Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak często gracie??

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 539
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pon Gru 04, 2006 9:02    Temat wpisu: Jak często gracie??  Zacytuj zaznaczone      

Chcalbym w tym temacie poruszyc sprawy typu trening, ilosc cwiczen, ilosc granianp dziennego, wasze pomysly na cwiczenia co robicie by usprwnic palce? Mysle ze to dobry temat dla ludzi chcacych zaczac grac na basie i nie majacych o tym raczej wiekszego pojecia.
~user

Wpisów: 4
Miasto: Mińsk Mazowiecki
Kapela: WTF?!
WpisWysłany: Sro Kwi 11, 2007 10:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kwestia tego, ile czasu znajdę. Bywa, że są dni, kiedy w ogóle nie gram, a czasami całe popołudnie w sumie. Ale im bardziej regularny trening, tym lepiej.
Co do treningu ściśle fizycznego - wszelkiego rodzaju zgniotki, 'zginacze' [takie metalowe druty w kształcie v] i różne dziwne zabawki do ćwiczenia mięśni palców, dłoni i przedramienia pomagają, szczególne na początku grania, ale najważniejszy jest sam trening grania. Na rozgrzewkę warto kilka prostych pajączków zagrać, przejechać się po gamach na wszystkich możliwych pozycjach na gryfie i wystarczy powiedzmy 15min rozgrzewki i się miło gra. Wbrew pozorom dużo pomaga pod względem fizycznym.

No, a jeśli chodzi o trening techniczny, to takie rzeczy jak gamy, skale, tonacje, trzeba przynajmniej w bardzo podstawowym stopniu znać, jeśli się ma wymagania co do własnej gry. Ja osobiście lubię grać bluesa i bez podstaw zupełnie bym sobie z tym nie radził, a kiedy juz mam skromną dawkę teorii, gra się bardzo przyjemnie.
Ogląda profil użytkownika   
8ystry
~user

Wpisów: 81
Miasto: Łódź
WpisWysłany: Pią Kwi 27, 2007 2:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Bardzo trafnie... jedyne co mogę dodać to to, żeby nie grać na siłę jak najdłużej ale raczej regularnie ale mniej. Jakieś przerwy itd

Btw: grywam ostatnio w sumie codziennie, myślałem że to na początku będę najwięcej grać, ale teraz amatorszczyzna zamieniła się w pasje

Wpisów: 15
Miasto: Oświęcim
WpisWysłany: Sob Gru 29, 2007 6:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja ostatnio jakoś mało... najczęściej ćwiczę na kawałkach które zmuszają do wysiłku: czy rozciągnięcia łap, czy wczucia się w rytm, czy fragmentów improwizowanych odwołujących się do znajomości skal. Czysto fizycznych ćwiczeń w postaci pajączków często nie ćwiczę, prędzej zagram 10 razy kawałek który wymaga rozciągnięcia łap na 4 progi (dajmy na to Readymade Red Hotów) - przy graniu warto myśleć dlaczego coś jest tak grane (np: to brzmi smutno, to przez tercje, skala durowa, każdy takt kończy septymą etc...) to dużo daje no i najważniejsza: gra z ludźmi, nic tyle nie daje
~user

Wpisów: 3
Miasto: Głogów Młp.
Kapela: EMP TEA
WpisWysłany: Sob Gru 29, 2007 9:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

staram się codziennie ćwiczyć, ale nie zawsze się udaje. Czas: 40 minut - 3 h, różnie to bywa. Ćwiczę pod różnym kątem: gamy, rozciąganie palców, improwizacja, teoria muzyki... dużo uwagi poświęcam artykulacji, ćwiczeniom z metronomem. Do tego dochodzi granie różnego rodzaju basowych utworów , ćwiczenie technik czy też granie w różnych stylach muzycznych (blues, funky, jazz, latino...). Jednak nic nie zastąpi grania z zespołem, szczególnie z perkusją
basistka
~user

Wpisów: 2
Miasto: Kraków
Kapela: Swing Affaire
WpisWysłany: Pią Sty 11, 2008 3:14    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ćwiczenia w domu - codziennie lub prawie codziennie. Próby z zespołami zwykle 1-2 w tygodniu na zespół. Koncerty - parę razy w tyg. Wystarczy
Walter Sobchak
~user

Wpisów: 2
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Pią Sty 11, 2008 10:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ostatnio codziennie w domu.
~user

Wpisów: 116
Miasto: okolice Bielska-Białej
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Czw Lut 14, 2008 9:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

codziennie cos gram. raz jakos tak brzedkam tylko, raz gram cos konkretnego.. jednak kazdego dnia mam gitare w rece. srednio o tak jakies 1,5h dziennie. dochodzi do tego sobota i czasami niedziela z zespolem to pykamy po pare godzin
~user

Wpisów: 9
Miasto: Łęczyca/Łódź
Kapela: Constans Mortality
WpisWysłany: Pią Lut 15, 2008 1:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Gram codziennie. Najpierw pare razy gram całego seta Constans Mortality. Poprawiam to co źle wychodzi i ćwicze co trudniejsze zagrywki, ew ucze się nowych utworów. Do tego ćwicze konkretne zagrywki pod klang i paluchy, czasem jakiś tapping. Wychodzi od godziny do trzech dziennie (średnio, bo bywało i po 6-7)
~user

Wpisów: 11
Miasto: Bytom
WpisWysłany: Wto Mar 18, 2008 10:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A co jamogę powiedzieć Na gitarce gram 1,5 h dziennie a drugie tyle trenuje na bassie Smile Pozdro Smile Play hard, Go pro x)
~user

Wpisów: 19
Miasto: Tychy
WpisWysłany: Sro Mar 19, 2008 10:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Niestety brakuje mi ćwiczeń więc gram głównie covery, ale muszę się wziąć w końcu za to. Dziennie pogrywam sobie ok 30 minut do godziny. Nie jest to dużo a to dlatego, że gram głównie na perce ;d
Somefour
~user

Wpisów: 7
Miasto: Łdź
WpisWysłany: Sob Mar 22, 2008 12:55    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

U mnie jest to około 1,5-2h dziennie + 2-3 godzinna próba z zespołem w tygodniu. Ale ostatnio prób nie mieliśmy ponad miesiąc. Wiecie, jest taka zasada rządząca światem "Zawsze ku*** coś" : )
I sam od 3 dni nie grałem z braku czasu, ale dziś pogram, oj pogram bo czasu dużo. (jak widać zdarzają się też dni bez gitary:/ )
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: