Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Digitech Rp 250 .czy warto?

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
basta
~user

Wpisów: 56
Miasto: Ząbki k/W-wy
Kapela: Rest
Solówki: 1
WpisWysłany: Pon Maj 14, 2007 8:44    Temat wpisu: Digitech Rp 250 .czy warto?  Zacytuj zaznaczone      

Wtam!
Mam takie pytanie.Czy ktoś uzywa/ł procesora Digitech RP 250?
Zastanawiam się nad zakupem i chiałbym poznać ewentualne opinie użytkowników .
Ogląda profil użytkownika   
Valgaav
~user

Wpisów: 13
Miasto: Wawa
WpisWysłany: Wto Maj 15, 2007 7:18    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dostałem go w prezencie (w życiu bym sobie go nie kupił) i cóż mogę powiedzieć: wszystko zależy od czasu i miejsca. Jest to raczej przeciętnej jakości multiefekt z przeciętnymi wzmacniaczami. Efekty dobre. Nie powiem dla początkujących bo sam używam czasem, hehe. Na tym właśnie polego problem cyfrówek. Dostajesz urządzenie na którym można uzyskać wrażenie że gra się lepiej niż w rzeczywistości . Potem taki delikwent się podłącza się do lampy i szczena w dółSmile Nie wyrobisz sobie na tym artykalacji a tym bardziej nie znajdziesz własnego brzmienia.

Zalety:
tani
ma wszystko (ja bym chciał by miał lepszego swella jeśli już ale co tam)
drum machine co jest moim zdaniem kwestią absolutnie priorytetową na dla rozwijącego się muzyka - zgrywanie i granie rymicznie!!!
instrukcja obsługi (joke)

Wady:
Fatalnej jakości brzmienia!!!
Cyfrówka (ponoć zawsze może być gorzej:)
Drum Machine - rozwiązanie tempa (chyba że ktoś jak się przekłada tempo 99 na BPM)
Jest z plastiku. Dla mnie to wada bo na ogół kopie stomboxy.

Chyba tyle.
Jeśli nie masz na nic innego wydać kasy to kup. Ja bym jednak radził kupić sobie albo: porządny multiefekt (line 6 czy Korg albo bardzo dobry ToneLab Voxa). Ja od multefektu wolę specjalistyczne kostki ale ktoś może potrzebować więcej niż distorion, delay i reverb:p
Dobry wzmacniacz rozwiąże sprawę i powtarzam raz jeszcze: nie trzeba płacić więcej za markę. Dobre kopie wzmacniaczy robią polscy elektronicy. Efekty tak samo.
Powodzenia na drodze poszukiwania brzmienia

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
basta
~user

Wpisów: 56
Miasto: Ząbki k/W-wy
Kapela: Rest
Solówki: 1
WpisWysłany: Wto Maj 15, 2007 5:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Uff.No to ładnie.Dzięki za radę.
W sumie prawda jest taka ,że zawsze byłem przeciwnikiem takich wynalazków.Uważałem ,że okaleczą mnie technicznie tzn.w mniejszym lub większym stopniu pozbawią mnie umiejętności (artykulacji właśnie itd,),ale ostatnio stwierdziłem,że w sumie dlaczego nie spróbować poszerzyć trochę brzmienia.Szczególnie zależy mi na efektach typu delay.Wszelkiej maści "chorusach" , echo,.
Druga sprawa to mocno ograniczone możliwości finansowe, a jednak pojedyńcze kostki to spory wydatek , a tutaj za w miare niską cenę jest tego trochę.Zastanawiałem się wcześniej też nad Korg AX5G (jest jeszcze tańszy Very Happy ),ale teraz to już nie wiem.A jeszcze do tego dochodzi mój wspaniały piecyk Red's (na mojej starej Tosce z dwiema kolumnami 35W z 12 lat temu uzyskiwałem lepszy efekt).
Pozdrawiam.
Valgaav
~user

Wpisów: 13
Miasto: Wawa
WpisWysłany: Wto Maj 15, 2007 6:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeśli echo to kup sobie echo park line 6. Polecam. Nie niszczy artykulacji jak poniektóre efekty. Na chorusach sie nie znam ale jak masz floyd to możesz samemu chorusa wywołaćVery Happy
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Musza
~user

Wpisów: 1
Miasto: Kielce
WpisWysłany: Sro Cze 06, 2007 2:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam!

Niestety niezgodzę się z przedmówcą

Efekt DigiTech rp 250 jest doskonałym wyborem do cięższych brzmeń ,co prawda ma nieco plastikowego delaya (tu polecam boss giga delay-podobna cena) ,lecz pozostałe efekty w stosunku cena/jakość są rewelacyjne.Testowałem go zarówno jak i inne w tej cenie ,lepiej wyszedł tylko korg ,w moim mniemaniu bardziej realny.

Kolejno co do poprzednika ,model ten jest metalowy nie plastikowy.

Jeżeli miałbym go polecić to powiem tak ,do cięższych brzmień \za tą cene ,rewelacja ,szczególnie komponuje się z gitarami typu brzmieniowym jak np.ibanez. (ciężkie).

Swoje brzmienie również uzyskasz choć tu jest dużo zabawy oczywiście Smile

Choć nadal jestem zwolennikiem dobrych kości Smile

pozdrawiam!

polecam ,tu opinie doświadczonych zagranicznych muzyków na temat rp-150 (ten sam procek i efekty ,brak jedynie pedła)

pozdrawiam
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: