Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Tuleja

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Teoria i praktyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yehud
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Sro Cze 20, 2007 9:27    Temat wpisu: Tuleja  Zacytuj zaznaczone      

Niesiony naturalną ciekawością, chciałem zadać pytanie o tuleję. Wiele razy widziałem, jak gitarzyści używają jej grając na elektryku, lecz ciekawi mnie czy można nią grać na akustyku i czy opłacałoby się coś takiego zakupić. Za wszelkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję. Smile
Ogląda profil użytkownika   
torm
~user

Wpisów: 270
Miasto: Łódź
Solówki: 1
WpisWysłany: Czw Cze 21, 2007 8:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

oczywiscie, ze sie da. Caly pierwotny blues opierał sie na zestawie akustyk+slide. Obecnie rowniez sie w ten sposob gra. Brzmi bardzo fajnie, zeby sie o tym przekonac wystarczy posluchac nagrań Roberta Johnsona. Grajac na gitarze, tak czy inaczej oplaca sie nauczyc grac tulejką. Poza tym slide'y sa dosc wytrzymale i, jesli go nie zgubisz, to bedzie ci sluzyl przez baaaardzo dlugo. Sa rozne rodzaje slideow ale ja tam uwazam, ze tradycyjna tulejka jest najlepsza Smile

PS. Jesli masz czas, checi i umiejetnosci to mozesz sprobowac zrobic sobie tulejke z szyjki od butelki (potrzebna jest tylko odpowiednia butelka, bo wiekszosc obecnych ma nieregularny kształt przy szyjce). Wedlug mnie taki slide to prawdziwy kozak
basta
~user

Wpisów: 56
Miasto: Ząbki k/W-wy
Kapela: Rest
Solówki: 1
WpisWysłany: Czw Cze 21, 2007 9:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tuleja to bardzo fajna sprawa.
Ja osobiście ,dawno temu jak zaczynałem ,używałem zapalniczki albo szklanki (choć jest niewygodna) ,do tego struny wprawiałem w ruch monetą.
Można uzyskać w ten sposób bardzo osobliwe dźwięki .
W przypadku szklanki trzeba sobie gitare najlepiej położyć na kolanach.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Teoria i praktyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: