| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
NoirPapillon ~user
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 1:40 Temat wpisu: gitara - czy konieczny jest wzmacniacz? |
|
|
Znowu ja, więc nie liczcie na znajomość tematu, heehe
No ale tak na serio: czy gitara musi mieć wzmacniacz czy można ją podłączyć do domowego grania do wierzy, głośników czy laptopa. Ciekawi mnie czy to jest możliwe. Kto odpowie ? |
|
|
|
|
|
|
Dante ~user
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 2:10 Temat wpisu: |
|
|
Jest możliwe, nawet stosowane (gitarul z naszej kapeli piecyk trzyma w salce prób a w domu gra na wieży, ja tak robie z basem z tym że wpinam go do komputera), piecyk ma (zwykle) lepsze brzmienie i jest wygodniejszy, ale to chyba oczywiste ale zamiast kupować gitarę za 300 zł i piec za tyle samo w sumie lepiej wydać 500-600 na gitarę i powoli zbierać na wzmacniacz. _________________ "Większość ludzi nie rozpoznałaby dobrej muzyki nawet jakby do nich podeszła i ugryzła ich w dupę" / Frank Zappa |
|
|
|
|
|
|
NoirPapillon ~user
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 2:22 Temat wpisu: |
|
|
| Dziękuję bardzo za pomoc, przynajmniej wiem na czym stoję. A czy jakiś specjalny kabel jest potrzebny czy wystarczy taki, co zwykle jest dołączony do gitary? |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 3:06 Temat wpisu: |
|
|
Zależy do czego chcesz podpiąć. Jak do komputera to taki zwyczajny tylko z odpowiednia końcówka która kupisz w byle jakim sklepie z głośnikami itp. jest to zwykła redukcja z JACK 8.5 na JACK 3.5 _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
NoirPapillon ~user
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 12:09 Temat wpisu: |
|
|
No a przypuśćmy do laptopa? Tak by mi najbardziej odpowiadało. Ewentualnie do wierzy  |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 12:54 Temat wpisu: |
|
|
Do laptopa używasz tej samej redukcji a do wierzy to nie wiem _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
NoirPapillon ~user
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 1:34 Temat wpisu: |
|
|
| Ok, wielkie dzięki! |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
|
|
|
|
Dante ~user
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 4:30 Temat wpisu: |
|
|
wcale nie musi  _________________ "Większość ludzi nie rozpoznałaby dobrej muzyki nawet jakby do nich podeszła i ugryzła ich w dupę" / Frank Zappa |
|
|
|
|
|
|
Smar ~user

|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 7:36 Temat wpisu: |
|
|
ja znam tylko taki sposób _________________ Nie czas na pisanie durnych postów, czas ciąć metal i krzesać iskry. |
|
|
|
|
|
|
gkoz ~user
|
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 11:01 Temat wpisu: |
|
|
ja bym nie zalecał wpinania gitary do wieży
głośniki w sprzęcie home audio są najczęściej miękko "zawieszone" i przystosowane do skompresowanego sygnału, nie mówiąc już np. o trzydrożnych kolumnach w których gwizdki umierają po pierwszym mocniejszym riffie.
Inną sprawą jest brzmienie. Nie uzyskamy zadowalającego brzmienia na wieży ponieważ charakterystyka wzmacniacza audio od gitarowego różni się diametralnie. Wieża ma przenieść jak najbardziej naturalny i nie zmieniony sygnał, a wzmak gitarowy wręcz przeciwnie.
Co do komputera to sam praktykuje tą forme.
Z dobrą kartą audio i programem Guitar Rig możemy uzyskać naprawde fajne efekty, nagrywać próbki, podkłady, naprawde ogrom możliwości, przy czym nie musimy się martwić o nasze głośniki ponieważ sygnał jest już obrabiany i przystosowywany do odtwarzania przez "zwykłe" głośniki.
Więc zamiast podpinać gitare do wieży podepnij ją do komputera, a komputer do wieży (o ile masz taką możliwość) a efekt na pewno Cię zadowoli
Ostatnio zmieniony przez gkoz dnia Czw Sty 24, 2008 3:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
NoirPapillon ~user
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 1:56 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki za pomoc  |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 6:20 Temat wpisu: |
|
|
| gkoz napisało: | ja bym nie zalecał wpinania gitary do wieży
(...) |
Teoria teorią, ale w praktyce to nie jest problemem, tym bardziej, gdy nie gra się głośno. Ja przez pół roku podpinałem basówkę do wieży i żadna ze stron nie ucierpiała. A bas to tym bardziej przypadek ekstremalny  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
moskey ~user
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 7:18 Temat wpisu: |
|
|
Mam dwa pytanka, czy sa jakieś opóźnienia jeżeli podłączy sie gitare do kompa, zakładając że komp jest w miare nowy.
Czy karta ma duze znaczenie czy wystarczy taka zintegrowana na płycie ? |
|
|
|
|
|
|
paciorek ~user

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 7:28 Temat wpisu: |
|
|
Opóźnienie raczej nie zależy od komputera jeśli jest on w miarę nowy. Jeśli już pojawia się opóźnienie to jest to wina karty dźwiękowej.
Co do drugiego pytania. Karta ma duże znaczenie. Zintegrowana na płycie nie wystarczy, z prostej przyczyny... Nie ma wejścia na jack'a więc nawet nie podłączysz gitary.
Pozdrawiam _________________
 |
|
|
|
|
|
|
|