| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
quba @Naczelny

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 445 Miasto: Olesno Kapela: newbandz
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 3:59 Temat wpisu: Nowe opcje i funkcjonalności |
|
|
Witam, chciałbym poznać opinię użytkowników na temat nowych opcji czy też usprawnień, jakie chcieliby zobaczyć w portalu. Wiadomo już, że niebawem wdrożony zostanie pomysł prezentowany w tym temacie Oprócz tego jednak chciałbym, abyście zaprezentowali swoją inicjatywe i zaproponowali coś nowego. Co mogłoby się Wam przydać, czy też w jakiś sposób rozwinąć informacje prezentowane w profilach waszych zespołów. Być może są jakieś już dostępne opcje, które należałoby rozwinąć. Liczę na jakieś podpowiedzi.
Portal NewBandz od początku nie był nastawiony na komercję, tak więc póki co nie zarabia nic, nie ma tutaj żadnych reklam. Oferuje natomiast dosyć dużą bazę muzyki i forum, na którym stale można wymianiać się doświadczeniami z innymi muzykami. Pragnę, aby ta szlachetna idea nie zamarła w bezruchu, a do tego potrzebni nam są aktywni użytkownicy rozwijający portal i promujący go wśród znajomych muzyków i zespołów. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Wiesiek ~user
Dołączył: 10 Maj 2008 Wpisów: 7 Miasto: Oświęcim Kapela: GRUPA HEY YOU
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 10:04 Temat wpisu: |
|
|
| Ja mam taką propozycję, jak odsłuchujemy kawałki,to obok odsłuchaj powinno być np.ocena taka punktacja od 1-10 .To by mogło pomóc stworzyć np. taką mini listę przebojów bez względu na gatunek muzyki. |
|
|
|
|
|
|
quba @Naczelny

|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 3:17 Temat wpisu: |
|
|
Przeciez do góry masz zawsze pasek z ocena. No chyba ze uscislenie tego do pojedynczej piosenki.. Da sie zrobic  |
|
|
|
|
|
|
Wiesiek ~user
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 4:49 Temat wpisu: |
|
|
| Właśnie o to mi chodzi odsłucham no i bach 5 pkt.i słucham dalej |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 410 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 9:00 Temat wpisu: |
|
|
Ja kiedyś napisałem w Slajdzie o NBandz
A co do pomysłów, można by stworzyć jakąś taką listę przebojów, ale nie wiem, czy jest sens.
Tzn. strona, na której są odnośniki do WSZYSTKICH piosenek w serwisie, które powiedzmy mają średnią ocen powyżej 4.
I oczywiście możliwosć odsłuchania z poziomu listy i ocenienia z poziomu listy.
Wiem, że taka lista byłaby ogromna, dlatego nie wiem, czy to dobry pomysł
Na pewno byłaby większa promocja między zespołami, bo teraz naprawdę dużo muzyki ucieka użytkownikom.
To chyba wszystko. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 4:24 Temat wpisu: |
|
|
dobry pomysl juhas ja bylbym za  |
|
|
|
|
|
|
Wiesiek ~user
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 5:03 Temat wpisu: |
|
|
| Lista zawierała by 20 najlepiej ocenianych utworów,więc wcale nie była by taka ogromna.Teraz oceniany jest zespół,a wiadomo że są kapele które zaistniały tylko dzięki jednej piosence i na tym koniec. |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 7:20 Temat wpisu: |
|
|
| Wiesiek napisało: | | Lista zawierała by 20 najlepiej ocenianych utworów,więc wcale nie była by taka ogromna.Teraz oceniany jest zespół,a wiadomo że są kapele które zaistniały tylko dzięki jednej piosence i na tym koniec. |
Właśnie przy moim pierwotnym założeniu, że na listę trafiają WSZYSTKIE PIOSENKI ze średnią powyżej 4, czy 5 lista byłaby dość duża. Chociaż właściwie nie mam pojęcia jak się kształtują oceny w serwisie  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 7:36 Temat wpisu: |
|
|
no to z tych wszystkich piosenek by sie wybralo to top 10 czy 20 i tak juz by moglo zostac |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 9:33 Temat wpisu: |
|
|
| Adder napisało: | no to z tych wszystkich piosenek by sie wybralo to top 10 czy 20 i tak juz by moglo zostac |
Hmmm.... I to by było niedobre.
Bo załóżmy, że jest te 20 piosenek.
Ostatnia ma średnią 5.4
I jest kilka nowych piosenek ze średnią 5.4
I co wtedy?
Może jakaś poczekalnia, coś jak przedlista - że te piosenki rywalizują o wejście na listę... Chociaż nie... to już lekka przesada.
Aha, jeszcze jedna sprawa.
Nie wiem, czy to dobrze, czy nie, ale piosenki nie będą równo oceniane....Hmmm, może ja na przykładzie zademonstruję o co mi chodzi.
Załóżmy, że mamy 2 utwory. Jeden, który zebrał 100 ocen(nieważne jakich) i drugi, który ma tych ocen 2.
I załóżmy, że średnia pierwszego utworu wynosi 8. Drugiego też 8.
I teraz utwory zaliczają ocenę: 1.
Utwór pierwszy właściwie tego nie zauważy, bo średnia mu spadnie do ok 7.9, natomiast średnia drugiego utworu spadnie do ok 5.6
Sami powiedzcie, czy to jest w porządku, czy nie, bo ja prawdę mówiąc nie mam pojęcia... _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 9:49 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Może jakaś poczekalnia, coś jak przedlista - że te piosenki rywalizują o wejście na listę... Chociaż nie... to już lekka przesada. |
A ja mysle ze chyba lepszego pomyslu niz to nie znajdziemy.
| Cytat: | | Załóżmy, że mamy 2 utwory. Jeden, który zebrał 100 ocen(nieważne jakich) i drugi, który ma tych ocen 2. |
Jesli sie da to dobrze by bylo wprowadzic system oceniania funkcjonujący tylko do tej toplisty.( chodzi mi o to ze kazdy ma 1 glos i oddaje go na jakis kawalek, utwor ktory ma najwiecej glosow jest na szczycie i pod nim kolejno w zaleznosci od ilosci glosow) |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 8:42 Temat wpisu: |
|
|
No i tu sie już zagłębiamy w 2 formy oceniania.
Ja tu widzę dodatkowe 2 możliwości.
1. Każda zalogowana osoba ma tylko jeden głos w tygodniu.
2. Osoba oceniając piosenkę, automatycznie oddaje głos na nią do listy, lub nie. Tzn. jeśli ocena jest np. >=5, wtedy automatycznie jest oddawany głos do listy, jeśli ocena < 5 to nie.
Tylko nadal nie wiem, co dobre, a co nie
BTW, kiedyś był pomysł o radiu. Na czym stanęło? _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
quba @Naczelny

|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 9:56 Temat wpisu: |
|
|
staneło na tym, że oczywiście jestem za, jednak nie miałem czasu żeby to wprowadzić. Wszystko bedzie po kolei dokladane.  |
|
|
|
|
|
|
Wiesiek ~user
|
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 1:07 Temat wpisu: |
|
|
| Potrzebny jest tylko inny system oceny,nie średnia jak się ocenia zespoły tylko decydowała by liczba zebranych głosów,czyli punktów 1-1ooooo to by może trochę zmusiło użytkowników do odsłuchiwania większej ilości kawałków,bo zauważyłem że na taką dużą ilość zalogowanych jest mała ilość odsłuchań no i trzeba by wrócić do pierwszych utworów tutaj zamieszczonych,bo wyglądają jak by stały na bocznym torze. |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 9:39 Temat wpisu: |
|
|
Tak jest, radyjko, zreszta moj pomysl to zajebista sprawa aby promowac zespoly. Btw pomoglo by to miedzy innymi w glosowaniu do toplisty. Wystarczy ze obok radyjka ustawi sie cos ala wystawienie punktow na lecacy wlasnie kawalek. Podoba Ci sie? to glosujesz. Robisz to raz w tygodniu i wszyscy sa szczesliwi. Nie kazdemu chce sie szukac po wszystkich zespolow najlepszego kawalka bo po pierwszej 20 juz mu sie odechce. Radyjko to prosty i skuteczny wedlog m nie sposob na rozwijanie tej toplisty.  _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
|