Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Mensfeld

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 11:39    Temat wpisu: Mensfeld  Zacytuj zaznaczone      

Mam pytanie co myslicie o wioslach tej firmy?? Ludzie mowia ze zacne sa no ale wole sie upewnic przed byc mzoe kupnem. Mial ktos stycznosc kiedys z takim kawalkiem drewna??
+Redaktor

Wpisów: 145
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 3:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja grałem rok na Mensfeldzie jazzbassie. Gryf miał trochę wygięty, akcja 4 albo i 5 mm mad struną E (przypominam że to bas). Pękła mu nakrętka pręta do regulacji gryfu, nigdy nie chciało mi się wymienić. Korpus zrobiony ze sklejki (niedowiarkom mogę pokazać zdjęcie). Elektronika huczała i buczała. Poza tym nieźle wykonany, stroił, był niesamowicie wygodny (gryf sobie zatrzymałem i użyję go do własnoręcznie wykonanej basówki) i brzmiał całkiem nieźle jak za tę kasę (a nawet i lepiej od kilku basów z agathisu). Bardzo dobrze wspominam staruszka i zawsze polecam te instrumenty początkującym basistom. Chodź najtańsze wyroby Mayonesa/Zaka są pewniejsze

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 3:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

heh, uwazam poprostu ze wioslo za 900 zl z tej firmy powinno byc niezle z powodow ze jest po 1 uzywane wiec musialo kosztowac drozej, po 2 nie jest to firma kszak z tego co sie zdazylem zorientowac. Chodzi mi dokaldnie o ta aukcje i nie wiem czy warto sie wpierdalac w to. Piec przy okazji tez bym wzial od goscia bo to 65 w a do mojej kapelki wlasnie jedna z gitar bedzie potrzebowac jakies min 50 no i wiadomo nie za wielka kase. Mysle ze za piec powinno starczyc jakies 500/600. Sami ocencie:

http://allegro.pl/item382139998_mensfeld_screamer_v_ka_.html

+Redaktor

WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 4:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Osobiście miałbym wątpliwości, czy brać Mensfelda za taką kasę. Nie grałem na gitarach, ani na droższych modelach basówek, także w tej materii nie pomogę. Z obawy o gryf (pampry się skarżą że im się wygina) posłałbym kogoś znajomego lub i nie, coby sprawdził stan tej gitary.

Wpisów: 3
Miasto: Gdynia
WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 8:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Mensfeld, moja pierwsza gitara;) Bardzo wygodny gryf, znacznie bardziej mi pasował niż ibanezowskie. To chyba jego jedyna zaleta:p Nie wiem jak ten model, ale mój fingertip mi nie pasował brzmieniem. Był wykonany z jakiegoś dziwnego drewna, strasznie ciężkiego (chyba dąb), i miał dość słaby sustain. Myśle, że trochę za dużo sobie ceni za tego mensfelda.
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 9:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Shot Mensfeldy nie są z żadnego dębu, jeno ze sklejki. Przynajmniej te tańsze, pokryte grubą warstwą lakieru (znajomy obnażył z 6 sztuk i każdy był ze sklejki). Oni robili też wyższe modele gitar, które spokojnie mogą być wyceniane na taką kasę (nie wliczam "udoskonalonych" przez właściciela egzemplarzy poprzez władowanie bateryjki ). Ponadto Mensfeld później przekształcił się w inną firmę (wydaje mi się że Marathone, ale nie jestem pewien). Także nie ma co gadać, że drogo, tylko sprawdzić.

Wpisów: 3
Miasto: Gdynia
WpisWysłany: Wto Cze 17, 2008 9:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Miałem zdjęty lakier u siebie i było prawdziwe drewno. Stolarz powiedział, że wygląda mu to na buk albo dąb. Może poprostu trafiłem na jakiś customowy model, bo malowanie było wyraźnie customowe;p Ta firma to MEG. Różnica taka, że w megu robili już taśmowo, a mensfeld to podobno hand made.
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Cze 18, 2008 12:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobrze wiedzieć!
Strona 1 z 1

Skocz do: