Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Wymiana siodełka

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ramcel
~user

Wpisów: 11
Miasto: Jelenia Góra
Kapela: DEEP THROAT
WpisWysłany: Pią Lut 22, 2008 11:01    Temat wpisu: Wymiana siodełka  Zacytuj zaznaczone      

Teges... Mam sobie takiego elektrycznego marathona. Założyłem mu nowe strunki, sporo grubsze niż poprzednie (12-56) i gitara zaczęła tak jakoś bzyczeć niemiło. Podejrzewam, że to może być wina siodełka, które jest kiepskawe, jakiś taki miękki plastik szmelcowaty. Planuję wymienić siodło, ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Możecie mi coś poradzić?
+Redaktor

Wpisów: 70
Miasto: Kraków
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Lut 22, 2008 12:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zobacz czy struny dobrze weszły w siodełko, bo jak sa grubsze ot sie mogą niemiescić, posprawdzaj dokładnie czy wszystko masz dokręcone i wyregulowane bo przez to sie mogą jakieś brumy robić. Jak dalej nie pomaga no to po pierwsze musisz znaleźćdpowiednie siodełko (poszukaj na may shop albo spytaj u marathone'a) po drugie siodelko jest zazwyczaj przyklejone wiec bedziesz musial zaingerować w nie siła co sie może skończyć róznie dlatego polecam CI jednak iść z tym do lutnika. Może nie weźmie więcej jak 100zł
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 145
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Sob Mar 22, 2008 6:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja miałem przyklejone plastikowe siodełko i z wyrwaniem go nie było problemu. Polecam zrobić to tak:
1. Urżnąć kawałek od najgrubszej struny - odłamać, ja to siła zrobiłem. Tylko tak rozsądnie, nie walić gwoździem i młotkiem w dół (stronę podstrunnicy), jeno w bok.
2. Resztę wypchnąć, jakby klej mocno trzymał to uprzednio podgrzać (lutownicą - jak się nie stopi Very Happy ).

Strona 1 z 1

Skocz do: