|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mazdah +Redaktor

Dołączył: 01 Gru 2006 Wpisów: 97 Miasto: Kalisz Kapela: The Removal Machine
|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 2:16 Temat wpisu: The Funk Brothers |
|
|
Czy mówią Wam coś nazwiska takie jak Joe Hunter, Earl Van Dyke, James Jamerson, William "Benny" Benjamin, Richard "Pistol" Allen, Robert White, Eddie Willis, Joe Messina, Jack Ashford, Jack Brokensha, Eddie "Bongo" Brown, Johnny Griffith, Uriel Jones, Dennis Coffey, Melvin "Wah-Wah Watson" Ragin ?
Dużo ich prawda? Jak wielu z nich znacie?
Czy gdybym napisał, ze panowie nagrali więcej hitów niż Beatlesi, Elvis, Rolling Stones i Beach Boys razem wzięci ( !!! ) wzięlibyście mnie za czubka?
Muzycy sesyjni wytwórni Motown, która prężnie działała w Detroit w latach 60 i 70 nagrali setki albumów bijących rekordy popularności, jednak jako muzycy sesyjni nigdy nie zostali uwzględnieni w spisie muzyków na okładkach płyt.
Muzycy często używali innowacyjnych technik, patentów i stylów.
Bardzo często utwory były nagrywane z 2 lub 3 perkusjami grającymi w tym samym czasie.
James Jamerson wywrócił styl gry na gitarze basowej do górny nogami grając gęste goorvy z wieloma improwizacjami, synkopami, zmianami rytmu, używając do tego jednego ( !! ) palca i ustawionych bardzo wysoko grubaśnych strun typu flatwound, które zmieniał sporadycznie.
"Wah-Wah Watson" to gitarzysta, który za pomocą mistrzowskiego opanowania kaczki gitarowej zapoczątkował psychodeliczne trendy w muzyce soul, które rozpowszechniły się z czasem w innych gatunkach muzycznych i trwają do dziś.
Ufff można by pisać w nieskończoność... a i tak pewnie nie wyczerpałbym tematu.
Jeśli kogoś zainteresowały moje słowa, polecam film "Standing in the shadows of Motown" i zapraszam do dyskusji  _________________ www.basoofka.net
www.theremovalmachine.go.pl
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 5:46 Temat wpisu: |
|
|
Fajny, film, fajny. Chociaż głębiej się nie interesowałem ich muzyką  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

Dołączył: 01 Gru 2006 Wpisów: 97 Miasto: Kalisz Kapela: The Removal Machine
|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 8:57 Temat wpisu: |
|
|
Muzycznie to nie do końca moje klimaty, więc też za wiele nie posłuchałem  _________________ www.basoofka.net
www.theremovalmachine.go.pl
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
Niraham ~user
|
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 2:46 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki za podpowiedź. Nie znałem tego filmu. Musze koniecznie obejrzeć, a widziałem już kilka dokumentów o FUNK'u! _________________ "Informacja nie jest wiedzą, wiedza nie jest mądrością, mądrość nie jest prawdą, prawda nie jest pięknem, piękno nie jest miłością, miłość nie jest muzyką. Muzyka jest najlepsza."
- Frank Zappa - |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|