Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Kupno gitary basowej do 800zł

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Minias
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Nie Lis 26, 2006 8:16    Temat wpisu: Kupno gitary basowej do 800zł  Zacytuj zaznaczone      

Witam.
Ostatnio się przymierzam do kupna gitary basowej, niestety są dwa minusy tego postanowienia:
- musze sie zmiescic w kwocie 800zł
- dobrze by było, gdyby kupiona gitara była dla osób leworęcznych (a odniosłem wrażenie, że gitary dla osób leworecznych sa ciut drozsze i o wiele bardziej trudno dostępne).

A że nie znam się zbytnio na firmach (choć sie naczytałem, że Cort i Washburn robią te tańsze gitary b. dobrze) prosiłbym, byście polecili mi jakieś wiosło na początek Smile

Z góry dzięki,
M.

ps. chyba nie złamałem żadnego pkt. regulaminu ;P?

~user

Wpisów: 129
Miasto: Puławy
Kapela: Red Town
Solówki: 2
WpisWysłany: Pon Lis 27, 2006 6:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja się zbytnio na basófkach nie znam, "grałem" na jednym Corcie u kumpla, ale żeby coś polecać to niestety nie umiem Mogę jedynie podać linki do gitar w tym przedziale cenowym w moim ulubionym sklepie int. BigBeat:

1) http://bigbeat.pl/product_info.php?cPath=36_40&products_id=1308
2) http://bigbeat.pl/product_info.php?cPath=36_40&products_id=1313
3) http://bigbeat.pl/product_info.php?cPath=36_40&products_id=4982
4) http://bigbeat.pl/product_info.php?cPath=36_40&products_id=2590
5) http://bigbeat.pl/product_info.php?cPath=36_40&products_id=1815
6) http://bigbeat.pl/product_info.php?cPath=36_40&products_id=899

Zawsze tez mozesz kupic uzywaną
i jak kupisz to pochwal się nowym nabytkiem.

Wpisów: 97
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Pią Gru 01, 2006 4:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Radziłbym poszukać używańca na allegro. Nowe instrumenty w tej cenie ( zwłaszcza "lewe" któe są nieco droższe ) to zazwyczaj wyroby basopodobne.
Unikaj jak ognia wszystkiego co ma korpus z agathisu.

Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 566
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Gru 02, 2006 2:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

nom, w sumie to ja tez wybralbym, allegro. Jesli chodzi o basie to w takiej cenie kupisz cos na egro tylko mam pytanie co z piecem? Bo jesli masz 800zl na bass i piec to hmmm nie bedzie fajnie ale jesli chodzi o sama deche to ok
~user

Wpisów: 3
Kapela: ParaGraF
WpisWysłany: Wto Gru 12, 2006 11:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Moim zdaniem allegro to zły pomysł.Na allegro możemy kierować się jedynie kilkoma zdjąciami i opisem gitary i to wszystko.Jeśli jesteś leworęczny tym bardziej odradzałbym allegro.Jeśli chcesz kupić nową gitare do 800zł,to jak ktoś wspomniał wcześniej unikaj korpusów z wszselkich "tworzyw sztucznych",nigdy nie ośiągniesz dobrego brzmienia,jak nie będziesz miał prawdziwego drewna.Daj sobie spokój z firmą "Sky way" to nie gitara tylko narzędzie tortur.Jeśli gitarka do 800zł,to może znajdziesz coś z firm JD oraz yamaha,choć ja bym stawiał na gitare używaną,ponieważ możesz znaleźć wyższy model gitary,za mniejszą cene.Kwestia wyboru.
Pamiętaj o najważniejszym przy kupnie gitary,trzeba w sklepie usiąść,niech podłączą i zagrać.Musi ci dobrze leżeć w rękach.Nie patrz na wygląd tylko na brzmienie.Co ci z wyglądu jak będziesz się z nią męczył i grzmieć będzie tragicznie.Zwróć uwage na przystawki,czy nie latają,na klucze,czy po nastrojeniu trzymają,gryf czy równy.Na takie rzeczy patrzy każdy prawdziwy basista.Życze przyjemności i powodzenia w graniu.

+Redaktor

WpisWysłany: Wto Gru 12, 2006 11:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

BiO. Napisales aby kupil od kogos uzywana ( na allegro raczej nowek nie sprzedaja ). Gitarka do 800 nowa hmm no moze i cos kupisz ale nie lepiej kupic uzywke od kogos ktora nowa kosztowala by z 1100-1200? Kolejna sprawa to mowisz by jej posluchal pogral troche ale co ma powiedziec osoba ktora kompletnie sie nie zna? Ok usiadzie zobaczy oooo super gitarka wow nie wazne czy bedzie mu lezec czy nie wazne ze jest. Wiem po sobie i teraz mam gitarke niezlej klasy ale nie znanej firmy ktora bede przerabial bo mi sie srednio podoba ( bede mial czarnego potwora z 5 strunami i bez progow wraaar \,,/AvE\,,/), mam farta wiec trafilem jakos . Mowiles o tym by sobie cos zagral i zobaczyl jakie ma brzmienie. Spoko tylko skad osoba ktora jest noobem w basie bedzie wiedziec jaki powinien byc dobry dzwiek? Albo podlacza go pod jakis wzmacniacz lamp gdzie dzwiek bedzie sliczny a pozniej co sie okaze buuuuu? Co do reszty to sie zgadzam ze musi luknac czy gryf jest prosty ale np jak taka osoba sprawdzi czy klucze nie puszczaja stroju? przeciez najprawdopodobniej nie wie nawet jakie dzwieki sa normalnie w gitarach na strunach. moze w sumie poprosic jakiegos tam ziomka ze sklepu o tuner ale mysle ze tez nie bedzie wiedzial jak go uzyc. Ziomki ze sklepu beda go namawiac a on generalnie nie bedzie wiedzial co i jak . Taka prawda.... Wiec wedlog mnie trzymaj sie daleko tak jak BiO powiedzial od sky w. bo to masakra jest powaznie... Najlepszym wyjsciem to kupno na allego od kogos zaufanego z duza iloscia pozytywow albo jak radzi BiO jesli juz idziesz do sklepu to idz z jakims dosw basista. Powodzenia przy kupnie zrobisz jak zechcesz PS: jak kupisz to pochwal sie nowym dzieckiem
+Redaktor

WpisWysłany: Wto Gru 12, 2006 11:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie mozna kupować basu w ciemno, gitary uwzywane mogą mieć wady uszkodzenia itp. ALE drewno gitar z pólki ..hmm mocno średniej i niskiej jest kiepsko sezonowane i właściwie cała gitara układa się dopiero u nowego właściciela. To raz
Dwa - basy w tej cenie nie brzmią. Możesz kupić coś za taką kase, możesz kupić za mniejsza, ale to nigdy nie bedzie gitara tylko wyrób gitaropodobny.
Unikaj jak ognia Skywaya, Tensona, Stagga, Dean Marley, i wszystkiego co ma w specyfikacji agathis bądź zamiast nazwy drewna "solid wood" bo nie wrto się za tym oglądac, najlepiej też aby gitara była aktywna - to uratuje nieco brzmienie.

Polecam dozbierac i kupić Yamahe RBX 374 albo Washburna XB120

SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Wto Gru 12, 2006 11:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no mniej wiecej dlatego mowie aby poszedl z kims kto sie zna a na allegro zawsze mzoesz gitarke oddac....
tu masz kilka ktore luknalem ( raczej nie znajdiesz takich w cenie do 800 w sklepach )

1. http://allegro.pl/item149389136_super_bas_z_aktywna_elektronika_washburn_xb_120.html
( niestety praworeczna)
2. http://allegro.pl/item147206932_washburn_t14qts_gitara_basowa_4_str.html
(... moze byc)
3. http://allegro.pl/item149248682_ibanez_sr_300_dx_super_okazja_.html
( troche juz ma latek ale ujdzie nawet)

Tylko tyle moge dla Ciebie zrobic ....

Nie rozumiem tylko czemu, jak napisal mazdach, mamsz sie trzymac z dala od korpusow z agathisu... sporo gitar robionych jest z tego drewna, np wirma ktora wedlog mnie jest niezla ESP ma wiekszosc basow wykonanych wlasnie z agathisu i ich uzytkownicy nie nazekaja wiec? tak tylko pytam PS: gralem na basach z tego drewna i nic zlego n ie moge powiedziec...

~user

Wpisów: 7
Miasto: Koszalin
WpisWysłany: Pią Lis 02, 2007 11:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja tez mam pytanie. Co sadzicie o tym basiku... http://www.allegro.pl/item260370420_piekny_czarny_basior_kultowy_design_ib3010jb.html
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Lis 03, 2007 12:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM napisało:

Nie rozumiem tylko czemu, jak napisal mazdach, mamsz sie trzymac z dala od korpusow z agathisu... sporo gitar robionych jest z tego drewna, np wirma ktora wedlog mnie jest niezla ESP ma wiekszosc basow wykonanych wlasnie z agathisu i ich uzytkownicy nie nazekaja wiec? tak tylko pytam PS: gralem na basach z tego drewna i nic zlego n ie moge powiedziec...

Zważ tylko, ze agathisowy ESP ma na pokładzie aktywny preamp + aktywne pickupy, często EMG. Zestaw taki kosztuje co najmniej 900zł, i między innymi dzięki takim zabawkom Kirk Hammet może wycinać solówki na gitarze z pleksi wypełnionej do połowy niebieskawą cieczą brzmiąc przy tym bardzo dobrze Smile
Aghati to około 20 gatunków drewna, które można spotkać od Azji po Kanadę. Jest bardzo tanie, a ponad to bardzo łatwo dostępne tam, gdzie struga się budżetówki. Taki drewno często poddawane jest marnej obróbce, i niedosezonowane idzie "na taśmę" . Stąd bas z agathisu trzeba ograć przed zakupem, bo może byc niespodzianka, miła lub niemiła ( im tańsza gitara tym większa szansa na niemiłą ).

EDIT: Wśród moich znajomych posiadających ( przez czas krótki ) basy z agathisu ( dokładniej to były BTB 200 i jakiś precision ) dość powszechnym zjawiskiem było wyrywanie zaczepów od paska z dechy, gościowi od precisiona struny wyrwały mostek. Brzmienie było bardzo nędzne, sustain tak krótki, że nie trzeba było tłumić strun. Mowa tu oczywiście o budżetówkach, bo taki BC-RICH ntb z elektrownią za ponad 1000zł na pokładzie brzmiał obłędnie...

desrosiersowa napisało:
Ja tez mam pytanie. Co sadzicie o tym basiku... http://www.allegro.pl/item260370420_piekny_czarny_basior_kultowy_design_ib3010jb.html

Jedyne co przypomina w nim gitarę basową to kształt. Przykro mi, ale za 400zł nie kupi sie instrumentu. Celuj raczej w używane ZAKi, Mayonesy ewentualnie Mensfeldy, ewentualnie dozbieraj na coś lepszego klasy np. Squier lub OLP.

EDIT: I trzymaj się zdala od auckji papryczki-chilli i focus-daro. To jedna i ta sama osoba, wciskająca po prostu kit. Właściwie to dla mnie jest oszust, bo w opisie tej aukcji tylko jedno zdanie nie jest wierutnym kłamstwem:
"(...)wykończony w kolorze czarnym. Układ elektryczny składa się z dwóch przystawek typu JB, dwóch potencjometrów głośności i jednego barwy tonu"

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: