| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
spleen ~user
Dołączył: 19 Cze 2006 Wpisów: 129 Miasto: Puławy Kapela: Red Town Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:18 Temat wpisu: Kolejność podłączania elementów gitary |
|
|
Witam
Mam problem. Nie mam pojęcia w jakiej kolejności powinno się prawidłowo podłączać kolejne elementy. Wiem, że kolejność ma znaczenie, nie wiem jednak jakie
Czy przedwzmacniacz lampowy powinno się podłączać przed wszystkimi efektami, zaraz po gitarze? Czy może przed samym wzmacniaczem?
Kaczkę podłączyć po czy przed przesterem? A equalizer? Powinien kształtować dzwięk zmieniony czy wyjściowy?
Dzięki z góry za wszelkie rady. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Dabroz ~user

Dołączył: 03 Gru 2006 Wpisów: 122 Miasto: Płock/Wawa Kapela: Namerok
|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 2:30 Temat wpisu: |
|
|
No to powiedzmy tak: to co robisz, zależy od tego, co chcesz osiągnąć. Kaczkę można podłączać tak przed, jak i po przesterze - zależy to od indywidualnych preferencji. Equalizery podobnie, widziałem nawet opcję podłączenia dwóch, jednego na wejście, drugiego w pętlę. Natomiast co do przedwzmacniacza, to ja podłączyłbym go bezpośrednio przed wzmacniacz, bo efektom najczęściej nie jest potrzebna wielka moc sygnału, a raczej wzmacniaczowi, żeby go przesterować. Chyba, że korzystasz z przesteru w kostce - wtedy możesz próbować podłączać go za preampa. Ale przede wszystkim - kombinuj!  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 2:46 Temat wpisu: |
|
|
Podłączyłem tak:
gitara -> lampa -> kaczka -> przester -> piec
to czysty kanał (z kaczką też) brzmiał wyśmienicie, ale przester był "szatanowi z dupy wyjęty" (by dabroz)
a jak lampe dałem na koniec:
gitara -> kacza -> przester -> lampa -> piec
to przester z kaczką pięknie śpiewał, clean też ładny, ale trochę więcej szumów (wiadome )
... niestety kaczuchę i lampę muszę oddać do końca ferii
ale se kupie...  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

Dołączył: 11 Lip 2006 Wpisów: 139 Miasto: Poznań Kapela: Infinity
|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 7:12 Temat wpisu: |
|
|
a jaki przester w tej kostce? i do jakiego wzmacniacza podpinałeś się? _________________ Sebastian
poznański zespół metalowy INFINITY
http://www.infinity.metal.pl/ |
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 7:15 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | a jaki przester w tej kostce? |
Boss MD-2 MegaDistortion
| Cytat: | | i do jakiego wzmacniacza podpinałeś się? |
Peavey Rage 158
sam przester na tym piecu brzmi trochę nijak (ma swój wyraz, ale to nie to ;P ), ale lampa poprawiła nieco dźwięk  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 8:52 Temat wpisu: |
|
|
Hmm...
Z tą lampą na przedwzmacniaczu to może to nawet jakoś brzmi, ale generalnie ten wzmak, że tak się wyrażę, nie zasługuje na analogowe kostki Kostki + pełna lampa = full wypas. A do takiego Rage'a to ja osobiście wolałbym nie szpanować i zakupić obciachowy multiefekt Wtedy włączasz sobie symulację jakiegoś dobrego wzmaka (np. Mesa Boogie Dual Rectifier) + symulację paki i brzmi to naprawdę czadowo! Fakt, że wolałbym mieć prawdziwą Mesę, no ale to na razie tylko marzenia
Tak jeszcze na marginesie: jeśli poszukujesz brzmienia, to bardzo polecam wymianę pickupów (o ile oczywiście obecnie nie masz jakichś zajebistych ). Ja ostatnio przerzuciłem się z ESP LH100 na EMG 85 i różnica jest naprawdę spora! Przystawka ta ma taką moc, że z przesteru ustawionego na 100% zszedłem na gain 30%, a końcowe brzmienie jest i tak cięższe i lepiej wybija się na tle kapeli (szczególnie riffy). _________________ Sebastian
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 8:59 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | generalnie ten wzmak, że tak się wyrażę, nie zasługuje na analogowe kostki |
dokładnie narazie gram jedynie w domu, mam taki plan, że zbieram teraz kostki najpotrzebniejsze do tego wzmacniacza + ew. jakiś używany tani przedwzacniacz lampowy (mam teraz ten pożyczony i jakoś lepiej brzmi ) a gdy już stwierdzę, że przyda się coś mocniejszego, tak mniej więcej do 2000zl będę mógł sobie jakąś lampę kupić. Też nie za dobra będzie, ale ja nie jestem ani milionerem ani zawodowcem, żeby cudować a kostki poprostu kocham tak samo jak gibsony/epi
| Cytat: | | polecam wymianę pickupów |
sprawa do obmyślenia
| Cytat: | | o ile oczywiście obecnie nie masz jakichś zajebistych |
standardowe z epi g310
| Cytat: | | Przystawka ta ma taką moc, że z przesteru ustawionego na 100% zszedłem na gain 30%, a końcowe brzmienie jest i tak cięższe i lepiej wybija się na tle kapeli (szczególnie riffy) |
mocny argument, zmusił mnie do poważniejszego rozmyślenia nt. pickupów... jaki to mniej więcej jest koszt? _________________
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 9:21 Temat wpisu: |
|
|
Aktywne EMG 81 lub 85 nówka to chyba ok. 430 zł/szt. (choć widziałem i 470 zł). Świetne opinie zbierają też pasywne Merlin Hellfire rodzimej produkcji:
http://www.merlinpickups.com/Opinie%20Hell.htm
a kosztują coś ok. 230 zł/szt.
Nie jest to więc sprawa tania W sumie to nawet nie jest wymierna do wyników: EMG daje powiedzmy 2 razy lepsze brzmienie, a jest ok. 10-20 razy droższy od standardowych przystawek montowanych w tanich gitarach
Zrobiłem nawet próbki brzmienia na ESP LH-100 oraz EMG 85, ale widzę, że tutaj nie da się załączyć mp3ójek (why?!) Jak dobiję się do mojego serwera uczelnianego, to dam linki  _________________ Sebastian
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 9:31 Temat wpisu: |
|
|
voila.pl polecam
a tanie faktycznie nie są o merlinach słyszałem też, ze w porządku. no nic, narazie mój priorytet to preamp, kaczka i lampówa  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 10:51 Temat wpisu: |
|
|
http://voila.pl/9hqs5/
Testowano "przy użyciu" fragmentu jednego z najnowszych kawałków Infinity - "Flash Of Hate", którego autorem jest Łukasz Olenderek (bas) Macie więc okazję usłyszeć zwrotkę i refren tego, co być może ukaże się na następnej płycie demo naszego zespołu (aczkolwiek selekcja numerów na demo nie będzie łatwa - kapela raczej nie próżnuje jeśli chodzi o komponowanie ) _________________ Sebastian
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 10:57 Temat wpisu: |
|
|
EMG oczywiście lepiej brzmi zdecydowanie
ogólnie fajne brzmienie  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 11:54 Temat wpisu: |
|
|
Nom... a to było nagrywane po linii, więc w sumie też nie pokazuje w 100% możliwości tej przystawki. Ale różnicę jednak słychać - szczególnie na tłumieniu. Aż boję się myśleć, jak zabrzmi EMG 81 - pickup dedykowany specjalnie pod mostek (85 powinien raczej być w pozycji neck)
Generalnie nie zamierzam faworyzować tutaj EMG, bo porównania nie mam np. z Seymour Duncanami. Ale z czystym sumieniem mogę polecić po prostu zmianę przystawek na lepsze (choćby trochę lepsze - bo np. te ESP LH-100 też kreują znacznie lepsze brzmienie od pickupów, które mam w Washburnie WR-154).
spleen: a nawiasem mówiąc, jeśli podoba Ci się brzmienie to to jest właśnie Zoom G2. _________________ Sebastian
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 12:05 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | spleen: a nawiasem mówiąc, jeśli podoba Ci się brzmienie to to jest właśnie Zoom G2. |
no całkiem pozytywny sound, tylko, że teraz już nieopłaca mi się kupować multi, bo wydałem te 300zl na kostke i juz mam prawie na kaczuchę... więc poczekam te kilka miesięcy do 18-stki i pewnie jakąś lampe sobie zafunduje
a i o przetwornikach pomyslę w sumie chyba, raczej  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 12:34 Temat wpisu: |
|
|
Nom... ja teraz też poluję na lampiaka, ale nie jest to takie proste Nie chcę inwestować w półśrodki, które i tak będę chciał sprzedać po roku... A porządne lampowe wzmaki to wiadomo ile kosztują...  _________________ Sebastian
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 12:41 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | porządne lampowe wzmaki to wiadomo ile kosztują... |
niestety, nie mało... ale może się uda coś przyzwoitego upolować bądźmy dobrej myśli
chodzi Ci o pół-lampy? Swoją drogą, ciekawe jak bardzo odstają jakością dźwięku od pełnych? _________________
 |
|
|
|
|
|
|
|