| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dabroz ~user

Dołączył: 03 Gru 2006 Wpisów: 122 Miasto: Płock/Wawa Kapela: Namerok
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 6:06 Temat wpisu: |
|
|
Hej, spokojnie, obydwaj macie rację.
Ale to zależy od człowieka. Jak ktoś jest wrażliwy muzycznie to gra na dowolnym instrumencie rozwinie jego grę na innych. Ale jeżeli zależy komuś tylko na tym, żeby np. grać z tabów rockowe kawałki, to niech sobie kupi tego elektryka i gra powerchordsy na przesterku. Może później zmądrzeje. ;-) _________________
 |
|
|
|
|
|
|
keymaster ~user

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 10:26 Temat wpisu: |
|
|
| torm napisało: |
Nie jest żadną bzdurą, przestawiając sie z gitary klasycznej/akustycznej na elektryczna ma sie juz pewne podstawy, np. ulozenie reki i palcowanie na gryfie. Poza tym gitary klasyczne sa na ogół tansze od elektrycznych i jesli sie komus nie spodoba to nie bedzie az tak zalowal pieniedzy
|
Tego ułożenia ręki i palcowania na gryfie nie byłbym taki pewien. Imho kompletnie inaczej się ustawia rękę na gryfie w grze na klasyku od gry na elektryku. Pierw się zacząłem uczyć na akustyku, potem przerzuciłem się na elektryka i niedawno zacząłem się też uczyć na klasyku. Szczerze mówiąc, mam małe problemy z klasykiem, gdyż mam już jakotakie wyrobione nawyki od grania na elektryku. _________________ \m/_ _\m/
budyń |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

Dołączył: 11 Lip 2006 Wpisów: 139 Miasto: Poznań Kapela: Infinity
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 10:30 Temat wpisu: |
|
|
| torm napisało: | | raiq napisało: | | A jaki styl muzyki grasz? |
Klasyke ofc.
A na roznych probach to zalezy kto co zaproponuje. Chociaz najczesciej blues rock.
| raiq napisało: |
Co z technikami typu flażolety sztuczne, sweeping, tapping? W jaki sposób chciałbyś niby rozwijać takie rzeczy na gitarze klasycznej?
|
Nie chciałbym, przeciez nie do tego sluzy gitara klasyczna. |
Hmm... No to wytłumacz mi O CO CI CHODZI? Grasz muzykę klasyczną, nie korzystasz z technik charakterystycznych dla gitary elektrycznej, a mimo to wypowiadasz się w tej sprawie, niczym specjalista od gitary elektrycznej, który swój sukces oparł o ćwiczenia na gitarze klasycznej?
Ludzie!!! Klasyk, akustyk i elektryk to zupełnie inne instrumenty!  _________________ Sebastian
poznański zespół metalowy INFINITY
http://www.infinity.metal.pl/ |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Pon Gru 04, 2006 11:03 Temat wpisu: |
|
|
| raiq napisało: | | wypowiadasz się w tej sprawie, niczym specjalista od gitary elektrycznej, który swój sukces oparł o ćwiczenia na gitarze klasycznej? |
1. Wypowiadam sie w ten a nie inny sposob na podstawie mojego wlasnego doswiadczenia. Nie szpanuje jaki to ja kurwa jestem zajebisty tylko udowadniam ze gitara to zawsze gitara i jesli sie przestawiasz z jednej na drugiej to nie musisz sie cofac w rozwoju, choc w twoim przypadku wyraznie tak musialo skoro tak sie bulwersujesz.
2. Mi wystarczył miesiąc gry na elektryku zeby sie przestawic i nie uwazam ze to czego sie do tamtej pory uczyłem to były rzeczy niepotrzebne, Jednoczesnie nie uwazam, ze mam niewiadomo jakiego skilla ale na chwile obecna to co umiem mi wystarcza zeby grac to co lubie.
A to co lubie gram dla czystego relaksu. |
|
|
|
|
|
|
raiq ~user

Dołączył: 11 Lip 2006 Wpisów: 139 Miasto: Poznań Kapela: Infinity
|
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 9:27 Temat wpisu: |
|
|
No OK, rozumiem.
Żeby nie było - po grze na gitarze klasycznej, gdy chwyciłem elektryka, oczywiście też od razu na nim grałem Bah! Po raz pierwszy trzymałem elektryka na jakimś tam przesłuchaniu do pewnej kapelki (staaare dzieje ) i nawet zostałem przyjęty ;D Wynikało to z tego, że już na klasyku grałem kostką, ćwiczyłem techniki, które mnie zawsze interesowały itp. - ale miałem z tym duży problem! Przez gryf praktycznie ograniczony do 12 progu nie mogłem zagrać 90% solówek itp. itd. Dabroz: nie miałem bynajmniej na myśli powerchordów To akurat spokojnie zagrasz też na klasyku ;D Mówię raczej o grze solowej, w szczególności techniki legato, sweeping itp.
No i jeszcze jedna sprawa: ja moją opinię opieram nie tylko o moje doświadczenia (które są gówno warte zważywszy na to, jakim jestem gitarzystą), ale przede wszystkim o głos zawodowców. Żeby daleko nie szukać, looknijcie np. tutaj:
http://www.szkola.mayones.com/out.html?name=May-szkola+-+FAQ&from=1
4. pytanie od góry...
Pozdrawiam!  _________________ Sebastian
poznański zespół metalowy INFINITY
http://www.infinity.metal.pl/ |
|
|
|
|
|
|
aquarius777 ~user
Dołączył: 25 Lut 2007 Wpisów: 8 Miasto: Dublin, IE Solówki: 3 |
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 2:05 Temat wpisu: |
|
|
| torm napisało: | Ja od siebie dodam tyle, ze kupowanie gitary przez internet to ostatecznosc i ktos musi miec wyjatkowo tłustą dupe jesli nie chce mu sie przejsc do sklepu SAMEMU ograc sprzet. Usprawiedliwieni ci ktorzy nie moga znalezc danej gitary w sklepach (albo wogole w polsce). Ale wtedy polecalbym szukac uzywanych na allegro lub na ebayu. Ja sam w przyszloroczne wakacje jade ze starym kupic klasycznego ibaneza do berlina  |
W pełni się zgadzam! Sam osobiście wiele razy oglądałem rozmaite modele na Ebay'u. Parę razy o mały włos nie nacisnąłem "Kup teraz", ale w końcu stwierdziłem, że zanim cokolwiek kupię muszę dotknąć. Przejrzałem więc co jest do kupienia w moim mieście, wybrałem model który odpowiadał moim wyobrażeniom o tym, jak powinna wyglądać gitara klasyczna i poszedłem do sklepu. Skończyło się tym, że model który wybrałem początkowo nie zrobił na mnie odpowiedniego wrażenia. Za to wybrałem coś, o czym zupełnie nie myślałem. Wydałem też więcej kasy niż sądziłem, że wydam. Ale gitara - to sprzęt na lata. Wolałem wydać więcej, niż później żałować, że nie kupiłem takiej gitary, jaka mi się podoba. _________________ ---------------------------------------------
Aquarius777,
Raimundo 148C,
ThinkPad R52 + E-MU 0404 USB
http://www.soundclick.com/bands/pagemusic.cfm?bandID=663683 |
|
|
|
|
|
|
Eddie_de_la_Vega ~user

Dołączył: 18 Kwi 2007 Wpisów: 12 Miasto: Chełm Kapela: DreamFaller
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 9:50 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | No tak ale jeśli ktoś ma mały budżet a chciałby grać na elektryku....?!?! |
No cóż myślę że bezsensowne porównywania akustyków i elektryków mamy już za sobą. Chyba nie o to chodzi w tym temacie. Jeżeli chcesz kupić gitarę przez internet to sprawdż przed transakcją czy istnieje możliwość odesłania jej w razie gdyby ci się nie spodobała itd.
Z nowych gitarek to raczej SKY WAY tanie całkiem dobre gitarki dla początkujących. Ja raczej polecał bym kupno jakiejś używki ale z komisu bo na allegro możesz się nadziać.Używana gitara może mieć wady których nie zobaczysz na zdięciu a sprzedawca nie koniecznie o nich napisze. Najczeęściej będą to wytarte progi skutkiem czego gitara na wyższych progach będzie brzęczeć (zapomnij o czystych solówkach). Niektóre poprostu nie stroją i wogóle są do dupy, nie obejdzie się bez wizyty u lutnika co zaowocuje dodatkowym wydaniem kasy.Dosyć tanie i całkiem dobre są gitarki YAMAHY. Ja kupiłem taką jedną i jestem bardzo zadowolony. Tak czy owak gitara przez internet to lipa. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 306 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 10:25 Temat wpisu: |
|
|
| zupa napisało: |
Wiadomo, nikt nie sra pieniedzmi i kazdy chce zarobic. Sprzedawca gdy zobaczy frajera moze wychwalac najgorsze (ale dosyc drogie) kiepsko schodzące pudło  |
No, chyba, że idziemy do sklepu w Łodzi na Piotrkowskiej 111. Tam pracują ludzie(również muzycy), a nie kapitalistyczne świnie
A co do poprzedniego posta... Sky Way...
W prawdzie nigdy go w ręku nie miałem, ale z tego co czytałem różne fora wszyscy wypowiadali się jednakowo na jej temat: Gitarą tą nawet nie warto se tyłka podetrzeć. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
zupa ~user

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 324 Miasto: Łódź Kapela: Testowy
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 7:21 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | No, chyba, że idziemy do sklepu w Łodzi na Piotrkowskiej 111. Tam pracują ludzie(również muzycy), a nie kapitalistyczne świnie |
Różne rzeczy mi Rittus chciał wcisnąć
W Chełmie jest sklep muzyczny? Pójdź tam (najlepiej z kumplem który już coś tam gra), powiedz gościowi że chcesz wybrać sobie pierwszą gitarkę ale taką z którą nie wstyd sie gdzieś pokazać z przedziału 400 - 700zł. Zapytaj się czy podłączy Ci pod piec (powiedz mu ile mniej więcej chcesz wydać). Siedź w tym sklepie nawet do wieczora i sprawdzaj każdą gitarę. Są gitary które 'leżą' i które nie. Nawet laik coś zwęszy jeśli będzie trzymał gówno. Wybierz sobie ze 3 gitarki, spisz nazwy i poszukaj w necie jakie są komentarze. Jak już sie zdecydujesz to dopiero poszukaj w sklepach internetowych - może być nawet o 150zł taniej. |
|
|
|
|
|
|
Eddie_de_la_Vega ~user

Dołączył: 18 Kwi 2007 Wpisów: 12 Miasto: Chełm Kapela: DreamFaller
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 10:52 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki bardzo ludzie dobrej woli !!!  _________________ =Long live Rock'n'Roll'n'Eddie Hunter'n'White Stripes= |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 2:04 Temat wpisu: |
|
|
| zupa napisało: | | Cytat: | | No, chyba, że idziemy do sklepu w Łodzi na Piotrkowskiej 111. Tam pracują ludzie(również muzycy), a nie kapitalistyczne świnie |
Różne rzeczy mi Rittus chciał wcisnąć  |
Jakie np?  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
zupa ~user

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 324 Miasto: Łódź Kapela: Testowy
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:10 Temat wpisu: |
|
|
Że na 'basie' Skyway za 270zł też czasem gra i że jest to dobra gitarka  |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:33 Temat wpisu: |
|
|
| zupa napisało: | Że na 'basie' Skyway za 270zł też czasem gra i że jest to dobra gitarka  |
Hmmm... Może miał zły dzień Albo widział Cię pierwszy raz na oczy w tym sklepie Z drugiej strony mógł pogrywać na SkyWayu, bo kiedyś uczył. A ludzie różne gówna w domach mają  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
torm ~user

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 9:09 Temat wpisu: |
|
|
| Juhas napisało: | Hmmm... Może miał zły dzień  |
okres mial?
| Juhas napisało: | Albo widział Cię pierwszy raz na oczy w tym sklepie  |
to rozumiem, ze zeby kupic cos fajnego trzeba sie do tego sklepu wybierac codziennie przez 3 tygodnie i potem sprzedawca łaskawie nie zechce wcisnąć ci gówna?
| Juhas napisało: | Z drugiej strony mógł pogrywać na SkyWayu, bo kiedyś uczył. A ludzie różne gówna w domach mają  |
z tego co slyszalem to on nie jest dobrym nauczycielem.
nie lubie rittera bo sie lansuje na najwiekszego bossa i mimo, ze jest zajebistym muzykiem to czasami mu w tym sklepie odpierdala i to mocno. Juz wole jak tam ten dziadu siedzi  |
|
|
|
|
|
|
|