Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Niedrogi zestaw do domowego grania - blues, swing

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lester.s
~user

Wpisów: 2
Miasto: Cz
WpisWysłany: Pią Cze 13, 2008 11:14    Temat wpisu: Niedrogi zestaw do domowego grania - blues, swing  Zacytuj zaznaczone      

Panowie artyści - pomóżcie skompletować niedrogi ( do 1500 zet) zestaw: basówka + combo do amatorskiego, dla satysfakcji pogrywania w klimatach, jak w tytule. Chcę z paroma znajomymi przypomnieć sobie stare lata muzycznej aktywności, ale kompletnie jestem pogubiony w tym, co można teraz rozsądnego kupić w tym przedziale cenowym. A tu jeszcze okazuje się, że gitary mogą być pasywne i aktywne! Za moich czasów grało sie na jolanach i defilach (o Fenderze, owszem też słyszałem), a dobry wzmacniacz to było MV3 z bass-refleksem. Zależy mi na miękkim, łagodnym brzmieniu, watów nie musi być wiele, bo granie będzie w piwnicznej izbie.
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 173
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Sob Cze 14, 2008 11:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pierwszorzędna rzecz to kwestia gry z perkusją. Z czy bez? Jeśli z to sprawa się komplikuje, bo do 1500 trudno będzie coś sensownego kupić. Gitara to najlepiej jakiś Zak (Mayo), a za resztę kupić mocny piec (może jakiś Warwick Sweet, Peavey, Hand Box, Fender BXR, w najgorszym wypadku LDM BA100 - wszystko na 15" głośniku). Jeśli bez - można skusić się na stare, japońskie Ibanezy (Roadster, Blazer), albo zaryzykować z Westone, Aria Pro II lub innymi wynalazkami z oferty użytkownika allegro HR guitars (to nie post sponsorowany, po prostu widzę co gość sprzedaje) - mówię zaryzykować, bo sam na nich nie grałem, wiem tylko że były produkowane w latach 80 w Japonii (czyli tak, jak należy (-: ). Za resztę kupić niewielkie mocowo combo (na głośniku 10"), takie do ćwiczeń lub gry z gitarą. Zawsze można samemu lub przy pomocy znajomych taki piecyk skonstruować. Generalnie to lepiej zainwestować w lepszą basówkę, a o piec martwić się później - bo gitara to podstawa brzmienia i umiejętności. O aktywnych instrumentach w tej cenie nawet się nie zastanawiaj, już się szerzej na ten temat wypowiadałem na forum. Sprzęt koniecznie używany, bo za tę cenę nie opłaca się kupować nowych gratów.

Wpisów: 2
Miasto: Cz
WpisWysłany: Sob Cze 14, 2008 5:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bębny będą, bo jakoś trudno mi wyobrazić sobie swingowe granie bez perkusji. Kwestię: pasywna czy aktywna gitara wyjasniłeś jednoznacznie. A co z piecem: lampy czy tranzystory? Na lampowych wzmacniaczach grałem, co do tranzystorowych nie mam żadnych doświadczeń, a nasłuchałem sie przeróznych, często sprzecznych opinii.
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 173
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Sob Cze 14, 2008 8:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Lampa, najprościej mówiąc, ma cieplejsze brzmienie niż tranzystory. Generuje ona więcej harmonicznych (czy czegoś tam), przez co wydaje się głośniejsza - mniejsza ilość watów sprawia wrażenie większej słyszalności niż u wzmaków tranzystorowych o tej samej mocy (pomijam kwestię skuteczności głośnika/kolumny). Jak masz okazję to skombinuj lampę (:
Strona 1 z 1

Skocz do: