Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
slap na fretlessie ?!

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Teoria i praktyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sro Sty 03, 2007 10:29    Temat wpisu: slap na fretlessie ?!  Zacytuj zaznaczone      

Mam pewien problem natury strategicznej Wiec czy da sie na fret les - ie grac tapping i slap pod kazda postacia? Szykuje sie do zmiany mojej podpalki do grila na fretla i qrja zastanawiam sie czy da rade z tymi technikami tak jak teraz to wychodzi... Bedzie jakos eee inaczej ?!

Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Czw Lut 01, 2007 11:26, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
mazdah
+Redaktor

Wpisów: 98
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Czw Lut 01, 2007 11:14    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Da się, tylko nie bedzie to brzmiało tak jak na progowcu. No i musisz założyć flatwoundy, zeby nie zedrzeć podstrunnicy. Nie wiem jak z tappingiem ( trafianie w dźwiek bez progór
quba
@Naczelny

Wpisów: 445
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Czw Lut 01, 2007 11:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

popraw nazwe tematu, zeby mowila cos o jego tresci.
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Lut 01, 2007 11:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Generalnie to pomysl z fretlem sie rozmyl ale chcialem sobie hahaha porobic markery no i miec lined fretless bo unlined odpada na moim stopniu zaawansowania heh
+Redaktor

Wpisów: 98
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Czw Lut 01, 2007 11:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tyle, że ten lined fretless to i tak dośc orientacyjnie pokazuje gdzie jaki dźwiek winien być.
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Lut 01, 2007 11:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no ale mysle ze dzieki temu bedzie mi latwiej z chodzby tappingiem
~user

Wpisów: 139
Miasto: Poznań
Kapela: Infinity
WpisWysłany: Pią Lut 02, 2007 9:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hmm... tapping na fretlessie? Pomysł zajebisty, aczkolwiek ciekaw jestem czy jest do zagrania...
Dante
~user

Wpisów: 15
Miasto: Oświęcim
WpisWysłany: Sob Gru 29, 2007 7:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Patrząc na ludzi jak Les Claypool sądzę że na basie można wszystko (jak się nie mylę na koncertach grywa na bezprogowych tappingiem)
co do slapu.. szczerze, zastanawia mnie jakie masz zakończenie gryfu, to trochę głupio brzmi, ale jeżeli nie jest prostopadle do strun ścięta (np łukiem, tak jak u mnie) to może być jakiś problem

~user

Wpisów: 3
Miasto: Olsztyn
WpisWysłany: Nie Gru 30, 2007 9:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

nie wiem, jakie znaczenie mogłoby mieć to zakończenie gryfu. Od lat gram na fretlessach; mam 2: w jednym podstrunnica zakończona jest prostą prostopadłą, w drugim łukiem. Grywam na nich również kciukiem i ten element nie ma najmniejszego znaczenia. Większe znaczenie ma fakt, że W OGÓLE na bezprogowcu gra się zupełnie inaczej, niezależnie od techniki wykonawczej. Samo opanowanie poprawnej intonacji wymaga sporo ćwiczenia, a co dopiero jakieś popisy... a jak brzmi slap na fretlessie? Polecam płytę Graceland Paula Simona.
~user

Wpisów: 4
Miasto: Gorzów Wlkp. -> Deszczno
Kapela: Bart Jaskulski
WpisWysłany: Pon Gru 31, 2007 7:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tapping na fretlesie jest jak najbardziej możliwy (wiem bo miałem freglessa)
polecam Michaela Manringa posłuchać i pooglądać on takie rzeczy na fretlesie robi Smile
Ogląda profil użytkownika   
Jaj0
+Redaktor

Wpisów: 70
Miasto: Kraków
Solówki: 2
WpisWysłany: Sob Sty 12, 2008 12:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Haha, przypomniało mi sie moje pytanie jakieś 2 lata temu na innym forum, które brzmiało bardoz podobnie Very Happy a nawet tak samo, w końcu dobrałem sie do fretlessa i juz wiem napewno ze sie da i super to gada (moim zd.), mazdah nie zawsze trza flatwoundy wiele osób gra na fretlesie ze stalówkami i zyją (ich basy) atutaj taka mała próbka jak brzmi slap na fretlesie:
http://picasaweb.google.pl/MateuszJagocha/MusicMediaDzienIII/photo#5113086502996154706
wprawdzie mistrzostwo to nie jest ale jak na kogos kto pierwszy raz grał na fretlesie a co do tappingu to chbya trudniej wydobyć dzwiek i trudniej celnie trafic w czysty dzwięk, ale pan Les Claypool to świetnie robi na swoim Rainbow Basie
Ogląda profil użytkownika   
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Teoria i praktyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: