| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 10:29 Temat wpisu: slap na fretlessie ?! |
|
|
Mam pewien problem natury strategicznej Wiec czy da sie na fret les - ie grac tapping i slap pod kazda postacia? Szykuje sie do zmiany mojej podpalki do grila na fretla i qrja zastanawiam sie czy da rade z tymi technikami tak jak teraz to wychodzi... Bedzie jakos eee inaczej ?!  _________________ Where Death is Most Alive

Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Czw Lut 01, 2007 11:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

Dołączył: 01 Gru 2006 Wpisów: 98 Miasto: Kalisz Kapela: The Removal Machine
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 11:14 Temat wpisu: |
|
|
Da się, tylko nie bedzie to brzmiało tak jak na progowcu. No i musisz założyć flatwoundy, zeby nie zedrzeć podstrunnicy. Nie wiem jak z tappingiem ( trafianie w dźwiek bez progór  _________________ www.basoofka.net
www.theremovalmachine.go.pl
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
quba @Naczelny

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 445 Miasto: Olesno Kapela: newbandz
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 11:20 Temat wpisu: |
|
|
| popraw nazwe tematu, zeby mowila cos o jego tresci. |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 11:24 Temat wpisu: |
|
|
Generalnie to pomysl z fretlem sie rozmyl ale chcialem sobie hahaha porobic markery no i miec lined fretless bo unlined odpada na moim stopniu zaawansowania heh  _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

Dołączył: 01 Gru 2006 Wpisów: 98 Miasto: Kalisz Kapela: The Removal Machine
|
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 11:27 Temat wpisu: |
|
|
Tyle, że ten lined fretless to i tak dośc orientacyjnie pokazuje gdzie jaki dźwiek winien być. _________________ www.basoofka.net
www.theremovalmachine.go.pl
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Czw Lut 01, 2007 11:33 Temat wpisu: |
|
|
no ale mysle ze dzieki temu bedzie mi latwiej z chodzby tappingiem  _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

Dołączył: 11 Lip 2006 Wpisów: 139 Miasto: Poznań Kapela: Infinity
|
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 9:33 Temat wpisu: |
|
|
Hmm... tapping na fretlessie? Pomysł zajebisty, aczkolwiek ciekaw jestem czy jest do zagrania...  _________________ Sebastian
poznański zespół metalowy INFINITY
http://www.infinity.metal.pl/ |
|
|
|
|
|
|
Dante ~user
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 7:01 Temat wpisu: |
|
|
Patrząc na ludzi jak Les Claypool sądzę że na basie można wszystko (jak się nie mylę na koncertach grywa na bezprogowych tappingiem)
co do slapu.. szczerze, zastanawia mnie jakie masz zakończenie gryfu, to trochę głupio brzmi, ale jeżeli nie jest prostopadle do strun ścięta (np łukiem, tak jak u mnie) to może być jakiś problem _________________ "Większość ludzi nie rozpoznałaby dobrej muzyki nawet jakby do nich podeszła i ugryzła ich w dupę" / Frank Zappa |
|
|
|
|
|
|
such o'dolsky ~user
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 9:29 Temat wpisu: |
|
|
nie wiem, jakie znaczenie mogłoby mieć to zakończenie gryfu. Od lat gram na fretlessach; mam 2: w jednym podstrunnica zakończona jest prostą prostopadłą, w drugim łukiem. Grywam na nich również kciukiem i ten element nie ma najmniejszego znaczenia. Większe znaczenie ma fakt, że W OGÓLE na bezprogowcu gra się zupełnie inaczej, niezależnie od techniki wykonawczej. Samo opanowanie poprawnej intonacji wymaga sporo ćwiczenia, a co dopiero jakieś popisy... a jak brzmi slap na fretlessie? Polecam płytę Graceland Paula Simona. _________________ crazeology / wrap your troubles in dreams |
|
|
|
|
|
|
Jazzman108 ~user
Dołączył: 29 Gru 2007 Wpisów: 4 Miasto: Gorzów Wlkp. -> Deszczno Kapela: Bart Jaskulski
|
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 7:02 Temat wpisu: |
|
|
Tapping na fretlesie jest jak najbardziej możliwy (wiem bo miałem freglessa)
polecam Michaela Manringa posłuchać i pooglądać on takie rzeczy na fretlesie robi  |
|
|
|
|
|
|
Jaj0 +Redaktor

Wysłany: Sob Sty 12, 2008 12:03 Temat wpisu: |
|
|
Haha, przypomniało mi sie moje pytanie jakieś 2 lata temu na innym forum, które brzmiało bardoz podobnie a nawet tak samo, w końcu dobrałem sie do fretlessa i juz wiem napewno ze sie da i super to gada (moim zd.), mazdah nie zawsze trza flatwoundy wiele osób gra na fretlesie ze stalówkami i zyją (ich basy) atutaj taka mała próbka jak brzmi slap na fretlesie:
http://picasaweb.google.pl/MateuszJagocha/MusicMediaDzienIII/photo#5113086502996154706
wprawdzie mistrzostwo to nie jest ale jak na kogos kto pierwszy raz grał na fretlesie a co do tappingu to chbya trudniej wydobyć dzwiek i trudniej celnie trafic w czysty dzwięk, ale pan Les Claypool to świetnie robi na swoim Rainbow Basie |
|
|
|
|
|
|
|