|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
yehud ~user
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 9:27 Temat wpisu: Tuleja |
|
|
Niesiony naturalną ciekawością, chciałem zadać pytanie o tuleję. Wiele razy widziałem, jak gitarzyści używają jej grając na elektryku, lecz ciekawi mnie czy można nią grać na akustyku i czy opłacałoby się coś takiego zakupić. Za wszelkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.  |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Czw Cze 21, 2007 8:15 Temat wpisu: |
|
|
oczywiscie, ze sie da. Caly pierwotny blues opierał sie na zestawie akustyk+slide. Obecnie rowniez sie w ten sposob gra. Brzmi bardzo fajnie, zeby sie o tym przekonac wystarczy posluchac nagrań Roberta Johnsona. Grajac na gitarze, tak czy inaczej oplaca sie nauczyc grac tulejką. Poza tym slide'y sa dosc wytrzymale i, jesli go nie zgubisz, to bedzie ci sluzyl przez baaaardzo dlugo. Sa rozne rodzaje slideow ale ja tam uwazam, ze tradycyjna tulejka jest najlepsza
PS. Jesli masz czas, checi i umiejetnosci to mozesz sprobowac zrobic sobie tulejke z szyjki od butelki (potrzebna jest tylko odpowiednia butelka, bo wiekszosc obecnych ma nieregularny kształt przy szyjce). Wedlug mnie taki slide to prawdziwy kozak  |
|
|
|
|
|
|
basta ~user

Dołączył: 14 Maj 2007 Wpisów: 56 Miasto: Ząbki k/W-wy Kapela: Rest Solówki: 1 |
Wysłany: Czw Cze 21, 2007 9:23 Temat wpisu: |
|
|
Tuleja to bardzo fajna sprawa.
Ja osobiście ,dawno temu jak zaczynałem ,używałem zapalniczki albo szklanki (choć jest niewygodna) ,do tego struny wprawiałem w ruch monetą.
Można uzyskać w ten sposób bardzo osobliwe dźwięki .
W przypadku szklanki trzeba sobie gitare najlepiej położyć na kolanach. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|