Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Koniec Świata - dyskografia

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Artyści i Wykonawcy » Rock/Metal/Punk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Heretyk
~user

Wpisów: 64
Miasto: Kraków
Kapela: BIOT
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 5:25    Temat wpisu: Koniec Świata - dyskografia  Zacytuj zaznaczone      

Pewnie większość z was słyszała o zespole, duża część słyszała nawet kilka razy.

Dla mnie grają bardzo specyficznie, nie zakwalifikował bym tego do żadnego gatunku, bo to z pogranicza wielu jest.
Grają trochę tak jak Happysad, przynajmniej tak się wydaje na początku - ale pozory mogą mylić (i mylą ). Bardzo fajna skoczna muzyka, nadająca się pod każdy nastrój, teksty świetnie trafiające do człowieka, dla tych z wybujałą wyobraźnią i dla tych z mniej. Można je często dosłownie interpretować, interpretować na sposób taki ogólny, oraz na swój własny. Nie raz mi się zdarzało że słysząc tą samą piosenkę kilka razy, w kilku różnych nastrojach zupełnie inaczej interpretowałem to o czym śpiewają - dlatego podkreślę jeszcze raz świetnie działa na wyobraźnię.

Co do płyt - powiem tak że Kino Mockba (rok 2005) jest idealną płytą na poprawienie sobie humoru, w jakimkolwiek byśmy stanie nie byli. Te kawałki po prostu niosą taką swoją radość za każdym razem kiedy się ich słucha. Przynajmniej to moja subiektywna opinia, ale chyba o nią chodzi - z tytułów to dla mnie:
1) Granat w plecaku
2) Jeszcze mamy rewolwery
3) Siedem zwykłych dni

Kolejna płyta to Burgerbar (2007) - podobno najlepsza, ale dla mnie nie niesie tyle pozytywu co Mockba - bardziej melancholijny nastrój, bardziej rozbudowane ścieżki dźwiękowe, które wpadają w ucho (ach ta sekcja dęta). Płyta nadaje się albo jako bardzo długa kołysanka do snu (kiedy nie chcemy iść spać, a przemyśleć sobie cały dzień przed snem jeszcze) - do takich bym tą płytę zakwalifikował Smile Chociaż muszę dopisać że ta płyta wywarła ogromne znaczenie na moje życie w ostatnim czasie, pozwoliła mi podnieść się na nogi, bo moje życie składa się prawie tylko z muzyki z tego co słucham:)
Tytuły:
1) Wystarczy, że serce mi bije
2) Z własnej woli
3) Burgerbar
3) Czeski sen

Następny krążek z kolekcji Końca Świata jaki posiadam, to Symfonia na Sprzedaż, płyta wydana w 2002 roku, która trochę nie pasuje do tego co zostało prezentowane na następnych 2 krążkach. Praktycznie to co łączy wszystkie płyty to uniwersalność tekstów, bo tutaj muzyka czasem już zakrawa o brzmienia punkowe. Teksty to przede wszystkim ostre spojrzenie na otaczający nas świat, często bardzo pomocne w interpretacji otaczającej nas rzeczywistości
Tytuły:
1) Cynamon
2) Muzyka czyni cuda
3) Godzina zła

Ostatnia w moim opisie, a zarazem pierwsza, jeszcze kaseta nagrana w roku 2000, zremasteryzowaną w roku 2007 pt Korzenie. Jak sami autorzy płyty o niej piszą, odsłania reggae'owe oblicze zespołu. Dla mnie jest też tam sporo z ska i innych pokrewnych gatunków, za to ciągle najważniejszą rzeczą są teksty - tutaj bardziej życiowe i filozoficzne. Sporo piosenek właśnie z tego krążka znajduje się na mojej mp3, są one na tyle życiowe i uniwersalne, że można by ich było słuchać godzinami w kółko.
Tytuły:
1) Los
2) Supersoniczny czas
3) Dwie góry
3) Zanim czas splunie nam w twarz

Podsumowywując - Koniec Świata jest jednym z najlepszych zespołów nastawionych na przekaz pewnych wiadomości na polskiej scenie muzycznej, a ich teksty często w dosłownej, lub niezmienionej formie goszczą w opisach i sygnaturach na różnych forach. Zdania wyjęte z tekstów mogą być pięknymi aforyzmami, co oddaje na przykład pierwszy przychodzący mi na myśl cytat z piosenki Los "Lecz po co walczyć ze wszystkich sił, o coś co już się nie odstanie". Tymi słowami kończę opis o twórczości tego zespołu - oczami małego człowieka, którym miotały nie raz różne uczucia, a który wiele razy odnajdywał sens w tekstach tego właśnie zespołu

Ave

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Artyści i Wykonawcy » Rock/Metal/Punk Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: