Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak podłączyć keyboard-a - POMOCY !!!

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karbi11
~user

Wpisów: 3
WpisWysłany: Sro Maj 14, 2008 5:00    Temat wpisu: Jak podłączyć keyboard-a - POMOCY !!!  Zacytuj zaznaczone      

Witam !!!!
Potrzebuje kogoś mądrego kto jest mi w stanie podpowiedzieć parę rzeczy w kwestii mojego keyboard-a, muszę przyznać że jestem w tym zielony. Posiadam CASIO CT-700 ( wejście MIDI aut/in ) i zwykłego laptopa ( bez portu gier ) tylko USB. Moje pytania to:
- jakim kablem spiąć kompa z klawiszami ??
- czy po podłączeniu będę mógł zapisywać to co zagram keyboard-em w postaci cyfrowego zapisu nutowego na komputerze ???
- czy mogę użyć programów np. takich jak "piano & keyboard workshop 2nd edition" który posiadam, do nauki gry przy użyciu keybord-a oczywiście !!!??? ( bo stukanie myszą w wirtualną klawiaturę odpada )
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wszelkie inne rady również mile widziane.

Pozdrawiam Piter
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sro Maj 14, 2008 10:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Aby zapisac wirtualny zapis nutowy, hmm mniemam ze chodzi Ci o zapis twojego grania w postaci nut na pieciolini lecz to CHYBA jest niemozliwe. Aby nagrywac to co zagrasz na pianku wystarczy podlaczyc np wyjscie na sluchawki z pianka pod wejsc do line in w kompie. Wtedy wlaczasz jakikolwiek program do rejeastracji dzwieku i nagrywasz. Co do uzywania programow o ktorych napisales to chyba musisz podlaczyc klawisz midi in do kompa tyle ze chyba potrzebny jest do tego adapter na USB badz cos takiego. Co do nauki gry to raczej p[olecalbym zwykle Guitar pro gdzie po sciagnieciu taba odpalasz go, wybierasz chciana sciezke, sprawdzasz czy ma strojenie na EADGBE ( jesli nie to przestrajasz), i pokolei widzisz na klawiaturce pianka (bedacego pod gryfem wiosla, opcja do wlaczenia lub wylaczenia wiec jesli jej nie widac po instalacji to trzeba ja wlaczyc, to taki znaczek klawiszy w widocznym ciagle menu programu) co grac w ktorym momencie. Powodzenia i milej zabawy.
BTW twoj klawisz nie posiada funkcji operacyjnej na kompie wiec nie masz mozliwosci wgrywania nowych brzmien ani styli przy pomocy kompa i internetu tak wiec nie widze innej potrzeby podlaczania pianka do kompa niz nagrywanie tego co sie gra przez wyjscie sluchawkowe badz pozniej jak bedziesz mial jakis wzmak z wyjsciem line out.
\,,/AvE\,,/

~user

WpisWysłany: Czw Maj 15, 2008 3:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dzięki SadaM, spróbuję podzialać z Guitar pro, rzecz tylko w tym ze chcialbym cwiczyc to co pokaze mi komp NA KLAWISZACH, czyli nie klikac myszą w wirtualną klawiaturę na ekranie tylko w klawiaturę keybord-a. Tak czy tak dzięki kabelek znalazle na ebay-ju nie duza kasa wiec sobie sprawie i próbuję co z tego wszystkiego wyjdzie.

Poz. Piter
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Czw Maj 15, 2008 9:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

heh, co do tego klikania po ekranie to nie bedziesz tego robil w GP. Tam masz poprostu wyswietlone dzwieki ktore sa grane w danej chwili w songu. Patrzysz, powtarzasz i uczysz sie to grac easy
~user

WpisWysłany: Nie Cze 22, 2008 10:06    Temat wpisu: odp. SADAm  Zacytuj zaznaczone      

Zakupiłem adapter o którym napisałeś że "chyba" potrzebuję, wszystko hula super i bez problemu. Klawisze współpracują z kompem i mogę zapisywać to co gram w postaci cyfrowego zapisu nutowego, a także używać programu "piano & keyboard workshop 2nd edition " jako mojego własnego nauczyciela. Co do twojej odpowiedzi na moje pytanie to napisałem na tym forum bo szukałem fachowców, a twoje podpowiedzi z wszechobecnym słowem " chyba nie .... " nie okazały się wiele pomocne, jeśli się nie znasz na rzeczy to daj sobie spokój bo możesz tylko kogoś zniechęcić !!! Jesli ktoś ma podobne problemy to namiar do mnie z checia wymienie sie doswiadczeniami karbi@10g.o2 Pozdrawiam
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: