Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Początki na gitarze
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yamex
~user

Wpisów: 5
WpisWysłany: Wto Sty 15, 2008 5:22    Temat wpisu: Początki na gitarze  Zacytuj zaznaczone      

Od dawna chcialem nauczyc sie grac na gitarze. No i dzisiaj mnie naszlo, postanowilem ze bede zbieral kase na jakas gitarke! Tylko niemam pojecia na jaka... Slucham metalu i w ta strone chce sie ze tak powiem "krztalcic"! Slyszalem ze najlepiej zaczac od akustyka ale sam niewiem dlatego pilnie prosze o pomoc! Wiem ze takich tematow bylo juz pelno ale ja prosze o indywidualna pomoc! Z gory dzieki PS mam 15 lat
~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Wto Sty 15, 2008 5:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zacznij od akustyka tylko nie takiego z lidla za 115zł bo tylko sie zniechecisz do tego pieknego instrumentu (oczywiście zaraz za puzonem i perka Very Happy ) a dlaczego od akustyka to poszukaj na forum bo coś mi sie wydaje że już o tym było
~user

Wpisów: 19
Miasto: Tychy
WpisWysłany: Wto Sty 15, 2008 8:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeśli jesteś pewien, że gitara elektryczna Ci się nie znudzi i masz do tego dryg to nie widze sensu kupowania akustyka - dodatkowe koszty. No a jeśłi masz wątpliwości to kup akustyka.
Ogląda profil użytkownika   
Ramcel
~user

Wpisów: 11
Miasto: Jelenia Góra
Kapela: DEEP THROAT
WpisWysłany: Wto Sty 15, 2008 11:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

przetrząśnij alledrogo.pl i kup sobie jakąś używke. Mówię o elektryku, bo po co się jeb*ć z akustykami? a najlepiej zainwestuj w bass Smile
+Redaktor

Wpisów: 410
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 11:07    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Damn, więc tak.
Zakup sobie najpierw akustyka(mniejsze koszty i przejście z akustyka na elektryka jest prostsze niż z elektryka na akustyka).
Jeśli nauczysz się najpierw na akustyku to na eletryku będzie Ci potem jeszcze łatwiej. Jeśli nauczysz się na elektryku, to jak będziesz chciał zagrać coś na akustyku(np. przy ognisku jakimś) to prawdopodobnie zrobisz z siebie pośmiewisko. Mniejsze albo większe.

Ja zaczynałem od starego ruskiego klasyka. Ale nie jestem sado, więc doradzam zacząć od akustyka

Przeliczmy teraz koszty:
Gitara elektryczna to koszt MINIMUM 1400 - 1600 zł. (elektryka kupujemy od razu z piecem, kablami i ewentualnie efektem lub footswitchem i to jest orientacyjna cena całego zestawu. Kupowanie samego elektryka nie ma większego sensu)

Gitara akustyczna to koszt 400 - 500 zł i za tą cenę kupisz już coś porządnego.

Wybór należy do Ciebie.
Jeśli chodzi o akustyki to polecam taką firmę, co się nazywa Marita. Sam mam taką i bardzo mi się podoba Smile

~user

Wpisów: 11
Miasto: Jelenia Góra
Kapela: DEEP THROAT
WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 7:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co Ty wkręcasz? Po co mu taki sprzęt na początek? na start starczy mu sama gitara (używka) i kabel, który zawsze można podpiąć do wieży albo kompa (tylko trza uważać, żeby gwizdków nie popalić), a to można już zmontować za 400-500pln, które Ty sugerujesz jako koszt akustyka (albo i mniej). Jeśli jednak zdecydowałby się na akustyka, to radzę aż tyle nie płacić. Cała polska scena muzyczna zaczynała od defili, które teraz można kupić za kilkadziesiąt pln. Ja też zaczynałem i nie narzekam. A tak czy srak najlepszym rozwiązaniem i tak jest bass Smile
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 9:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ramcel napisało:
Co Ty wkręcasz? Po co mu taki sprzęt na początek? na start starczy mu sama gitara (używka) i kabel, który zawsze można podpiąć do wieży albo kompa (tylko trza uważać, żeby gwizdków nie popalić),

Raz, że można coś popalić(szanse są baaardzo małe, ale są), dwa, że po co ma kupować elektryka bez efektu? W wieży efektu nie ma. Efekty programowe z komputera nie są zadowalające, a na pewno nie są wygodne w użyciu podczas grania. Używkę można oczywiście kupić. Ale jeśli się nie zna to kupi ze zjechanymi programi i krzywym gryfem.

Osobiście uważam, że elektryk bez pieca to po prostu pieniądze wyrzucone w błoto. Chyba, że planuje kupić piec w najbliższym czasie(ja piec zakupiłem chyba miesiąc, czy 2 po zakupie elektryka, ale do tego czasu graliśmy u kumpla, który miał 2 piece Smile).

Natomiast akustyk to naprawdę mniejszy wydatek. Poza tym akustyka można ze sobą zabrać na jakiś wyjazd, ognisko, czy coś.

Cytat:
Jeśli jednak zdecydowałby się na akustyka, to radzę aż tyle nie płacić. Cała polska scena muzyczna zaczynała od defili, które teraz można kupić za kilkadziesiąt pln.

Nie znam tych gitar(nigdy na nich nie grałem), ale moja Marita służy mi już kilka łaaaaadnych lat i ma się bardzo dobrze. Jestem naprawdę bardzo z niej zadowolony Smile

Cytat:
A tak czy srak najlepszym rozwiązaniem i tak jest bass Smile

A tam. Podobno basiści mają cieńkie i małe penisy, i muszą nadrabiać grubością strun i długością gryfu

+Redaktor

Wpisów: 70
Miasto: Kraków
Solówki: 2
WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 9:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Oj juhas grabisz se grabisz, podobno mówią tak gitarzysci którzy zazdroszczą penisów i powodzenia u lasek swoim basistom
wesi
~user

Wpisów: 80
Solówki: 1
WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 9:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja tam tak nie mówię, ani nie zazdroszczę nic swojemu basiście bo zazdrość to brzydka cecha
Jaj0
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 9:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

wesi wiem ze mi nie zazdroscisz ;D ej ale offtop sie robi z tego Juhas tez by sie zastanowi lco piszesz bo prowokujesz tylko niepotrzebnie ludzi i sie offtop robi
Juhas
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 9:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jaj0 napisało:
wesi wiem ze mi nie zazdroscisz ;D ej ale offtop sie robi z tego Juhas tez by sie zastanowi lco piszesz bo prowokujesz tylko niepotrzebnie ludzi i sie offtop robi

No damn, chłopak chce gitarę 6cio strunową jak mniemam, a tu mu wyskakują, że jedynie w basie jest nadzieja. Więc odezwała się moja prymitywna natura

~user

Wpisów: 5
WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 9:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Aha.... mysle ze bede jednak zberal na elektryka i piecyk. Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie bassu dlaczego ma tylko 4 struny(tak mi sie wydaje ) i czym sie rozni od elektrycznej!?
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 10:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Yamex napisało:
Aha.... mysle ze bede jednak zberal na elektryka i piecyk. Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie bassu dlaczego ma tylko 4 struny(tak mi sie wydaje ) i czym sie rozni od elektrycznej!?

Otóż bas to też gitara elektryczna(chyba, że bas akustyczny ). Jest takie sztuczne rozróżnienie(bas, gitara elektryczna), żeby bylo ludziom łatwiej się połapać.

Bas oczywiście ma większy gryf, dużo grubsze struny. Jest to spowodowane tym, że daje dużo niższy dźwięk niż gitara zwykła. Standardowo basy mają 4 struny, ale są też 5 i 6cio strunowe. A i zdaje się, że 7 też gdzieś kiedyś widziałem.

A standardowo ma tylko 4 struny, bo więcej i tak raczej się nie używa na codzień. A jeśli chodzi o dodatkowe struny(5 i 6) to zdaje się zmienia się strojenie, przy 5cio strunowym jest HEADG

+Redaktor

WpisWysłany: Sro Sty 16, 2008 10:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A więc (powiem swoje zdanie nie wiem czy do końca jest włąściwe):
bas wyewoluował od innego instrumentu niż gitara el, mianowicie od kontrabasu, wzięło to sie z zapotrzebowania na to ze kontrabasy są ciężkie i trudno je przewozić i wzmocnić ich sygnał(szczególnie w starszych latach). Dlatego w latach (bodajże) 50dziesiatych niejaki Leo Błotnik wymyślił pierwszy elektryczny bas który wszedł do codziennego użytku do dnia dzisiejszego mianowicie Fender Precision Bass. A czym li sie to rożni od elektryka? Mianowicie bas łączy ze sobą rytmikę i harmonie. Rytmikę bo prawa ręka ustalamy jaki rytm gramy jak akcenty kładziemy i tak dalej a lewa wybieramy odpowiednie dźwięki które tworzą solidny podkład pod gitare. Wydaje sie ze to mało, ze bas zawsze z tylu, nawet jeśli to kurde przyjdxcie na próbe bez basisty i se zagrajcie, zobaczycie jak pusto jest. Ale w terazniejszych czasach bas to nie tyko podkład, to takze instrument solowy ktory moze pelnic role także gitary rytmicznej i to co bedzie bas grałzalezy od weny i umiejetnosci basisty. Jesli chcecie sie przekonać o czym mówie posłuchajcie takich basmanów i kapel jak: Primus, Les Claypool, Jonas Hellborg, Victor Wooten, Stanley Clarke itp. Aha, co do stroju instrumentu i liczby strun. Bas ma 4 struny co przy zalozeniu ze gramy same prymy kwinty itak dalej i to pojedynczo w zupelnosci nam wystarczy. Bas normalnie stroi sie tak jak 4 najnizsze struny w gitarze(GDAE) ale o oktawe nizej. Sa oczywiscie basy 5,6,7,8,9,10,11,12,13 strunowe ale te ostatnie to dla jakichs kompleksiarzy i innych dziwadłów (czasem fajnie posłuchać) ja lubie 4ki i 6tki
to by było na tyle
PS. Juhas moja dziewczyna Cie zna wiec uwazaj co mowisz o penisach basistów i strojenie sie nie zmienia tylko dodaja sie struny jedna na gorze (wysokie C) i jedna na dole (H, czasem takze C)
mazdah
+Redaktor

Wpisów: 98
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Czw Sty 17, 2008 9:35    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Się zrobił trochę offtop..
Chce chłop elektryka, niech kupuje elektryka. Starsze Mayonesy czy Flame są śmiesznie tanie, a prezentują nie najgorszy poziom. Do tego jakieś pierdzipudełko, książka do nauki i w 600zł się zamykasz.

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: