Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Kolejność podłączania elementów gitary
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
raiq
~user

Wpisów: 139
Miasto: Poznań
Kapela: Infinity
WpisWysłany: Sob Lut 17, 2007 1:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Niekoniecznie chodziło mi o pół-lampy, ale o pół-środki czyli generalnie sprzęt "z niższej półki". Taki choćby Peavey Valve King - jest to pełna lampa, cena tak kusząca (head + paka poniżej 3000 zł), że już napalony chciałem kupić to cudo, ale... czy brzmi to tak cudownie? Hmm... po przetestowaniu mam ku temu pewne obiekcje Jest OK, ale żadna rewelacja - po pełnej lampie spodziewałbym się czegoś zupełnie innego. Jest to po prostu tania lampa, mająca de facto niewiele wspólnego z odpowiednikami kilkukrotnie droższymi. Może się często okazać, że w tym przedziale cenowym już lepiej kupić jakiegoś porządnego tranzystora, albo pół-lampę - szczególnie jeśli lampa jest na końcówce mocy (na preampie nie kreuje aż tak znacznie brzmienia).
Generalnie po prostu chciałem powiedzieć, że mając tak mocno ograniczony budżet (jaki niestety ja mam) bardzo łatwo kupić jakiś bubel, który reklamowany jest hasłami w stylu "brzmi jak Mesa Boogie, choć jest 10 razy tańsze", które z rzeczywistością wiele wspólnego raczej nie mają W muzyce niestety, cholernie prawdziwa jest reguła proporcjonalności ceny do jakości
Jest to generalnie trudny i złożony temat
Najchętniej bym zabierał każdy wzmak na 2 tygodnie testów, zanim się zdecyduję ostatecznie na wybór Very Happy Pomarzyć se można... w Polsce to nawet trudno w sklepie wypróbować sprzęt, bo zazwyczaj nic nie mają i trzeba sprowadzać na zamówienie

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Vestrit
~user

Wpisów: 4
Miasto: Radom
Kapela: Lawina
WpisWysłany: Czw Gru 27, 2007 12:52    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

mesą dual rect. bym się tak nie jaral. Jakiś czas temu miałem okazję przetestować ten wzmacniacz i wg mnie nie jest on warty 5000 tysiaków (tyle za używany mniej więcej chyba, ze ktoś sobie sprowadzi ze stanów taniej;P). Dodatkowo żeby to zabrzmiało potrzeba dobrej kolumny, grałem na hughes&kettner (około 1500zł) i siara i jeszcze raz siara. Chwilę później podpiąłem do kolumny messy (za 4 tysiaki) i było sporo lepiej ale naprawdę nie dałbym 9 tys za taki zestaw, nawet jak bym miał. Jedyne w czym dual jest naprawdę dobry to dynamika, lepsza niż w jcm800.
Bez porządnej kolumny nie podchodźcie do tego wzmaka.
Ogląda profil użytkownika   
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: