Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Bas - CORT ACTION BASS V vs WASHBURN XB 125

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Pią Sty 19, 2007 10:39    Temat wpisu: Bas - CORT ACTION BASS V vs WASHBURN XB 125  Zacytuj zaznaczone      

Postanowiłem skoczyć się do sklepow w Łodzi i samemu wyprobowac gitary widoczne w nazwie tematu. Oto krotki opis mojej wyprawy

CORT ACTION BASS V vs WASHBURN XB 125

Zaczalem od Corta. Jego cena to ok 850 zl w sklepach ale w necie mozna ja dostac o 100 zl taniej ( nie bede mowil w ktorych sklepach testowalem hahaha aby nie bylo reklamy ). Wizualnie wioslo wyglada ,,zgrabnie" nie jest za duze wrecz srednie ze wskazaniem na mniejsze. Po wzieciu go z polki pierwszy szok, zajebiscie lekki. Testowalem go na Laney-u RB3. Oddzywala sie calkiem niezle mile calkiem miesiste dzwieki. Jesli chodzi o wygode gry to tez nie ma na co narzekac. Wszystko ladnie miekko chodzi. Klucze tez calkiem chodz jakos mi nie przypasily do konca.
# Korpus: Aghatis ( za co ja daje - )
# Gryf: Klon
# Podstrunnica: Palisander
# Progi: 24 (+)
# Menzura: 34" (864mm)
# Klucze: Odlew (chrom) (+\-)
# Mostek: EB7 Chrom (++\-)
# Przystawki: Power Sound Jazz (+\-)
# Regulacja: 2 Volume, Tone (standart w tej cenie)
# Dodatki: Znaczniki podstrunnicy"(+)

Moja ocena jak za ta kase (mowie o tej w necie no chyba ze ktos chce wydac wiecej ) jest w skali 1-6 hmmm 5

oczywiscie sa jeszcze inne kolory tego basu.

WASHBURN XB 125
Jak w Corcie V tak jak tu oznaczenie 125 oznacza 5 strun

Washa testowalem w innym sklepie bo tu nie mieli no wiec jak go juz dorwalem to nie bylo juz szoku jak wtedy. Gitarka jest srednio ciezka lecz super wywazona.Dzwiek troche inny niz przy Amerykancu ale nie wiem moze to tylko roznica spowodowana innym piecem. Tym razem byl to jakis Hartke. Pierwsze co rzuca sie w oczy w tej gitarce to wygoda grania poprostu niebo, nic nie brzeczy nie skrzeczy super. Przystawki typu bass humbucker pracuja super, pelen aktyw . Klucze die cast zamkniete wiec za to tez +.

Ja oceniam ta gitarke jak za cene ( ktora za ten model czyli 5 strun wynosi kolo 950 zl a za model 120 czyli 4 struny ok 850 ) daje rowniez 5.

* Gitara basowa 5-cio strunowa ( 5 gora )
* Korpus wykonany z olchy (duzy + nie zaden aghatis)
* Gryf z klonu, podstrunnica (20 progów) z palisandru ( szkoda ze nie ma 24 progow no ale cos za cos)
* Klucze Die-Cast (+)
* Pickup'y Washburn soapbar (+)
* Potencjometry: 2 x volume, 1 x tone, elektronika aktywna ( wielki plus za aktywa)
* Skala instrumentu 34"

Jest jeszcze kilka kolorow ( oceaniczny przeszywajacy niebieski , podpalany.

Konczac moj krotki opis moge powiedziec tylko ze osobiscie wybralbym Washa nawet 4 strunowca. Jesli porownamy cene do jakosci to obie podpalki mieszcza sie w wysokich lotach. Mowiac szczerze i jedna gitarka i druga w cenie gitar do 1000 zl jest super modelem wiec czy CORT czy WASHBURN, kupujac jedna z nich zrobicie naprawde niezly interes.
Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Pon Sie 13, 2007 6:38, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
sexyjanek
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Czw Sty 25, 2007 3:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
nie zaden aghatis

Czemu wszyscy flugają na ten agathis?
Cytat:
# Klucze: Odlew (chrom) (+\-)
# Mostek: EB7 Chrom (++\-)
# Przystawki: Power Sound Jazz (+\-)

Czyli to w końcu + czy minus? Pytam bo się nie znam...
Cytat:
Klucze die cast zamkniete wiec za to tez +.

Co to oznacza?

W ogóle to jaki wpływ ma drewno 'podstrunicy' czy nawet korpusu na dzwięk w elektrycznych instrumentach?
pozdr Smile

+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Czw Sty 25, 2007 4:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wiec tak. roznica miedzy drewnem generalnie w wygladzie nie ma wiekszego znaczeni bo na kaza gitarke mozna nalozyc jakis kolor i bedzie jakas tam. Aby zobaczyc jakie znaczenie ma drewno w dzwieku musisz poprostu sam isc do sklepu i wyprobowac je. Wez sobie jakas gitarke z agathisu, generalnie to raczej nizsza polka chodz sa i wyjatki, i jakas z nie wiem klonu czy innego drewna olha. I sam powinienes uslyszec roznice w dzwieku.

Klucze Die Cast to poprostu chodzi o rodzaj, ich nazwe looknij te na washy a ,, zamkniete" oznacza ze caly mechanizm potrzebny do naciagania strun jest zamkniety, schowany czyli nie ma bebechow na zewnatrz

+Redaktor

Wpisów: 93
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Wto Kwi 24, 2007 2:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Generalnie nie polecam basów z agathisu. Washburn XB 125 to całkiem popularny basik, myślę, ze zadowoli Cię. Potrzebuje tylko mocnego pieca żeby pokazać pazur.

Na brzmienie ma wpływ tak dużo niuansów, ze przytoczenie ich tu wszystkich zajełoby pare stron
most, struny, wielkość główki, drewno, rodzaj progów, rozmieszczenie pickupów, układ pickupów, wykończenie ( lakier lub natural/wosk )

Generalnie to ma być TWÓJ bass i musi TOBIE przypasować. Aha .. i nie nazwał bym za żadne skarby Corta Action amerykańcem.

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: