| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Werman ~user

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 3:29 Temat wpisu: Wybór pieca |
|
|
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i już w I-wszym poście chciałbym Was zapytać o porade jaki piec giatarowy kupić. Posiadam gitarke Ibaneza RGR321EX.
Wymagania odnośnie pieca to:
- do użytku w domu do ćwiczeń jak i na próbach kapelki (ostrzejsze brzmienia)
- tani a dobry (o ile takie istnieją)
- nie dysponuje dużą ilością gotówki
Doradźcie coś jak możecie. Miałem rok przerwy jeśli chodzi o granie, więc troche już nie w temacie jestem. Wcześniej miałem piec Peaveya (nie pamietam jakej mocy ale na próbach był na fula i dźwięk tracił sporo na jakości) i bylem w miare zadowolony. Co Wy byście doradzili ?
Z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 12:10 Temat wpisu: |
|
|
Zalezy jak gracie na probach itd. Jesli perka jest wyciszona to jak kupisz dobra 15W to bedzie cie slychac i na polowe rozkreconym piecu. Wszystko zalezy ile masz na to keszu i jak mocnym sprzetem dysponuja reszta kapeli. _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Dabroz ~user

Dołączył: 03 Gru 2006 Wpisów: 122 Miasto: Płock/Wawa Kapela: Namerok
|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 12:17 Temat wpisu: |
|
|
Jedyny piec, o jakim powinieneś myśleć, to MESA Boogie Triple Rectifier. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 4:15 Temat wpisu: |
|
|
Z tego co wiem a chyba umiem czytac to Werman szuka czegos na kieszen normalnego zjadacza chleba wiec nie za wielka a owy sprzet o ktorym piszesz nie nalezy do tanich chodz jak najbardziej do najwyzszej polki...
Werman no wiec???? Moze odpowiesz na pytanie??? _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Tomcior ~user

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 12:13 Temat wpisu: |
|
|
Witam!
Co do wyboru pieca basowego również mam pytanie.
Chciałbym się nagłośnić na próby z zespołem i potrzebuje czegoś mocnego ale nie drogiego.
Gitarzysci posiadaja piece 100W (Laboga i Marshall)
-czy ten Laney RB7 wstrzeli się dobrze na takie próby ze swoimi 300W ?
Z góry dzięki za pomoc w decyzji i pokierowaniu w dobrą stronę  |
|
|
|
|
|
|
meffcio ~user

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 8:41 Temat wpisu: |
|
|
To że mają piece 100W nie oznacza, że mają je rozkręcać na full. xP Wg mnie to i 100W dla Ciebie by starczyło.
A jak perkmen gra tak głośno że nie będzie słychać, to go zmieńcie, bo jeszcze problemy przez gościa będziecie mieć.  _________________ "Gitara ma więcej punktów G niż kobieta!" |
|
|
|
|
|
|
Tomcior ~user

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 10:37 Temat wpisu: |
|
|
Hehe no tak... nie graja na full
Ale pytanie czy wg was ten piec wystarczy mi żeby się przebić? Może wy znacie bardziej jego osiągi, hm? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 4:40 Temat wpisu: |
|
|
Piece Laneya mają podaną moc po podłączeniu dodatkowej kolumny, także jeśli jest podane 300W na 4 ohm, to sam wzmacniacz oddaje do głośnika nieco mniej (nie pamiętam przelicznika... może z 180W?) na 8 ohm. Ale pamiętajmy, że duża ilość watów nie oznacza dużej głośności - lampa 200W może być dużo głośniejsza od 500W tranzystora. Tu chodzi o skuteczność wzmacniacza, ale nie o tym temat (z resztą masz, psia krew, odpowiedni panel do pytań o gitarę basową ! Ten RB7 to generalnie częsty wybór wśród młodych basistów, więc śmiało możesz go kupić. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
|