Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Metal, hip hop, stereotypy i tolerancja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Off-Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 599
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Nie Cze 10, 2007 9:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wlasnie to jest najpiekniejsze. Gdy idziesz na dyskoteke to wlasnie tak jak napisales, ludzaie tylko patyrza komu by tu wklepac. Idac na koncert metalowy wszyscy sa przyjaznie nastawieni, nikt nie chce nikomu nic zrobic, tzw POGO przez wielu uwazane za syf i beznadzieje jest zwykla zabawa i jesli chcesz to wbijasz jak nie to trzymasz sie z boku. Tam nikt nie powie CI ze jestes zle ubrany albo ze masz za dlugie wlosy. Ludzie ida tam by sie bawic i spedzac fajnie czas a nie napierdalac sie i pokazac kto jest silniejszy i lepszy. I jak widac kolejny dowod na to ze subkultura metali jest lepsza niz drechow i HH...

PS:
opis metali na wikipedi:
Mimo iż bardzo często opinii publicznej metal kojarzy się z satanizmem, nie można mówić o w miarę jednolitej ideologii metalowców. Generalnie metale są to ludzie otwarci o liberalnych, bardzo tolerancyjnych poglądach, dla których niezwykle ważną wartością jest wolność. Jeżeli chodzi o podejście do religii: znaczna część metali to agnostycy, ateiści, deiści czy neopoganie, niemniej jednak nietrudno spotkać metalowców związanych z różnymi odmianami satanizmu (od tzw. satanizmu oświeconego, gdzie Szatan jest tylko symbolem buntu przeciw narzuconym odgórnie zasadom moralnym po lucyferianizm) czy pseudosatanizmu. Niemniej jednak niemała część metali, wbrew wspomnianej już obiegowej opinii, to wierzący i praktykujący chrześcijanie.

opis sluchaczy HH i techniawek (drechow)

Dresiarze są grupą maskulinistyczną, zorientowaną na sport i motoryzację. Przypisuje się im również kult pieniądza i brak poszanowania zasad kultury i współżycia społecznego, objawiający się m.in. ordynarnym językiem pełnym wulgaryzmów i niestronieniem od przemocy i przestępstw w celu zaspokojenia własnych ambicji.

Mysle ze to powinno juz troche bardziej rozjasnic powody mich przemyslen.

Aby bylo jasne, skejt a drech to nie to samo dlatego do nich nic nie mam.

~user

Wpisów: 122
Miasto: Płock/Wawa
Kapela: Namerok
WpisWysłany: Nie Cze 10, 2007 10:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dresiarstwa bym z HH nie utożsamiał. Dresiarstwo to stan umysłu, nie preferencja muzyczna. Bywają też dresy-metale, niestety.

WpisWysłany: Nie Cze 10, 2007 10:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W calym swoim zyciu nigdy o czyms takim nie slyszalem...
~user

WpisWysłany: Nie Cze 10, 2007 10:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A ja widziałem. Czarne skóry, czarne glany, hery do pasa a mózg na poziomie dwuletniego debila - albo właśnie tego dresa - typy szukające tylko okazji do najebania się, albo najebania komuś. Dlatego bym tak z tą "lepszą rasą metalu" nie wyjeżdzał.

Wpisów: 324
Miasto: Łódź
Kapela: Testowy
WpisWysłany: Nie Cze 10, 2007 11:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Sadam... Zupełnie Cie nie rozumiem. Wiesz, fajnie, że starasz się być 'szczery', 'nie dajesz sie systemowi', 'ave' i takie tam, ale czasami byś kurde ustąpił. Jeśli mieszkasz w wiosce gdzie są same dresy i sam jako jedyny nosisz się jak się nosisz to nie dziwne że ludzie Cie zaczepiają, nie? Confused Gdybyś mieszkał w wiosce metali i jeden łeb wskoczył by w lśniący obcisły dres i śpiewał sobie jedenosiemel to nie uwierze że nie miałbyś z niego pomp

Argumenty z koncertami też były chybione... Mało to razy widziałem jakąś sztachniętą mhroczną bestię stojącą po środku i rzucających sie na ludzi z dzikim rykiem? Confused

A co do tekstów hh... Nie powiesz mi chyba, że 'Jestem Bogiem' Paktofoniki było chujowe, a teksty Cannibal Corpse to poezja śpiewana. Nie powiesz, kurwa, bo w każdym gatunku jest miejsce na miodzik i gówno.

A pierdolenie typu 'taka muzyka jest fajna' a druga osoba 'a nie prawda bo taka' jest troche nie na miejscu bo:

1. Sadam, nie oszukujmy się, gówno wiesz o prawdziwym rapie
2. Muzyka nie tworzy człowieka, to działa w drugą stronę
3. Muzyka to jedno a człowiek to drugie

Cytat:
opis metali na wikipedi:
Mimo iż bardzo często opinii publicznej metal kojarzy się z satanizmem, nie można mówić o w miarę jednolitej ideologii metalowców. Generalnie metale są to ludzie otwarci o liberalnych, bardzo tolerancyjnych poglądach, dla których niezwykle ważną wartością jest wolność. Jeżeli chodzi o podejście do religii: znaczna część metali to agnostycy, ateiści, deiści czy neopoganie, niemniej jednak nietrudno spotkać metalowców związanych z różnymi odmianami satanizmu (od tzw. satanizmu oświeconego, gdzie Szatan jest tylko symbolem buntu przeciw narzuconym odgórnie zasadom moralnym po lucyferianizm) czy pseudosatanizmu. Niemniej jednak niemała część metali, wbrew wspomnianej już obiegowej opinii, to wierzący i praktykujący chrześcijanie.

opis sluchaczy HH i techniawek (drechow)

Dresiarze są grupą maskulinistyczną, zorientowaną na sport i motoryzację. Przypisuje się im również kult pieniądza i brak poszanowania zasad kultury i współżycia społecznego, objawiający się m.in. ordynarnym językiem pełnym wulgaryzmów i niestronieniem od przemocy i przestępstw w celu zaspokojenia własnych ambicji.

Czemu dresów przedstawili stereotypowo a metala od strony metalów? Może to dlatego, że dresy nie korzystają z wikipedii?

I żeby nie było, że jestem tu wielkim fanem hip hopu a po mieście wożę się w dresiku z pitbulem i techniawką na mptrójce. Po prostu większość argumentów których używasz jakoś do mnie nie trafia chociażby z tego względu że te cechy za które tak bardzo nienawidzisz NIEKTÓRYCH dresów widzę też w NIEKTÓRYCH metalach.

Cytat:
Dokladnie. Oni wygasna, zgina przez wlasna glupote. W sumie to mozna sie zastanowic czy to przypadkiem nie muzyka wplywa tak na tych ludzi wlasnie. W zajebiscie wielu kawalkach HH spiewaja o przemocy ( jako czyms dobrym) i sianiu postrachu, itd itp, osoba ktora ma slaba psychike sluchajac takiej muzyki po pewnym czasie staje sie taka. W tekstach HH czesto mowia tez o tym jacy to oni sa qrwa biedni, mieszkaja w kamienicach, qrwa nuie maja na chleb ze nikt ich nie rozumie i kazdy dzien to niby walka o zycie... no ja pie... przeciez to zalosne!!!!! Taki czlowiek sobie wmawia pozniej ze on tez taki jest, biedny poszkodowany i qrwa wszyscy sa wrogami i musi ich napieprzac. Bez sensu..... Czy ktos kiedys w Metalu uslyszal takie teksty??? W METALU podkreslam bo w punku i oi punku w sumie jest jeszcze bardziej gloszone zniszczanie innych. Ja nigdy nie slyszalem tekstow tego typu w muzyce metalowej jezelui juz to teksty w stylu aby sie nie poddawac, by brnac do przodu ale nie qrwa napierdalac wszystkich po drodze tylko w razie potrzeb sie bronic. To juz jak dla mnie zajebiscie przewyzsza Metal nad HH.

Głównym tematem tekstów wielu kapel metalowych jest właśnie przemoc. A mało jest raperów śpiewających o miłości? Widzisz jaki uczuciowy jest chociażby Mezo? Czyli do niego nic nie masz? Shocked

Cytat:
ze nikt ich nie rozumie i kazdy dzien to niby walka o zycie... no ja pie... przeciez to zalosne!!!!!

No patrz...

Cytat:
Coz nie wiem czemu ale zalozyciel tego tematu tak na mnie najechal w pierwszym poscie a teraz sie nie oddzywa. hmmm.... nvm.....

Bo uczę się i pracuję. Poza tym ja się najpierw trochę zastanawiam zanim coś napisze
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
8ystry
~user

Wpisów: 94
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Nie Cze 10, 2007 11:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dochodzi pierwsza i Zupa usiadł do forum...
i wątpliwości nie ma... bardzo obiektywnie, zgadzam się z większością wypowiedzi
filozoficznie i fajnie się czytało. Respect

WpisWysłany: Pon Cze 11, 2007 5:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobra, Ok. Nie chce aby to wygladalo ze sie niby poddaje, mam troche dosc juz tej bez sensowniej dyskusji. Trzymajcie sie swoich praw swoich pogladow ja bede trwal przy swoich i bedzie ok. To czy ktos spiewa o uczuciach czy nie, niewazne poprostu nie lubie tego stylu i juz. Codo tego ze sie uczysz i pracujesz ok sory.
Cytat:
Poza tym ja się najpierw trochę zastanawiam zanim coś napisze

Moge wogole przestac pisac ...
PS: znaczki w styli AvE to czysta pompa

~user

Wpisów: 270
Solówki: 1
WpisWysłany: Pon Cze 11, 2007 7:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zauważyłem, że koledzy Sadam i basta sie nawzajem nakręcają w wymyslaniu coraz to fajniejszych argumentów (juz nawet skonczylo sie na dyskotece ktora ma niewiele z hh wspolnego) moze to was naprawde napedzac ale przez to dyskusja zamienia sie w burdel.
Wszystkie te wypowiedzi o wyższych ideach metalowców, ich romantycznych, buchających ekspresją koncertach no prosze was, kurwa, chcecie zebym sie poplakal ze wzruszenia czy jak?

SadaM napisało:
Dobra, Ok. Nie chce aby to wygladalo ze sie niby poddaje, mam troche dosc juz tej bez sensowniej dyskusji.

ta dyskusja by byla jak najbardziej sensowna gdybyś dawal naprawde SENSOWNE argumenty.
Jesli widze ze wklejasz opisy subkultur z wikipedii (ktora jak wiadomo jest zajebiscie nieobiektywna) jako udowodnienie sobie/komu?, że, cytuję: "subkultura metali jest lepsza niz drechow i HH...", no to sorry ale jak ja mam cie brac na powaznie skoro wedlug ciebie sposób bycia to zawody?

SadaM napisało:

Aby bylo jasne, skejt a drech to nie to samo dlatego do nich nic nie mam.

Aby bylo jasne skejci w 99% procentach sluchaja hiphopu, a przez caly watek przewija sie twoje stwierdzenie ze hh ksztaltuje ludzi pojebanych i bezmyslnych. No to jak to jest? Bo mi sie wydaje, ze ty sam nie wiesz co do kogo masz. Muzyka to tylko muzyka a ludzi na swiecie jest tylu, że zawsze znajdzie sie ktos kto wezmie ja za madrosc narzuconą z góry i zacznie mu odpierdalac.

Gdyby juz porownywac te dwa srodowiska (hiphop i metal) to moge sie zalozyc, ze to drugie jest o wiele bardziej zdegenerowane i patologiczne. Nie trzeba daleko szukac, oto link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Per_Yngve_Ohlin . Proponuje zebys znalazl mi biografie drecha/hiphopowca rownie ciekawa jak ta wyzej.
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Wto Cze 12, 2007 6:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Stary, mowc, pisz co chcesz. Naprawde mam w dupie juz cala ta dyskusje. To czy moje przyklady sa dobre czy zle, niewazne. Niech kazdy uwaza jak chce i niech bedzie sluchal czego chce i robil co sobie wymysli naprawde chuj mnie to wszystko obchodzi. Mysle ze caly ten temat powstal przeze mnie wiec i ja go skoncze o to wlasnie tym postem. Poprostu uwazajcie jak chcecie a moje poglady zostawcie w spokoju. FIN
~user

Wpisów: 156
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Wto Cze 12, 2007 7:14    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

TAK!!! FIN!!! bo i tak do niczego nie doprowadzi ta dyskusja
~user

Wpisów: 57
Miasto: Ząbki k/W-wy
Kapela: Rest
WpisWysłany: Wto Cze 12, 2007 8:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Miało chyba być o tolerancji? Co tu dużo mówić...Hiphop już na dzień dzisiejszy należy do kultury masowej.A muzyka metalowa jest dosyć niszowa i raczej nigdy z tej niszy nie wyjdzie.Mówimy tu jakby ... o zadzieraniu nosa przez liczniejszą grupę. Pomijając opisy w wikipedii na temat jednych i drugich,wiadomo ,że w obu grupach są ludzie o różnych poglądach i spojrzeniu na świat i nie ma co mierzyć wszystkich jedną miarką i generalizować.Ale nie zmienia to faktu ,że właśnie ta liczniejsza grupa jest mniej tolerancyjna wobec praktycznie wszystkich mniejszości,czy to muzycznych,sexualnych czy jeszcze innych.I z tym się chyba zgodzicie?

P.S. torm - z tym nakręcaniem to chyba lekka przesada?
Dabroz
~user

WpisWysłany: Wto Cze 12, 2007 10:07    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Niszowa jak niszowa... mnie bardziej przerażają obecnie dzieci emo

Wpisów: 94
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Sro Cze 13, 2007 1:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Omg... to jest dopiero szit Smile
chociaż muzyka jest jeszcze spoko, ale banda w większości pozerów mnie dobija... i jak ktoś stara się być na siłę "imoł"

Wpisów: 146
Kapela:
WpisWysłany: Sro Cze 13, 2007 3:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Boże....powiem tak....ja do samej melorecytacji nic nie mam, ale do HH już tak...ale każdy słucha co lubi. A dresy w więkzości są agrasywni i niezbyt inteligentni. Ale patrzcie...wyostrzenie muzyki zmienia ludzi...patrzcie na hardcore punk lub na rapcore
basta
~user

Wpisów: 57
Miasto: Ząbki k/W-wy
Kapela: Rest
WpisWysłany: Sro Cze 13, 2007 5:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Przepraszam ,ale kto to jest te "dzieci emo"?
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Off-Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

Skocz do: