|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
spleen ~user
Dołączył: 19 Cze 2006 Wpisów: 129 Miasto: Puławy Kapela: Red Town Solówki: 2 |
Wysłany: Pon Lis 27, 2006 8:10 Temat wpisu: Testy gitar: J&D Stratocaster EG3 |
|
|
Rozpoczynam serię testów gitar. W związku z tym, że nie często mam w łapach różne modele, testy pojawiać się będą niezwykle rzadko. Nie uważam siebie też za jakiegoś mastera od gitar czy coś takiego. Po prostu wyrażam swoje skromne zdanie, z którym każdy ma prawo się nie zgodzić. Pisząc testy, mam nadzieję, że pomagam niezdecydowanym przy kupnie.
Ogólnie o J&D Stratocaster EG3: Firma Jack&Danny Brothers (J&D) jest stosunkowo młodą marką, produkującą gitary w fabrykach w Azji. Większośc gitar produkuje na podstawie modeli znanych firm takich jak Fender czy Ibanez. W swojej ofercie ma również gitary akustyczne oraz basowe. Model EG3 jest kopią najsłynniejszej gitary na świecie - Stratocastera.
Wygląd: Model EG3 oficjalnie dostępny jest w dwóch kolorach: czarnym oraz czerwonym (w obydwu z białą maskownicą), jednak można spotkać modele z lakierem niebieskim, białym, wiśniowym, naturalnym czy "podpalanym". Główki gitar EG3 są bardzo podobne do tych "fenderowskich", ale ich końcówka przypomina zagięty "dziób" lub pazur - interpretacja własna . Kolor podstrunnicy najczęściej jest ciemny z białymi markerami w kształcie kropek. Osprzęt w postaci pickupów, gałek regulacyjnych czy przełącznika najczęściej spotkamy w kolorze maskownicy, czyli białym.
Komfort: Gitara ta bardzo dobrze "leży w dłoniach". Gryf jest wygodny, dzięki czemu przyjemność z gry jest bardzo długa. I choć fabrycznie nałożone struny nie są najlepszej jakości, po nałożeniu nowych gitara jest jeszcze wygodniejsza.
Osprzęt: Mostek jednostronny "tremolo" niestety nie jest zbyt dobrej jakości. Po trzech "wajchowaniach" rozstraja gitarę całkowicie. Najlepszym wyjściem jest jego zablokowanie. Przetworniki w modelu EG3 to trzy "single-coil", czyli pojedyncze pickupy, które działają jak "antenki" i przyciągają szumy, kiedy gitara jest "w spoczynku". Nadają one "punkowego" brzmienia oraz dyskwalifikują gitarę, jeśli chodzi o granie cięższej muzyki. Jednym słowem, blues, rock, punk - nic więcej z gitar tego typu nie wyciągniesz (jeśli chodzi o pojęcie "ciężkości").
Specyfikacja:
Konstrukcja: bolt-on
Korpus: Solid Chinese Wood
Podstrunnica: Sonokeling
Długość menzury: 25-1/2" (648mm)
Progi: 22
Tremolo: Vintage
Osprzęt: chromowany, 1 potencjometr głośności, 2 tonu, 5-cio pozycyjny przełącznik
Zdjęcie:
Cena rynkowa: 300-400zł _________________
 |
|
|
|
|
|
|
zupa ~user

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 324 Miasto: Łódź Kapela: Testowy
|
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 10:13 Temat wpisu: |
|
|
No i bardzo dobrze że napisałes cos o tym stracie. Wiele osób chcąc kupic swoja pierwszą gitare wacha się wlasnie w takich granicach cenowych. Dobrze jest znac wszystkie wady i zalety gitary przed jej kupnem
Good work  |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 7:03 Temat wpisu: |
|
|
| Ten strat to troche masochizm, 300 zl to dobra przystawka kosztuje. |
|
|
|
|
|
|
spleen ~user
Dołączył: 19 Cze 2006 Wpisów: 129 Miasto: Puławy Kapela: Red Town Solówki: 2 |
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 7:52 Temat wpisu: |
|
|
No wiesz, wszystko zależy od stanu finansowego kogoś, kto ma/chce kupić wiosło Poza tym tanie podróbki są też dla ludzi, a model J&D jest wyjątkowo udany w tej klasie gitar, wg mnie (miałem przyjemność grać na Squierze [imo wygrywa pojedynek pomiędzy Stratami do 500zł], Ever Playu, Tensonie i SkajWełu ;P ).
|
|
|
|
ioper11 ~user
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 7:58 Temat wpisu: |
|
|
| no cóż...gitara nie dla mnie, za "lekka" |
|
|
|
|
|
|
lordlolek ~user
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 8:11 Temat wpisu: |
|
|
a ja właśnie taką mam. i gorąco polecam! nie będe pisał o gitarze bo to napisał spleen. ale gitara wg mnie świetna! _________________ ROCKIE!!!!! |
|
|
|
|
|
|
Inferno ~user
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 2:59 Temat wpisu: |
|
|
No więc na początku wypada pogratulować udanej recencji gitarki co właśnie czynię
Przechodząc do sprawy samej gitary to sam gram na gitarce typu J&D tyle że na modelu Re 4 czyli zamiast trzech singli są obcecne dwa single i Humbucker w układzie H-S-S.
Gitara jest często porównywana do gitar typu Ever Play czy Sky Way a jest to niezwykle mylne porównanie gdyż w gitarach typu Sky Way np. bardzo szybko zniekształca się gryf, odpada mostek, tak, tak po prostu odpada i tym podobne uszkodzenia mają miejsce. Tutaj natomiast sama gitara jest niezwykle dobrze wykonana, ma prosty gryf i wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Jedyne co trzeba zrobić po zakupieniu to zmienić struny i kabel, który w podstawie jest bardzo słaby gdyż najczęściej dostajemy kabel mikrofonowy. Koszt dobrego kabla to około 40 złotych i wtedy mamy kabel 6 metrowy na którym nie ma żadnych szumów. Najlepszy kabel to Planet Waves, który jest dostępny choćby nawet na allegro. Sam na takim gram i nie widzę żadnych szumów !
Polecam gitarkę. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Faqalr ~user
|
Wysłany: Sob Sie 11, 2007 5:26 Temat wpisu: |
|
|
| Co było gdybym kupił metal max albo coś podobnego? |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|