| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 5:50 Temat wpisu: Nagłośnienie kapelki... |
|
|
Mam spory problem. Nie wiem co mam dokladnie zrobic mianowicie, mam na naglosnienie dla kapelki 2,5 kola i chcialbym je wydac jak najlepiej. Myslalem z poczatku w taki sposob, aby kupic powermixer i kolumny do niego. Problem taki, ze powermixery maja wyjcia tylko na 2 kolumny a ja mam do naglosnienia az 5/6 sciezek. Jesli rozlozymy je po rowno na 2 kolumny to efekt dzwieku, kazdego z elementow, bedzie marny. Sam nie wiem co dokaldnie mam zrobic. Mam tak jak mowilem 2.5 kola i chce to wydac jak najlepiej. To wazne wiec prosze o pomoc. _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 410 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 6:38 Temat wpisu: Re: Nagłośnienie kapelki... |
|
|
Najlepiej zrobisz, jak tą kasę dasz mi. Ja już coś wymyślę
A tak serio to może zainwestuj na początek w mikrofony do perkusji?
Albo jakieś konkretne 2 odsłuchy?
Poza tym po co Ci jakiś powermikser? Kup zwykly mikser(800 - 1200) i do tego jakieś 2 kolumny.
Zresztą nie rozumiem o co Ci chodzi z tymi dwoma wyjściami. I tak użyjesz dwóch, i tak. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 569 Miasto: Zgierz Kapela: Northern Lights Solówki: 3 |
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 7:43 Temat wpisu: |
|
|
nie lapiesz, chodzi mi o to ze chcialbym aby najlepiej kazdy instrument mial swoje glosniki po to, by bylo go slychac dobrze i wyraznie a glosnik przty jego pracy nie byl obciazany praca drugiego instrumentu grajacego na tym samym pasmie rozumiesz?? Z tego co napisales wyszlo na to ze nie mam kolumny, mam mixer ale nie mam zadnej mocy aby to gralo wiec lipa. Sam qrwa nie wiem co mam zrobic... Co do mikrofonow do perki to narazie nie ma na to potrzeby poniewaz nie bedziemy jej jeszcze nagrywac. Potrzebuje czegos co da mi dobry ladny dzwiek dla kazdego instrumentu tak aby dalo rade miec jeszcze zapas mocy i nie byc zagluszanym przez perke. Cos mniej wiecej w tym stylu... _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 8:29 Temat wpisu: |
|
|
Ale co dokładnie chcesz osiągnąć?
Bo jeśli chodzi o koncert to się robi tak, że gitary idą z pieca, przy piecu dodatkowo jest mikrofon, który idzie do miksera.
Perka - kilka mikrofonów - do miksera.
Wokal - mikrofon do miksera.
Z miksera wyjście przeważnie na odsłuchy i 2 kolumny na przód.
Zresztą chujowo dać każdy instrument oddzielnie, bo będzie to kiczowato brzmiało, tzn. np. wyobraź sobie sytuację, że bas masz gdzieś po prawej stronie, wokal gdzieś po lewej, a gitarę jeszcze gdzieś indziej.
Aby instrumenty się nawzajem nie zagłuszały trzeba pokręcić po prostu trochę gałkami.
Jeśli chcesz nagrywać - to po co w taki sposób?
Jak chcesz nagrywać to każdy instrument oddzielnie _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
dredzik ~user

|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 9:13 Temat wpisu: |
|
|
Szczerze mowiac za 2.5 kola nie skompletujesz sprzetu zeby naglosnic kapele...jedynie mozecie kupic np: mikser i koncowke mocy...Powermikser ma to do siebie ze nie osiagniesz klarownego dzwieku, tak rzecz sprawdza sie jak spiewa 12-letnia solistka:) Kazdy Ci powie ze naglosnienie kapali nie jest tanie...
Mysle ze 10 kanalowy mikser wystarczy by zeby naglosnic kapele |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 10:15 Temat wpisu: |
|
|
| dredzik napisało: | | Powermikser ma to do siebie ze nie osiagniesz klarownego dzwieku |
Serio? Pierwszy raz się z takim zdaniem spotykam (choć przyznam że jestem laikiem w tej dziedzinie). Czemu? Skąd wiesz, sprawdzałeś? Czy jestem w stanie to usłyszeć bez bezpośredniej konfrontacji sprzętu o tej samej jakości? _________________
 |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Pią Cze 06, 2008 1:20 Temat wpisu: |
|
|
dobra, powaznie nie wiem co mam robic. Mam 2.5 kola i chce aby to jakos ladnie brzmialo. Macie jakies rady, co byscie wy zrobili na moim miejscu?? Wpieniam sie troche bo kazdy z kapeli powinien zadbac o swoje ale coz... No wiec co myslicie?? _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 2:22 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | | dobra, powaznie nie wiem co mam robic. Mam 2.5 kola i chce aby to jakos ladnie brzmialo. Macie jakies rady, co byscie wy zrobili na moim miejscu?? Wpieniam sie troche bo kazdy z kapeli powinien zadbac o swoje ale coz... No wiec co myslicie?? |
Ale ja nadal nie wiem co chcesz nagłośnić. Koncert? Salę prób? _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Pią Cze 06, 2008 2:56 Temat wpisu: |
|
|
salke prob... _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 3:03 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | | salke prob... |
No to bez przesady. Na salę 30 metrów nie potrzeba dużo rzeczy.
Gitary i bas idą z pieców. Prosto z pieców. Perki się w żaden sposób nie nagłaśnia.
Wokal - mikrofon i wzmacniacz wokalny albo najlepiej jakiś odsłuch po prostu. Ewentualnie 2 głośniki, które będą stały sobie gdzieś w narożnikach na górze sali(nie potrzeba do nich miksera)
Klawisze - podobnie jak wokal, tylko głośniki mogą być na ziemi. Ewentualnie stać na jakimś stołku. Ale na zwykłym wzmacniaczu też pójdą. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Pią Cze 06, 2008 3:05 Temat wpisu: |
|
|
widzis zprobklem jest taki, ze musze kupic te wzmaki do basu i wiosel, tak samo jak i klawisze i wokale plus jeszcze kolumny bo sam prad grac nie bedzie i tu jest problem... _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas +Redaktor
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 3:09 Temat wpisu: |
|
|
| SadaM napisało: | | widzis zprobklem jest taki, ze musze kupic te wzmaki do basu i wiosel, tak samo jak i klawisze i wokale plus jeszcze kolumny bo sam prad grac nie bedzie i tu jest problem... |
??
Nie macie nawet wzmacniaczy??
Nie, to za taką kasę się nie da.
Piec gitarowy kosztuje jakieś 1000 zł
(jakaś 80 - 100W, co starczy na próbę i może na koncert - chociaż jakościowo różnie to bywa). Polecam Attax Hugh&Kettner jeśli chodzi o gitarę. Porządny sprzęt, tylko dość trudno dostępny.
2 wzmaki do gitar masz już 2000. Za 2,5 kafla nie nagłośnisz sali od podstaw. Nie ma bata. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM +Redaktor

Wysłany: Pią Cze 06, 2008 3:17 Temat wpisu: |
|
|
No coz, wyglada na to ze na poczatku do poki nie uzbieraja na wlasne graty bedziemy grac na powermxie i 2 kolumnach. Heh jakosc bedzie wrecz zajebiscie wspaniala... _________________ Where Death is Most Alive
 |
|
|
|
|
|
|
Jaj0 +Redaktor

Wysłany: Nie Cze 08, 2008 9:19 Temat wpisu: |
|
|
| Trzebabyło pytać o taki sprzet a nie o mixer, bo wiadomo ze nie uzyskasz z mixera brmzienia takiego jak z pieca. Do salki to same piece wystarczą i jakis prosty mixer do klawy i wokalu, a jak chcesz na sume to dwa głosniki wystarcza bo i tka na przody idzie. A jakbyś chciał dzielić sygnał to większośc powermixerów ma wyjścia z poszczególnych kanałów (niestety sygnałtrza wzmocnić) |
|
|
|
|
|
|
|