Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Technika gry na basie prawą ręka.
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Teoria i praktyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Cze 02, 2007 8:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ale skoryguje takze czas ktorego niestety brak Sad
~user

Wpisów: 4
WpisWysłany: Sro Paź 17, 2007 11:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie wiem czy w dobrym temacie zadam to pytanie ale mam pewien problem jeśli chodzi o gre moją prawą reką...Chodzi mi o granie dosyć szybkich utworów paluchami..Bywa że zachaczam się o struny co nie brzmi za fajnie....:/Dodam tylko tyle że gram od niedawna...
Ogląda profil użytkownika   
Smar
~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Sro Paź 17, 2007 6:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

nie przejmuj sie tym tylko staraj sie grać najpierw wolno a dopiedo potem przyśpieszaj
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sro Paź 17, 2007 9:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

dokladnie jak napisal Smar. Najpierw wolno a dokladnie a pozniej stopniowo przyspieszaj. Od razu nie zagrasz tak szybko. PS: pamietaj ze dowodem na to ze umiesz cos zagrac jest to ze zagrasz to wolno bez zadnej pomylki PS2: mozesz tez cwiczyc sobie palce uderzajac szybko na przemian np struny w taki sposob E --> D --> A --> G itd takie cwiczenia nawet na sucho sa bardzo efektywne. Powodzenia \,,/AvE\,,/
~user

WpisWysłany: Czw Paź 18, 2007 12:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dzieki wielkie!Myslała poprostu że to ze mną coś nie tak Very Happy
Smar
~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Czw Paź 18, 2007 5:31    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Z Tobą wszystko wporządku. Nikomu nic od razu nie wyjdzie, szczególnie początkującemu. Wiem to z własnego doświadczenia
~user

WpisWysłany: Sob Paź 20, 2007 11:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Myslę że z dnia na dzień jest coraz lepiej chociaż bez jakiegoś szaleństwa...
Ciężko być poczatkującą...wrr
Dante
~user

Wpisów: 15
Miasto: Oświęcim
WpisWysłany: Sob Gru 29, 2007 6:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

MĄDRE ćwiczenia rozwiążą każdy problem
co do wyboru palce vs. kostka dla mnie był oczywisty, przeszedłem na bas bo mam niedorobiony prawy nadgarstek do kostki
w wyborze bym kierował się jednak brzmieniem nie modą
i moim zdaniem faktycznie można się nauczyć samemu grać na basie, ale trzeba się mądrze uczyć na bieżąco sprawdzać, czy nie robi się jakiś błędów, zanim przejdą w nawyk, zwracać uwagę na czystość każdego dźwięku... a prędkość przychodzi z czasem sama

~user

Wpisów: 3
Miasto: Głogów Młp.
Kapela: EMP TEA
WpisWysłany: Sob Gru 29, 2007 10:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

wszystko przyjdzie z czasem, jednak wypracowanie dobrej artykulacji zajmuje nieraz całe lata, więc nie ma się co zrażać niepowodzeniami.. warto rejestrować swoje granie podczas ćwiczeń: słuchając tego na spokojnie można samemu zweryfikować swoje błędy, wyłapać wszystkie niedociągnięcia, ale również zobaczyć, co idzie już nieźle. Tak samo z nagraniami własnej kapeli.. jedyny sposób na wypracowanie dobrej techniki to ćwiczyć, ćwiczyć.. najlepiej z metronomem, bardzo dokładnie...
a nauczyciel?? jestem samoukiem, do wielu rzeczy musiałam sama dojść, szkoda, ze mnie czasami nikt nie pokierował. Ale da się nauczyć samemu, chociaż dobrze jest skorzystać z pomocy bardziej doświadczonych muzyków
Miten
~user

Wpisów: 1
Miasto: Gąsawy Rządowe
WpisWysłany: Sob Maj 31, 2008 10:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Witam. Ja zaczynałem przygodę z gitarami od Klasyka. Tu uczyłem się od nauczyciela. Uważałem, że nie uczy mnie tego czego bym chciał, więc zdecydowałem się na innego. Ten drugi podobał mi się. Wszystko było ok. W końcu brakło czasu i tak przestałem grać na klasyku. Kupiłem w kocu elektryka. Znów troche pograłem. Tym razem sam z siebie. Znów mi się znudziło, bo trzeba było zatrudnić nadgarstek do większego wysiłku. Teraz gram na basie. Z braku czasu poświęciłem dopiero na niego 1 dzień. Umiem grać Whiskey In The Jar, Duken Nuken, coś Ironów, ale nazwy nie pamiętam. Idzie elegancko. Jakoś nie mam problemu ni z szybkim tempem(przeważnie z pierwszym utworze), jak i zachaczaniem o struny. Pewnie klasyk mi coś dał bo tam struny są o wiele bliżej siebie. To tyle ode mnie.

Pozdrawiam.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Teoria i praktyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: