Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Kolejność podłączania elementów gitary
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
spleen
~user

Wpisów: 129
Miasto: Puławy
Kapela: Red Town
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 11:18    Temat wpisu: Kolejność podłączania elementów gitary  Zacytuj zaznaczone      

Witam

Mam problem. Nie mam pojęcia w jakiej kolejności powinno się prawidłowo podłączać kolejne elementy. Wiem, że kolejność ma znaczenie, nie wiem jednak jakie

Czy przedwzmacniacz lampowy powinno się podłączać przed wszystkimi efektami, zaraz po gitarze? Czy może przed samym wzmacniaczem?

Kaczkę podłączyć po czy przed przesterem? A equalizer? Powinien kształtować dzwięk zmieniony czy wyjściowy?

Dzięki z góry za wszelkie rady.

Wpisów: 122
Miasto: Płock/Wawa
Kapela: Namerok
WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 2:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No to powiedzmy tak: to co robisz, zależy od tego, co chcesz osiągnąć. Kaczkę można podłączać tak przed, jak i po przesterze - zależy to od indywidualnych preferencji. Equalizery podobnie, widziałem nawet opcję podłączenia dwóch, jednego na wejście, drugiego w pętlę. Natomiast co do przedwzmacniacza, to ja podłączyłbym go bezpośrednio przed wzmacniacz, bo efektom najczęściej nie jest potrzebna wielka moc sygnału, a raczej wzmacniaczowi, żeby go przesterować. Chyba, że korzystasz z przesteru w kostce - wtedy możesz próbować podłączać go za preampa. Ale przede wszystkim - kombinuj! Smile

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 2:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Podłączyłem tak:

gitara -> lampa -> kaczka -> przester -> piec

to czysty kanał (z kaczką też) brzmiał wyśmienicie, ale przester był "szatanowi z dupy wyjęty" (by dabroz)

a jak lampe dałem na koniec:

gitara -> kacza -> przester -> lampa -> piec

to przester z kaczką pięknie śpiewał, clean też ładny, ale trochę więcej szumów (wiadome )

... niestety kaczuchę i lampę muszę oddać do końca ferii
ale se kupie...

Wpisów: 139
Miasto: Poznań
Kapela: Infinity
WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 7:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a jaki przester w tej kostce? i do jakiego wzmacniacza podpinałeś się?
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
spleen
~user

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 7:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
a jaki przester w tej kostce?

Boss MD-2 MegaDistortion
Cytat:
i do jakiego wzmacniacza podpinałeś się?

Peavey Rage 158

sam przester na tym piecu brzmi trochę nijak (ma swój wyraz, ale to nie to ;P ), ale lampa poprawiła nieco dźwięk

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 8:52    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hmm...
Z tą lampą na przedwzmacniaczu to może to nawet jakoś brzmi, ale generalnie ten wzmak, że tak się wyrażę, nie zasługuje na analogowe kostki Smile Kostki + pełna lampa = full wypas. A do takiego Rage'a to ja osobiście wolałbym nie szpanować i zakupić obciachowy multiefekt Wtedy włączasz sobie symulację jakiegoś dobrego wzmaka (np. Mesa Boogie Dual Rectifier) + symulację paki i brzmi to naprawdę czadowo! Fakt, że wolałbym mieć prawdziwą Mesę, no ale to na razie tylko marzenia

Tak jeszcze na marginesie: jeśli poszukujesz brzmienia, to bardzo polecam wymianę pickupów (o ile oczywiście obecnie nie masz jakichś zajebistych ). Ja ostatnio przerzuciłem się z ESP LH100 na EMG 85 i różnica jest naprawdę spora! Przystawka ta ma taką moc, że z przesteru ustawionego na 100% zszedłem na gain 30%, a końcowe brzmienie jest i tak cięższe i lepiej wybija się na tle kapeli (szczególnie riffy).

spleen
~user

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 8:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
generalnie ten wzmak, że tak się wyrażę, nie zasługuje na analogowe kostki

dokładnie Smile narazie gram jedynie w domu, mam taki plan, że zbieram teraz kostki najpotrzebniejsze do tego wzmacniacza + ew. jakiś używany tani przedwzacniacz lampowy (mam teraz ten pożyczony i jakoś lepiej brzmi Smile ) a gdy już stwierdzę, że przyda się coś mocniejszego, tak mniej więcej do 2000zl będę mógł sobie jakąś lampę kupić. Też nie za dobra będzie, ale ja nie jestem ani milionerem ani zawodowcem, żeby cudować Smile a kostki poprostu kocham tak samo jak gibsony/epi Very Happy

Cytat:
polecam wymianę pickupów

sprawa do obmyślenia Smile
Cytat:
o ile oczywiście obecnie nie masz jakichś zajebistych

standardowe z epi g310
Cytat:
Przystawka ta ma taką moc, że z przesteru ustawionego na 100% zszedłem na gain 30%, a końcowe brzmienie jest i tak cięższe i lepiej wybija się na tle kapeli (szczególnie riffy)

mocny argument, zmusił mnie do poważniejszego rozmyślenia nt. pickupów... jaki to mniej więcej jest koszt?

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 9:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Aktywne EMG 81 lub 85 nówka to chyba ok. 430 zł/szt. (choć widziałem i 470 zł). Świetne opinie zbierają też pasywne Merlin Hellfire rodzimej produkcji:
http://www.merlinpickups.com/Opinie%20Hell.htm
a kosztują coś ok. 230 zł/szt.
Nie jest to więc sprawa tania W sumie to nawet nie jest wymierna do wyników: EMG daje powiedzmy 2 razy lepsze brzmienie, a jest ok. 10-20 razy droższy od standardowych przystawek montowanych w tanich gitarach Very Happy
Zrobiłem nawet próbki brzmienia na ESP LH-100 oraz EMG 85, ale widzę, że tutaj nie da się załączyć mp3ójek (why?!) Jak dobiję się do mojego serwera uczelnianego, to dam linki

spleen
~user

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 9:31    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

voila.pl polecam

a tanie faktycznie nie są Smile o merlinach słyszałem też, ze w porządku. no nic, narazie mój priorytet to preamp, kaczka i lampówa

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 10:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

http://voila.pl/9hqs5/
Testowano "przy użyciu" fragmentu jednego z najnowszych kawałków Infinity - "Flash Of Hate", którego autorem jest Łukasz Olenderek (bas) Smile Macie więc okazję usłyszeć zwrotkę i refren tego, co być może ukaże się na następnej płycie demo naszego zespołu (aczkolwiek selekcja numerów na demo nie będzie łatwa - kapela raczej nie próżnuje jeśli chodzi o komponowanie )

spleen
~user

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 10:57    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

EMG oczywiście lepiej brzmi Smile zdecydowanie
ogólnie fajne brzmienie

WpisWysłany: Pią Lut 16, 2007 11:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nom... a to było nagrywane po linii, więc w sumie też nie pokazuje w 100% możliwości tej przystawki. Ale różnicę jednak słychać - szczególnie na tłumieniu. Aż boję się myśleć, jak zabrzmi EMG 81 - pickup dedykowany specjalnie pod mostek (85 powinien raczej być w pozycji neck)
Generalnie nie zamierzam faworyzować tutaj EMG, bo porównania nie mam np. z Seymour Duncanami. Ale z czystym sumieniem mogę polecić po prostu zmianę przystawek na lepsze (choćby trochę lepsze - bo np. te ESP LH-100 też kreują znacznie lepsze brzmienie od pickupów, które mam w Washburnie WR-154).

spleen: a nawiasem mówiąc, jeśli podoba Ci się brzmienie to to jest właśnie Zoom G2.

spleen
~user

WpisWysłany: Sob Lut 17, 2007 12:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
spleen: a nawiasem mówiąc, jeśli podoba Ci się brzmienie to to jest właśnie Zoom G2.

no całkiem pozytywny sound, tylko, że teraz już nieopłaca mi się kupować multi, bo wydałem te 300zl na kostke i juz mam prawie na kaczuchę... więc poczekam te kilka miesięcy do 18-stki i pewnie jakąś lampe sobie zafunduje
a i o przetwornikach pomyslę w sumie chyba, raczej

WpisWysłany: Sob Lut 17, 2007 12:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nom... ja teraz też poluję na lampiaka, ale nie jest to takie proste Nie chcę inwestować w półśrodki, które i tak będę chciał sprzedać po roku... A porządne lampowe wzmaki to wiadomo ile kosztują...
spleen
~user

WpisWysłany: Sob Lut 17, 2007 12:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
porządne lampowe wzmaki to wiadomo ile kosztują...

niestety, nie mało... ale może się uda coś przyzwoitego upolować bądźmy dobrej myśli
Cytat:
półśrodki

chodzi Ci o pół-lampy? Swoją drogą, ciekawe jak bardzo odstają jakością dźwięku od pełnych?

Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: