Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Zabili mi żółwia - Uczucia w promocji

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Artyści i Wykonawcy » Reggae/Ragga/Ska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quba
@Naczelny

Wpisów: 402
Miasto: Olesno
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:06    Temat wpisu: Zabili mi żółwia - Uczucia w promocji  Zacytuj zaznaczone      

Uczucia w promocji to drugi album zespołu Zabili mi żółwia. Światło dzienne ujrzał dokładnie 30 marca 2006 roku a wydany został przez wrocławskie wydawnictwo Lou&Rocked Boys / Rockers Publishing.

Oto lista pozycji płytowych, o których chciałbym napisać parę słów:

1. Uczucia w promocji
2. King-Kong
3. Wiosna
4. Jaracz
5. Sklep ze snami
6. Jada na plaża
7. Dlaczego
8. Barykady
9. Żywioł głupca
10. Tratwa
11. Życie jak dym
12. Mała armia
13. W murach spalonego miasta
14. Dezerter
15. Naloty

Płytę rozpoczyna tytułowy kawałek "Uczucia w promocji". Jak zawsze energicznie i z zacięciem. Zaraz po nim ukazuje się nam bardzo humorystyczny "King-kong", gdzie to możemy się dowiedzieć, jakie efekty przynosi często chodzenie na siłownie i tzw. "nie przejmowanie się zawałem". Jest to jeden z bardziej lubianych przeze mnie kawałków zespołu. Co prawda obecnie już znam tekst na pamięć, jednak przy pierwszych przesłuchaniach muszę powiedzieć, że rozśmieszył mnie nawet bardzo. Mimo wszystko nazwa sugerowała mi inny rozwój całej historii. Idąc dalej przechodzimy do "Wiosny", która to chyba jednym z najbardziej ubóstwianych przez fanów ZMŻ utworów. Po energicznym początku daje nam ona odpocząć. Wpisuje się do nastroju długich deszczowych dni i niespełnionej miłości. No ale jak długo można smęcić?
No żółwie bardzo szybko odpowiadają na to pytanie "Jaraczem", No bo jaki jest najlepszy sposób na smutki w mniemaniu części młodzieży? No odpowiedź chyba się sama nasuwa.
Kolejną pozycją, na którą chciałbym zwrócić uwagę jest "Dlaczego". Opowiada ona o związku 2 osób, które to jednak nie dobrały się zarówno pod względem mentalnym, jak i środowiska w jakim się wychowały. Wydaje się, ze końcowe "Sialalalalala zrób mi dobrze w rytmie ska" na zawsze wryło mi się już w pamięć.
"Barykady" wydają się być doskonałym komentarzem obecnej sytuacji geopolitycznej. A Żółwie na to odpowiadają w bardzo prosty sposób. Pokój. Smile "Dosyć tego mamy!". W tym utworze bardzo przypadła mi do gustu linia melodyczna. "Życie jak dym" natomiast próbuje skupić się nad bezsensem ludkiego życia, który został skomentowany słowami "a życie uchodzi jak dym". Piosenka jest pełna bezradności, jednak mimo wszystko nie wydaje się być gwoździem do grobowej deski. Zespół ten bowiem niesie w sobie mimo wszystko zbyt dużo optymizmu. Wśród dalszych pozycji uwagę zwróciłem jeszcze na "Małą armię" oraz na "W murach spalonego miasta" oraz "Naloty". Interpretację jednak już pozostawiam wszystkim słuchaczom.
Zaznaczam, że owe wywody są swobodną interpretacją twórczości zespołu. Mam nadzieję, że zachęcę kogoś ową recenzją do zakupienia krążka. Jako, że "Uczucia w promocji" na stałe zagościły już wśród najczęściej słuchanych przeze mnie płyt, pozwolę sobie wystawić ocenę 9/10

Cena płyty to jedyne 25zł, a zakupić można ją na stronie zespołu. Godna polecenia wydaje się być także koszulka z ową płytą. Wygląda ona tak:

Sam jestem posiadaczem i mogę tylko polecić. Smile

Zapraszam do swobodnej interpretacji utworów i dalszej dyskusji na temat płyty.

Ostatnio zmieniony przez quba dnia Sob Mar 29, 2008 1:10, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Glizda
~user

Wpisów: 116
Miasto: okolice Bielska-Białej
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

nigdy tego zespolu nie lubilem... i chyba nigdy sie do niego nie przekonam. wogole te cale ska to dla mnie po prostu syf
~user

Wpisów: 5
Miasto: Mikołajki
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zajebista płyta i ogółem zespół zajebisty POLECAM! Sialalalalalalalala zrób mi dobrze w rytmie ska!
No cóż Glizda... skoro ty lubisz hard rock nie dziwie się, że ZMZ Ci do gustu nie podpadło

~user

Wpisów: 8
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 9:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
cale ska to dla mnie po prostu syf

No moze od razu bez takiej zlosci. Ja tez za metalem nie przepadam, ale toleruje co "lepsze" kawalki(bez obrazy:)).
Co do plyty, to wydaje mi sie ze chlopaki z ZMZ sa bardzo inteligentni i dzieki temu pisza tak fajne, ironiczne i zabawne teksty:). Trzeba na jakis koncert sie wybrac, doznac kathrasis(chyba tak sie to pisze)

~user

Wpisów: 64
Miasto: Kraków
Kapela: BIOT
WpisWysłany: Pon Mar 24, 2008 9:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

zapomniałeś o hardckorowym jada na plaża Very Happy

Z resztą zgadzam się w 100% - Wiosna rlz Smile

(d d C C gis gis B A7 - na akordach mocy Very Happy rytm reggae d F)

Ave

~user

WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

eee, nie chodzi o to, ze ja lubie, jak olenta napisala "hard rocka" i w takim razie inna muzyka mi nie podchodzi, bo uwielbiam, oprocz metalu, np. jazz, blues. po prostu ska jest dla mnie.... zbyt skoczne jakies Very Happy i nie przepadam za takim klimatem
@Naczelny

WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:07    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

skoro to jest zbyt skoczne, to posluchaj sobie ska-p Smile
Heretyk
~user

WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No nie, to mi się właśnie nie podoba na koncertach metalowych - nie ma pogo, czasem tylko młyn jest, a tak to opcja zakupu "miejsca stojące, miejsca siedzące"

Idź na Vespe, Leniwca, ZMŻ, albo cokolwiek z tego typu to zobaczysz jak się można zarąbiście w pogo bawić Very Happy A nie że zbyt skoczna Very Happy

Ave

~user

WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ja tam lubie potrzepac lysinka pod barierka ;p ale w dlugich wlosach... to jest cos Very Happy tak sobie mysle, ze niepotrzebnie scialem, chociazby temu, ze brak tego machania na koncercie.
a na ZMŻ akurat bylem. i na paru takich innych ska, np. cala gora barwinkow czy akuraci tez bylem. i faktycznie fajnie, to skakanko ma swoj urok

@Naczelny

WpisWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:56    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No ta wypowiedź już brzmi lepiej A teraz chciałbym, abyście powrócili do tematu krążka. Smile Niebawem ukazać ma się nowe dzielo, ktore tez postaram sie jakos ocenic.
Olenta
~user

Wpisów: 5
Miasto: Mikołajki
WpisWysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ad.pogo: Dawno nie byłam na jakimkolwiek koncercie i przyznam się szczerze, że nie odważyłam się nigdy dołączyć do pogo. Istnieje ryzyko, że zostanę rozdeptana W końcu muszę się odważyć. Może ktoś poleca jakiś najbliższy koncert gdziekolwiek i dokądkolwiek? Pozdrawiam
~user

WpisWysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

PunkyReggae - to są raczej lajtowe koncerty tak żeby Cię nie uszkodzili na pierwszym koncercie - nie polecam punkowych koncertów undergroundowych, oraz oi! i jakiś psychodelicznych rytmów na pierwszy raz - ostatnim prawie wybiłem kolesiowi wszystkie zęby, jak rozkręcałem młynek na dezerterze

Ave

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Artyści i Wykonawcy » Reggae/Ragga/Ska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: