Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Ska-P - historia zespołu i opinie

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Artyści i Wykonawcy » Reggae/Ragga/Ska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Smar
~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 12:57    Temat wpisu: Ska-P - historia zespołu i opinie  Zacytuj zaznaczone      

Hiszpański zespół który w swojej muzyce łaczy Ska i skoczne hiszpańskie melodie oraz charakterystyczny wokal. Krótka historia: zespół powstał w 1994 roku a jego założycielami byli wokalista i gitarzysta Pulpul, II gitara i chórki Toni Escobara basistę Julia, Kogote, grającego na klawiszach oraz bębniarza Pako. Bardo szybko bo po kilku mieisacach wydala pierwsza płyte "Ska-P". Pomimi zroorganizowanej trasy koncertowej publika nie dopisywała.Zmiana nastapiła po nagraniu dla drużyny El Rayo Vallecano piosenki "Como un Rayo" i Ska-p zostali w końcu coraz bardziej rozpoznawalni. W 1995 kapele opuściał wokalista Toni Escobar. Zespół urządził przesłuchania, na których mimo braku warsztatu technicznego [podobno był najgorszy ze wszystkich] sercami zespołu zawładnął chłopak z Navarry - Joxemi oraz Pipi stał sie etatowym błaznem kapeli. Ich drugi album "El vals del obrero", ulepszony muzycznie o dość znaczącym tytule płyta wyszedł w 1996 roku i stał się niezbędnym atrybutem pubów, imprez, urodzin i wesel [!!! ] a niekwestionowanym hitem stał się "Cannabis" - ładna, miła i przyjemna piosneczka opowiadająca o legalizacji marihuany. Po sukcesie drugiego albumu zespół zorganizował dwuletnią [1997 - 1999] trasę koncertową dookoła Hiszpanii, w rejony Pirenejów, a także w południowo-wschodniej Francji, gdzie - ku wielkiemu zdziwieniu - rzesze fanów śpiewało ich piosenki. W miedzyczasie w roku 1997 powstał trzeci już z kolei album "Eurosis", na którym znalazł się jak dotychczas jedyny kawalek 'balladowy'. Następnie zespół udał się do Argentyny [u boku Attaque 77], gdzie odbył się pamiętny koncert dla 4 tys. widzów oraz do Meksyku. Po trasie odszedł perkusista i jeden z założycieli Ska-P - Pako. Zastąpił go stary przyjaciel zespołu - Luismi, który bez większych problemów wintegrował się w grupę i już wraz z nimi wyruszył na trasę do Włoch i zagrał przed 10 tys. ludzi na festiwalu Arezzo Wave. W 2000 roku pojawiła się "Planeta Escoria", album nieco różniący się od poprzednich, z bardziej urozmaiconą muzyką, uciekający nieco od ska w stronę melodyjnego punka. Dwa lata później nagrany został "Que corra la voz", chyba najlepszy album w historii zespołu, kontynuujący styl obrany na "Planecie". Ostre brzmienia, fantastyczne chórki, fenomenalne teksty nie stroniące od ironii, a także poczucia humoru, to wszystko złożyło się na doskonale dopracowaną płytę. Ska-P poszerzył trasę koncertową o wiekszość państw europejskich (niestety nie uwzgledniono jak na razie w niej Polski). Do grupy dołączyli Gari i Txikitin zajmujący się od tamtej pory sekcją dętą. Obecnie światło dzienne ujrzał szósty z kolei album Ska-P'u - "Incontrolable", zawierający szesnaście piosenek nagranych podczas europejskiej trasy, DVD z koncertów w Nion w Szwarcarii i Paryżu oraz dodatkowe klipy a także zdjęcia z ostatniej trasy zespołu.
Niestety zespół postanowił zawiesić działalność z przyczyn bliżej niewyjaśnionych i na czas bliżej nieokreślony. Ostatnia trasa koncertowa rozpoczeła sie 22 kwietnia 2005 w Bourges we Francji a skończyłą w Madrycie 17 września. Teks cześciowo zaczerpniety z http://www.freak.nasze.pl/skap/pliki/index.html

@Naczelny

Wpisów: 445
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 1:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

O tak tak! Ska-p - niedawno przeżyli swoisty renesans na mojej playliscie i sa jednym z najczesciej granych zespolów. Strasznie lubie u nich to, że ich muzyka jest jedną wielką niekończącą się imprezą, która zawsze nastraja mnie pozytywnie. Mają w swoim repertuarze także piosenki, które w łatwy sposób są w stanie mnie uspokoic i dodać sił do dalszej roboty. Na pewno jest to pozycja godna polecania.

Co do hostorii to nie zagłębiałem się w nią za bardzo, gdyż zamiast poznawać dogłębnie muzyków, wolę wsłuchać się w to co, grają.

A do samej muzyki to naprawde wiele mogę polecić. Ostatnio w ucho wpadło mi Consumo Gusto. Tekstów niestety nie znam zbyt wielu. Nie jest to znany przeze mnie język, więc znajdowanie tlumaczenia trochę trwa. Naprawðe jednak z paroma się zapoznałem i są na wcale nie małym poziomie. Ogólnie rzecz biorąc bardzo pozytywnie. Smile
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Miodek
~user

Wpisów: 8
WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ska-p Very Happy Na sama mysl o tym zespole moja twarz nie umie zareagowac inaczej, niz tylko bananem Smile . Po prostu ten zespol to wieczne ska, pogo i mlodosc. Ciekawie laczy tradycyjne hiszpanskie melodie ze ska. Ta muza jest bardzo elektryzujaca, tfu to jest elektrownia! Choc nawet to okreslenie wydaje sie byc eufemizmem. Nawet boje sie wyobrazac jakie pogo musi panowac na ich koncertach Very Happy . Tamtejsze karetki wybierajace sie na ich koncert chyba zabieraja ze soba wieksza ilosc gipsu i szyn Laughing
@Naczelny

Wpisów: 445
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 9:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie pozostaje nic, jak tylko czekac na koncert w polsce, badz tez grzac silnik w jakies wakacje Smile
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Artyści i Wykonawcy » Reggae/Ragga/Ska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: