|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
myrmak ~user
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 8:56 Temat wpisu: Kolejny (bas + piec 1800zl) |
|
|
Więc, chciałbym kupić basa i pieca do 1800zł. Nigdy wcześniej nie grałem na basie, ale szybko sie raczej nie zniechęcam -więc nie chcę przesadzić z ceną ani w 1 ani w 2 stronę. Gram prawie dobrze na gitarze klasycznej, więc nie będę do końca zaczynał od 0. Co możecie polecić? Jeśli możecie to piszcie i o basie i o piecu, tak żeby mniej więcej dawalo to razem w granicach 1800zl. Napiszcie też jakie firmy(gitary i wzmacniacza) najlepiej sprawdzają sie w tym przedziale cenowym. Z góry dzięki za odpowiedzi.
ps. Ten piec do grania w zespole, ale nie musi być jakiś super mocny, bo nie przewidujemy grania metalu  |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 12:18 Temat wpisu: |
|
|
Polecam stare, japońskie Ibanezy - Roadster lub Blazer. Często pojawiają się one w ofercie allegrowicza HR Guitars, podobnie jak wiele innych japońskich instrumentów z lat 80, którymi warto się zainteresować. Taka gitara to będzie około 1200 zł, reszta starczy na piec LDM BA100, jakiś Hughes & Kettner, może Fender (na 15" głośniku lub 2x10"). Obczaj sobie jeszcze ten i tenwątek. Pozdro
PS. | Cytat: | | Gram prawie dobrze |  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
myrmak ~user
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 10:09 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie sporo tych gitar u tego allegrowicza. Mam tylko jeszcze pytanie, bo bardzo mało wiem o basach: czy to, że te gitary mają ponad 20 lat nie odbija się na dźwięku? To znaczy, nie zrobili lepszych :p? Nie to żebym wybrzydzał ale mam pewne opory przed kupnem takiego sprzętu, więc wole się zapytać. A co do wzmacniacza to nie potrzebuję aż 100W. Może polecisz coś trochę słabszego? No wiesz. gitarzysta ma tylko 30  |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 9:42 Temat wpisu: |
|
|
Wzmianką o starych instrumentach sugerowałem się tym, że nie gracie metalu, gdzie (szczególnie młodzi) basiści wolą szukać nowoczesnych brzmień. Stare instrumenty charakteryzują się... "starym" brzmieniem. To się nazywa vintage, co z kolei jest poszukiwane przez wielu muzyków grających rocka, bluesa, funk itp. Jakby to powiedzieć, wśród gitar za takie pieniądze teraz bardzo rzadko robi się instrumenty na tym podobnym poziomie, co owe 20-30 lat temu. Do tego dochodzi kwestia rozegrania (jak to mawiają...). Jeśli instrument się nie wypaczył przez 20 lat to nie wiem dlaczego miałby się wypaczyć jutro (chyba że przez nieudolność użytkownika) Sam kupiłem Ibaneza Musiciana za niewielkie pieniądze, a pomijając kwestie konstrukcyjne zjada on na śniadanie wszystkie Fendery z Meksyku i nie tylko je. Te gitary po prostu brzmią!
Co do pieca to jest tak, gitara gra w innym paśmie niż bas, które jest lepiej słyszalne dla ludzkiego ucha. Taki gitarzysta poradzi sobie w niegłośnym zespole z 30W, ale basista niekoniecznie (pomijając fenomeny, jak to forumowicz Mazdah miał potwornie głośnego trzydziestowatowca). Mój LDM 100W ledwo wyciągał w dobrych warunkach akustycznych przy standardowej metalowej grze, więc dla Ciebie powinien być OK. A najlepiej to by było sprawdzić osobiście (pożyczyć od kogoś znajomego na próbę i poszarpać struny). _________________
 |
|
|
|
|
|
|
myrmak ~user
|
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 10:57 Temat wpisu: |
|
|
OK, dzięki Śledź. To się nada http://www.allegro.pl/item389718072_ibanez_roadstar_ii_1983_rok_japonia.html
? Mam zamiar jutro kupić tego basa. A te ceny to chyba dość optymistyczne podałeś LDM nie spotkałem jeszcze, a inne piece to majątek, więc z tym combem to jeszcze zobaczę co się trafi.
Nie wiem tylko czy warto ryzykować, bo właśnie pewien basista odradzał mi takie kupowanie w ciemno. Ten egzemplarz wygląda jakby przeżył niejedno. Mam zaryzykować i zaufać opisowi podanemu przez sprzedawce? Czy może lepiej znaleźć coś innego. Normalnie już bym to dawno kupił ale właśnie znalazła się grupka kumpli do odradzania tego basa Liczę na to, że coś podpowiesz, hmm albo może ktoś inny ?  |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|