Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Muzyczna, czy nie?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Off-Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy chodzisz/chodziłeś do szkoły muzycznej
Tak
10%
 10%  [ 3 ]
Nie
90%
 90%  [ 27 ]
Wszystkich Głosów : 30

Autor Wiadomość
torm
~user

Wpisów: 270
Miasto: Łódź
Solówki: 1
WpisWysłany: Sob Cze 02, 2007 9:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Edukacja na wyzszych szkolach panstwowych jest darmowa, odliczajac oczywiscie hajs za zgloszenie dokumentow. Niestety wydziały uzupelniajace podchodza pod studia niestacjonarne czyli trzeba placic.

W lodzi o ile sie orientuje to rekrutacja na wydzial uzupelniajacy I i II stopnia od jakiegos czasu jest zawieszona z powodu braku chetnych (i chyba wogole wydzial przestal istniec) ale w innych miastach dzialaja takie wydzialy.

Warto sie jednak zastanowic czy oplaca sie marnowac czas na "studia" po ktorych nie bedzie sie mialo wyzszego wyksztalcenia?
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Cze 02, 2007 9:28    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no tez fakt ale gdzie w takim razie zdobyc teraz jeszcze wieksze umiejetnosci i wiedze na temat muzyki??? Samemu dosc ciezko bedzie....
~user

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 11:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

dziwne mysleni, umiejetnosci nikt za ciebie nie zdobedzie. Ktos moze ci pokazac pewne standardy ale swoj styl wypracowywuje sie samemu przez lata, trzeba po prostu miec czas i samozaparcie . Wiedze natomiast najlepiej zdobyc z ksiazek.

Jesli czujesz sie dobrze w temacie teorii muzyki (grajac na klawiszach w zasadzie to podstawa) i chcesz przejsc do harmonii to polecam ci dwa, jedyne słuszne tytuły -

"Materiały do ćwiczeń harmonicznych" (przede wszystkim!)
oraz
"Materiały do nauki o skalach muzycznych" (dobre uzupelnienie, do tego dosc fajne cwiczenia z wykorzystaniem przejsc pomiedzy skalami)
<---- obie autorstwa Franciszka Wesolowskiego. Cena obu waha się w rejonie 30-40 zł. Są to w zasadzie jedne z najlepszych książek.. O reszcie tytułów z pogranicza harmonii mozesz zapomniec. Te dwa są wykorzystywane w zasadzie w kazdej szkole II stopnia.

Ponadto obie opierają się głównie o ćwiczenia na fortepian, czyli akurat nie powinienes miec zbytnich klopotow.
Ważne natomiast żeby mieć opanowaną w stopniu przynajmniej dobrym samą teorię!

Gdybys miał jeszcze jakies pytania to wal śmialo.
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 12:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co do nabywania umiejetnosci w grze to oczywiscie ze nikt za mnie tego nei zrobi to moja dzialka no ale teoria a przede wszystkim harmonia by mi sie zajebiscie przydala. Czyli w sumie najlepiej wziasc sie za ksiazki te ktore podales niz wydawac kase na nauczyciela. No masz racje teori sie sam naucze praktyki juz jakies mam. Te ksiazki sa dostepne w miare czy to raczej unikaty???? fakt wydac 80 zl na 2 ksiazki niz powiedzmy bulic 80 zl przez kazdy mech chodzac do jakiebgos durnego prywaciaza rraz w tyg aby sluchac tego samego. Spoko. Wiec jak z tymi ksiazkami??
~user

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 12:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Mozesz pochodzic po miesciie, poszukac w ksiegarniach w dzialach muzycznych, ale w sumie mozna tez zamowic przez internet. np. ze strony http://wysylkowa.pl/ks562201.html

Nauczyciel nie jest zly, ale oczywiscie z tym sa zwiazane dodatkowe koszta. Mnie np. gitary uczy muzyk z wyksztalcenia, wiec mam pewnosc, ze koles po prostu wie CO GRA i O CZYM MOWI. Do tego za miesiac place 50 zł (przy wplacie kwartalnej 150), wiec mozna powiedziec ze sie oplaca.
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 12:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a ile razy w miechu masz zajecia??? bo ja tez mam mozliwosc uczenia sie u takiej osoby z tym ze jesli mam miec powiedzmy 3-4 lekcje w miechu po godzinie i bulic prawie 100 zl to mi sie nie opyla pomimo pewnosci ze ta osoba jest w tym co robi naprawde dobra.
~user

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 12:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

raz w tygodniu po godzinie
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 12:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

aha. I koles przychodzi do Ciebie do domu czy jezdzisz gdzies ??? Moze i ja poszukam osoby jego pokroju... ksiazki w sumie kosztuja 70 zl wiec do przyjecia thx
~user

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 12:57    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

nie no, zajecia sie odbywają w ośrodku kultury na dabrowie. Ksiazki zawsze oplaca sie kupic bo wiadomo ze beda sluzyly przez wiele lat, nawet jesli sie kiedys czegos zapomni. Poza tym zawsze jesli sie czegos nie zrozumie to ci nauczyciel wytlumaczy.

Dlatego wazne jest zeby sie uczyc u kogos kto naprawde wie cos o muzyce, a nie u pierwszego lepszego gitarzysty rockowego ktory cale zycie jedzie po pentatonice Akurat w twoim przypadku i tak wieksza szansa ze trafisz na kolesia ktory ukonczyl wydzial fortepianu, niz na jakiegos przypadkowego goscia od klawiszy.
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Cze 03, 2007 1:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

wiesz no nie chce zadnej blazy... haha kiedys koles chcial mnie uczyc grac no to ja do niego ok tak dla picu. Wpadl do mnie zagral mi cos i mowi powtorz, ja sie na niegpo spojzalem na klawisze... zagralem jakas solowke z Children of Bodom i koles powiedzial, ze on mnie niczego nie nauczy, pozniej sie okazalo ze leszcz myslal ze jak umie zagrac 3 piosenki i wie jak nazywaja sie dzwieki to jess zajebisty. ale mialem beke... Dobra spoko ksiazki zakupie dzieki za rade a o nauczycielu pomysle Dzieki AvE
~user

Wpisów: 11
Miasto: Wągrowiec
Kapela: Nachasz
WpisWysłany: Czw Lis 01, 2007 4:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Szkoły muzycznej nieukończyłęm, a nawet nigdy o niej nie myślałem. Uczyłem się w domu z tabów na zasadzie prób i błędów. Czasami zaciągałem się rady "starszego wyjadacza". Wiele razy słyszałem, że nigdy niebędę grał nieznają, np skal, a tu nagle wydaje demo szybciej od "starych wyjadaczy"...
mika
~user

Wpisów: 9
WpisWysłany: Czw Gru 27, 2007 9:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kiedyś chciałam chodzic do szkoły muzycznej ale rodzice nie chcieli sie zgodzic a potem nie chciałam . Samoukiem tez nie jestem bo nie posiadam niestety gitary elektrycznej Sad
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
SynthSound
~user

Wpisów: 1
Miasto: Ostrowiec Św
Kapela: Soundforge
WpisWysłany: Czw Gru 27, 2007 9:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

na klawiszach uczył mnie mój dziadek i nie narzekam zrobiłem program szkoły muzycznej sam w domu a teraz ludzie którzy kończą szkołe muzyczna gały wywalaja jak ja gram (wiem moja skromność was dobija). Chodzi o to że trzeba samemu chcieć grać wtedy są efekty. tyle tylko ze papierku nie mam:/
~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Czw Gru 27, 2007 10:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Masz racje, sam fakt że sie chodzi do szkoły muzycznej nic nie zmieni jeżeli nie bedziemy ćwiczyć, trening czyni mistrza.
Cytat:
tyle tylko ze papierku nie mam:/

nie tylko papierka, podejżewam że nie masz wiapomoćsi teoretycznych takich ja interwały czy inne tego typu pierdoły

~user

Wpisów: 16
Miasto: Łęczyca/Łódź
Kapela: Constans Mortality
WpisWysłany: Nie Sty 20, 2008 11:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Teorii też się można w domu nauczyć (ew u swojego nauczyciela)
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Off-Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: