Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Nowa Gitara do 1100zł
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SierraLeone
~user

Wpisów: 13
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 11:08    Temat wpisu: Nowa Gitara do 1100zł  Zacytuj zaznaczone      

Witam. Chciałem prosic o porade a mianowicie przykładam sie do kupienia gitary elektrycznej (już drugiej) do grania brzmień rockowych/metalowych. Głownym problemem jest to, że przy kupnie pierwszej gitary jest gryf który jest taki jak na zdjęciu : http://img138.imageshack.us/img138/4642/jd9076sq3.jpg chodzi o to zdjęcie "zwykłej gitary". Strasznie niewygodnie sie na niej gra i wogóle. Słyszałem, że fajnie gra sie na Cortach ale chciałbym jeszcze prosic tu o porade - jaką gitare mam kupic aby nie miała tej wady. Wspomne jeszcze, że mam w kieszeni 1100 zł więc jedynie w tych cenach moge kupowac
Ogląda profil użytkownika   
Heretyk
~user

Wpisów: 65
Miasto: Kraków
Kapela: BIOT
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

corty są dobre, chociaż tutaj zaproponuje inną gitarkę z którą miałem styczność - o ile dobrze pamiętam struny są dość nisko zamontowane - zawsze mozna pilniczkiem przejechać i obniżyć przy gryfie

Ibanez RGR321EX - świetnie nadaje się do ciężkiego rocka - bo chyba o coś takiego Ci chodzi Smile

Ave

+Redaktor

Wpisów: 98
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bueheheh akurat w zdjęcie marketingowe firmy J&D bym nie wierzył, bo ta firma wypuszcza jedne z największych chłamów na rynku

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, Les Paule gibsona mają często grubszy gryf niż niejeden bas, a jednak wielu wymiataczy na nich gra ( dajmy na to Zakk Wylde )

Najlepiej wybrać się do sklepu muzycznego, wziąć gitarkę do łapska, pograć trochę i dopiero ocenić co się lubi. Jeśli jednak masz tylko 1100 to polecam rozejrzeć się za używanymi.

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
SierraLeone
~user

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
świetnie nadaje się do ciężkiego rocka - bo chyba o coś takiego Ci chodzi

Tak ale bez przesady

Cytat:
Bueheheh akurat w zdjęcie marketingowe firmy J&D bym nie wierzył, bo ta firma wypuszcza jedne z największych chłamów na rynku

Ja tylko dałem zdjęcie bo innego niestety nie miałem, a w używane sprzęty jakoś boje sie inwestowac. Skocze do muzycznego może faktycznie coś spróbuje ograc ale poprostu jestem ciekaw jaką firmą mam sie sugerowac. Poprostu chce taką na której sie wygodnie gra Smile
quba
@Naczelny

Wpisów: 445
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no tyle, że nie można tutaj przesadnie mówić o stereotypach, że jak będę miał gitarę danej firmy, to na pewno będę zadowolony. Firma jak firma, wypuszcza zarówno lepsze, jak i gorsze modele, za stosunkowo niższe pieniądze. Lepiej wziąć gitarę w łape, pograć chwilę i samemu ocenić, by potem nie narzekać, że ktoś mi źle poradził. Smile
mazdah
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ale "wygodnie się gra" to jest cholernie subiektywna sprawa. Mi np najwygodniej się gra na basie, który wśród basistów chodzi za jeden z najmniej wygodny bas świata - z racji właśnie szerokiego i grubawego gryfu.

Płaski i wąski nie zawsze oznacza wygodny.

SierraLeone
~user

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No to chyba jedynie takie wyjście mi pozostaje aby iśc i ograc. Pierwszą gitare kupowałem na allegro i to chyba był jeden z większych błędów
Heretyk
~user

Wpisów: 65
Miasto: Kraków
Kapela: BIOT
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Sierra - ja swojego Fendera też kupowałem na allegro Very Happy dzień przed zakończeniem aukcji pojechałem do kolesia i testowałem gitarkę z 2-3 godziny - wyszły na jaw 1 niedziałający singiel, a drugi przerywający, do tego lekki ułamana listwa z tyłu na gryfie Smile Ale i tak jakbym dołożył trochę do tej gitary, to bym wziął 5 razy tyle za nią co zapłaciłem Smile

Nim kupisz jakąkolwiek gitarę pograj na niej - kupowanie na chybił trafił się nie opłaca. Pograj nawet w sklepie, a potem kup ten sam model na allegro - przynajmniej będziesz wiedział mniej więcej czego możesz się spodziewać Smile

Ave

+Redaktor

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:47    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To nie jest większy błąd, jeśli się wie czego się szuka Smile

Na allegro można kupić za niewielką kasę naprawdę rewelacyjny, używany instrument ( np moje ulubione seria roadstar i przede wszystkim blazer Ibaneza Smile

Jeśli kupujesz NOWY instrument przez allegro to masz bodajże 14 dni na zwrot bez podania powodu - stracisz tylko kasę za przesyłkę w jedną stronę.

SierraLeone
~user

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 12:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ok wielkie dzięki za pomoc Smile. We wtorek sie umówiłem z kolegą który sie zna na gitarach i powiedział, że mi pomoże bo ja niestety mało sie orientuje w tych sprawach. Zdecydowanie wole grac Very Happy Jeszcze raz dzięki
sledz
+Redaktor

Wpisów: 180
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 5:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Są na allegro firmy, które sprzedają pewne instrumenty - chociażby właśnie ta, w której ofercie są wszelkie stare Japońskie wiosła. Oni je poddają renowacji, regulują, przygotowują do gry i dopiero sprzedają. Jeszcze nikt nie narzekał na tę firmę - więc ich instrumenty można kupować w ciemno (mówię o bezpieczeństwie zakupu - o gustach się nie dyskutuje).

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 9:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Niekoniecznie.
Miałem do czynienia z 3 basami z firmy HR Guitars.
W jednym było za wysokie siodełko ( do piłowania ) i rozwalony przełącznik aktyw-pasyw przez co gitara robiła zwarcia i nie chciała grać. Dodatkowo zaczep od paska był w dość niefortunnym miejscu.
W drugim było rozwalone gniazdo jack
W trzecim przekręcił i zaciął się potencjometr

sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Mar 23, 2008 11:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Oj, to przepraszam za te moje farmazony. Kiedy to było? Może już zdążyli zmądrzeć i nie wydawać bublu.

WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 12:56    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kiedy to było? W przerwie między Ibanezem a Fenderem, czyli całkiem niedawno. Nie wiem jednak czy oni przed wysyłką nie naprawiają gitar, znajomy je sprowadzał na sklep, więc być może za wszelką cenę chciał kupić taniej.
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 3:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No właśnie naprawiają - w końcu mają kupę tego sprzętu, czyli prowadzą jakąś konkretną działalność. W aukcjach często mają powypisywane "zmieniony lakier/most/kiszka", "gitara zostanie wysłana po regulacji u lutnika" itp.
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: