Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Początki na gitarze
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juhas
+Redaktor

Wpisów: 410
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Czw Sty 17, 2008 9:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jaj0 napisało:
Wydaje sie ze to mało, ze bas zawsze z tylu, nawet jeśli to kurde przyjdxcie na próbe bez basisty i se zagrajcie, zobaczycie jak pusto jest.

Zgadza się

Cytat:

PS. Juhas moja dziewczyna Cie zna wiec uwazaj co mowisz o penisach basistów

No popatrz, jak świat się skurczył Smile

Cytat:
i strojenie sie nie zmienia tylko dodaja sie struny jedna na gorze (wysokie C) i jedna na dole (H, czasem takze C)

Chodziło mi o to, że normalne strojenie(standardowe) to: EADG. Jeśli jednak masz 5 strun to wtedy już jest: HEADG, a więc teoretycznie strojenie się zmienia, a praktycznie dochodzi tylko jedna najgrubsza struna.

Swoją drogą(jak już off-top to cóż...) ciężko jest zaleźć normalnego basistę(nie mówię, że nie ma(ich istnienie dowodzi ten portal ), tylko, że ciężko). W 2006 mieliśmy chyba z milion basistów...

+Redaktor

Wpisów: 70
Miasto: Kraków
Solówki: 2
WpisWysłany: Czw Sty 17, 2008 11:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Widcznie basisci za dułgo byli tyłu. A jeżeli ktoś umie grać coś wiecej niż pryme i kwinte równymi ćwierćnutami, to czemu miałby tego nie robić? a że to czsem sie zdary ze taki uzdolnion bejsman gra jakieś jazdy do jakiejś muzy gdzie jest to niewskazane... no cóż to już jego problem i kapeli z którą gra
Ogląda profil użytkownika   
Yamex
~user

Wpisów: 5
WpisWysłany: Czw Sty 17, 2008 7:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dzieki bardzo wam wszystkim duzo mi pomogliscie i teraz wiem czego chce !!! Pozdro
~user

Wpisów: 6
Miasto: Mikołajki
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hej. Gram od ok. 2lat no, a wiadomo, że początki są zawsze trudne. Może zna ktoś może tytuł jakiejś książki, albo programu który pomaga w dalszych ćwiczeniach, nauce i w doskonaleniu techniki? No Hendrix 'em nie zamierzam być, ale co tam . Pozdrawiam! [b]
+Redaktor

WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 10:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To też zależy od tego, co chcesz grać.
Jeśli to mają być tylko ogniskowe piosenki, to w zasadzie wystarczy Ci dobre opanowanie podstawowych chwytów. A tutaj: Intenet - schematy chwytów, a także śpiewniki z akordami. Po prostu naucz się chwytów i graj to. Po jakimś czasie dojdziesz do wprawy.

Jeśli coś więcej Cię interesuje, to może spójrz na szkółkę Mayonesa:
http://www.szkola.mayones.com/

Książek niestety nie znam. Jedyna, jaką miałem to bardzo staaara książka(mój ojciec się z niej uczył ) z rozpisanymi akordami.

~user

Wpisów: 1
Miasto: BYDGOSZCZ
WpisWysłany: Pią Paź 03, 2008 4:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

tak.popieram kupno niedrogiego elektryka. ja tak zrobiłem , kupiłem samick av3 używany (430 zeta). złapałem bakcyla. zbieram na gibsona. jeżeli ty nie złapiesz bakcyla sprzedasz bez wielkiej straty.
Jafet
~user

Wpisów: 50
Miasto: Nowa Ruda
Kapela: Trepanacja
WpisWysłany: Sob Paź 04, 2008 9:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Olenta naucz sie skal i budowy akordów, szybciej poźniej pójdzie ci nauka. Kiedyś była tak książka "samouczek gitarzysty", ale nie apmiętam autora. Najlepiej zapisz sie na jakieś ognisko muzyczne albo coś w tym stylu i powiedz że cie in teresują tylko skale i akordy, bo z książki i internetu trudniej sie nauczyć
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Paź 04, 2008 12:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co Wy towarzyszu o tych skalach tak pieprzycie, co?
Na początek niech się przyzwyczai do gitary, zapozna się z nią. Ćwiczy palce. Skale to nie wszystko towarzyszu. Owszem, są pomocne, ale nie są konieczne do tego, żeby zostać nawet najlepszym gitarzystą świata

~user

WpisWysłany: Sob Paź 04, 2008 12:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Na początek niech się przyzwyczai do gitary, zapozna się z nią. Ćwiczy palce. Skale to nie wszystko towarzyszu.

myśle że odgrywając skale, przyzwyczaji sie, zapozna z gitarą, palce wyćwiczy i jeszcze pozna gryf i bedzie znać akordy i nawet może coś skomponuje, ale jeśli uważasz że są lepsze ćwiczenia to poprostu je napisz, ja napisałęm swoje zdanie
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Paź 04, 2008 3:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Przede wszystkim budowa akordów - tych używanych na codzień jest strasznie prosta i, żeby ją pojąć nie trzeba znać skal Smile

Po drugie, skomponować utwór można nawet, gdy nie umie się grać a gitarze. Wystarczy mieć pomysł i słuch. Umiejętność pozwala Ci jedynie odegrać to, co tworzysz.

Skalami można się zniechęcić do gry. A nie o to chodzi. Ja zaczynałem naukę od grania. Grałem jakieś proste piosenki, które mi się podobały. Przy okazji poznawałem akordy. Skale nie są wymagane. Ułatwiają życie w pewnych kwestiach, ale na skale przyjdzie czas. Poza tym jest bardzo fajna szkółka internetowa - May-Szkoła.

~user

WpisWysłany: Sob Paź 04, 2008 3:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

zgadzam sie z tobą, ale często słysze jaki to akord np Dsus2... i myśle że nauka teori od początku może być pomocna, a may szkoła też kładzie duży nacisk na skale. Myśle że godzina dziennie na skale a reszta czasu na granie piosenek byłaby ok
Olenta
~user

Wpisów: 6
Miasto: Mikołajki
WpisWysłany: Wto Paź 07, 2008 5:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dzięki wielkie wszystkim! Umiem już podstawowe akordy i właśnie uczę się skali... Nie jest to łatwa sztuka, ale myślę, że kilka miesięcy i będę w stanie nazwać odpowiednio każdą część gryfu Smile Elektryk zapodam sobie, gdy będę czuła się na siłach. Myślicie, że dobrze postępuje? Pozdro!!!
+Redaktor

WpisWysłany: Wto Paź 07, 2008 6:18    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobrze postępujesz o ile nie zapomnisz, że skale to nie wszystko i trzeba też po prostu grać Smile
~user

WpisWysłany: Sro Paź 08, 2008 9:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

dokładnie, skale są ważne, ale trzeba też troche sie pobawić, więc pograj zawsze po ćwiczeniach ze skalami jakieś piosenki
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: