 6 jack, equalizer i takie tam ... ). Myśle że to lepszy zakup niż taki mały "mikser"
Dawid
~user

WpisWysłany: Sro Gru 05, 2007 6:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie przecze, ale raczej nieskorzystam z propozycji kupna. Oczywiście, dziękuję za odpowiedź. Pewnie się powtarzam, ale i ty wiele razy mi pomogłeś ŚwieRszcz. Dzięki Very Happy
waldek89
~user

Wpisów: 40
Miasto: Warszawsa
WpisWysłany: Nie Lut 10, 2008 3:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

jak sprzęga to chyba za dużo GAINów na mikserze
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: