Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Improwizacja

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
batory21
~user

Wpisów: 16
WpisWysłany: Pią Maj 30, 2008 11:16    Temat wpisu: Improwizacja  Zacytuj zaznaczone      

Jak można wyćwiczyć improwizacje. Czy oprócz skal są jakieś jeszcze ćwiczenia.
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
+Redaktor

Wpisów: 410
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pią Maj 30, 2008 11:43    Temat wpisu: Re: Improwizacja  Zacytuj zaznaczone      

batory21 napisało:
Jak można wyćwiczyć improwizacje. Czy oprócz skal są jakieś jeszcze ćwiczenia.

Wywal wszystkie skale.
I graj z serca Smile

Poza tym improwizacja to bardzo trudna sztuka i moim zdaniem z samego założenia nie da się jej nauczyć.

Jeśli grasz na gitarze, to wiesz gdzie są jakie dźwięki(przynajmniej mniej-więcej).

Tak więc poważnie uważam, że żeby dobrze improwizować należy to poczuć i nieważne są skale, czy jakakolwiek teoria muzyki.

+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Maj 31, 2008 12:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

no coz juhas, skale sa niestety bardzo wazne poniewaz niewaznie jak pieknie bys improwizowal, to nie grajac dzwiekow danej skali zawsze wyjdzie Ci gowno. Improwizacji nie da sie nauczyc to fakt, trzeba ja poczuc i im wiecej bedziesz probowal improwizowac tym lepiej bedzie Ci szlo bo bedziesz lepiej czul sie w tym wszystkim. Skale niestety sa bardzo potrzebne bo dzieki nim nie napierdalasz na slepo po klawiszach tylko masz ta pewnosc ze niewazne jak zaimprowizujesz to i tak nie bedzie falszu. Powodzenia w rozwijaniu sztuki improwizacji hehe
+Redaktor

Wpisów: 410
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Sob Maj 31, 2008 12:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Sadam, ze skalami chodzi mi o to, że nie musisz się ich wyryć na blachę, żeby dobrze improwizować.

Bo jakimś czasie grania sam dojdziesz do wniosku, że np do akordu E można zagrać dźwięk H i to brzmi ładnie.
Itd.

A jeśli np. muzyk gra szybko zmieniając akordy - nawet masz szansę nie zobaczyć na jakich akordach gra, a co dopiero przypomnieć sobie jednocześnie kilka skal.
A jeśli masz dobry słuch - to to wszystko słyszysz i po prostu grasz nie zastanawiając się, co to za akord i jak wyglądają jego skale.

+Redaktor

WpisWysłany: Sob Maj 31, 2008 10:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

heh, moze i sie juz nei zastanawiasz ale grasz wedlog nich mimo wszystko ciagle. Ja mam kilka ulubionych skal i wedlog nich improwizuje i szczerze mowiac tez sie juz nie zastanawiam nad nimi podczas tego. Juz je tak wycwiczylem ze moge grac na lajcie na nich. Heh a co do akordow to tu jest inny problem bo jeszcze klania sie sztuka skladania akordow a to jest juz bardziej skomplikowana sprawa niz granie pojedynczych dzwiekow w danej skali. nvm ale skale sa potrzebne
~user

Wpisów: 65
Miasto: Kraków
Kapela: BIOT
WpisWysłany: Sob Maj 31, 2008 7:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeżeli sam zaczniesz pisać już muzykę,do czegokolwiek - to improwizacja przyjdzie Ci wtedy już z łatwością - zresztą w drugą stronę jest prawie tak samo Very Happy

Ja polecam pooglądać trochę pewnych schematów z wielu piosenek, bo imho one się dość często pojawiają tylko lekko zmienione Smile

Ave

~user

WpisWysłany: Nie Cze 01, 2008 2:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Czyli do improwizacji niestety potrzeba sporo talentu? Bo z tego co wynika z grania tak sobie nic mi nie wychodzi
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Nie Cze 01, 2008 3:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Heh, jesli trzymasz sie skal to juz bedzie to jamkos brzmialo, a to jak, czy zajebiscie czy do dupy zalezy juz tylko od twojej wizji, umiejetnosci kordynacji rak oraz sprawnosci palcow i tego co masz w duszy
~user

WpisWysłany: Nie Cze 01, 2008 11:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja mam wizje tylko nie potrafię je przelać na papier a wszystko co gram według skal wydaje mi sie do bani.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: