Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Jak robić slajdy?

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Sob Lip 07, 2007 12:23    Temat wpisu: Jak robić slajdy?  Zacytuj zaznaczone      

nie wiem czy jest ktos na tym forum kto moglby pomoc mi w tej sprawie bo z tego co widze to grono klawiszowcow nie nalezy do wiekszosci tutaj ale nvm....

Zastanawiam sie jak dobrze robic slajdy ( tzn granie jedna reka np wszystkich dzwiekow z danej gamy od najnizszej oktawy az po najwyzsza ). zalezy mi przede wszystkim na wiadomosci od ktorego palca zaczynac, jakimi ciagnac slajd dalej itd. Niektore wychodza mi calkiem niezle ale np niby wydajaca sie prosta gama C dur a jednak sprawia mi troche klopotow. Z tego co sam zaobserwowalem to klawiszowcy uzywaja albo pierwszych 3 lub 4 palcow. Piaty raczej jest nie uzywany. W sumie sie zgadzam ale czy da sie zagrac game cedur w zajebiscie szybkim tempie przez wszystkie oktawy za pomoca tylko 3 palcow ... Domyslam sie ze chodzi o trening trening i jeszcze raz trening ale to wszystko jest jakies dziwne. A wlasnie nie mowie tylko o slajdach ze tak powiem w gore tzn od najnizszych tonow do najwyzszych ale tez i na odwrot, to wedlog mnie jest jeszcze trudniejsze... Jesli ktos jest w stanie to prosze o pomoc. THX!

~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Pon Lip 09, 2007 1:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Musisz sie nauczyć przekładać kciuka pod 3 palcem (tzw "fuck") i na odwrót 3 nad kciukiem. Jak chcesz zagrać jedną game to zaczynasz od c i grasz normalnie do 3 palca potem przekładasz dołem kciuka na f i grasz już normalnie do c. W praktyce to wyglada tak: 1 2 3 1 2 3 4 5. cyfry od 1 do 5 oznaczaja palce, gdzie na każdy palec przypada jedna liczba. A wieć zaczynajac od kciuka (1) kończymy na małym palcu (5). Inaczej sprawa sie ma jak chcesz zagrać wiecej niż jedzna gama. Zaczynamy tak samo a wiec (bede pisał liczbami żeby było szybciej, każda liczba oznacza 1 palec) 1 2 3 (przekładamy kciuka) 1 2 3 4 (przekładamy kciuka 2 raz i teraz kciuk powinien sie znajdować na dzwieku c drugiej gamy) 1 2 3 (przekładamy kciuka) 1 2 3 4 5. Idąc od góry go dołu gramy bardzo podobnie bo odwrotnie. A wiec: 5 4 3 2 1 3 2 1. A przez wiecej gam to wyglada tak: 5 4 3 2 1 3 2 1 4 3 2 1 3 2 1 Jak chcesz to moge ci podesłać pare prostych ćwiczeń z przekładaniem palców.
+Redaktor

WpisWysłany: Pon Lip 09, 2007 3:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

powiem tak. Dzieki za wytlumaczenie ale hehehehe co do palcow ktory jest 1 a ktory 2 i jak gra sie jedna gam,e to spoko nie jestem az takim jemiolem aby tego nie wiedziec ale przyda sie to innym. Mowisz ze gram 1 2 3 1 2 3 4 i znowu 1. Dlaczego ta nagla zmiana??? jak wiadomo duzo trudniej przelozyc jest palec 1 pod trzema innymi niz pod dwoma. Dlaczego ta kombinacja??? PS: z cwiczen chetnie skorzystam wiec jak cos to pisz na gg . PS: problem mam najwiekszy w graniu wlasnie tej gamy.... Inne w ktorych sa czarne klawisze ida mi duzo latwiej no i wiadomo szybciej. Doszedlem do tego ze podczas grania tych ,, slajdow ,, 5 palec odpada no chyba ze aby go zakonczyc. Jeszcze jedno, grajac slajdy nadgarstek powinien byc prostopadle do klawiszy. Lepiej sie wtedy gra i trudniej jest nie trafic w docelowy klawisz ale to chyba spowalnia, sam juz nie wiem.

PS: dzieki za odp, myslalem ze nikt mi tego nie powie na tym forum. W zasadzie chodzilo mi glownie o cwiczenia na game C dur bo z cala reszta idzie mi niezle. Dzieki z gory

~user

WpisWysłany: Pon Lip 09, 2007 7:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Mowisz ze gram 1 2 3 1 2 3 4 i znowu 1. Dlaczego ta nagla zmiana??? jak wiadomo duzo trudniej przelozyc jest palec 1 pod trzema innymi niz pod dwoma.

Jest tak dlatego żebyś skończył grać 5 palcem na dzwieku c. Zreszta możesz sie przypatrzyć temu jak grasz. Jak przełożysz 1 palec pod 4 to 1 znowu wraca na dzwiek c i powtarza sie systuacja jak przy graniu przez jedna oktawe czyli 1 2 3 1 2 3 4 5.

+Redaktor

WpisWysłany: Pon Lip 09, 2007 9:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

yhmmm to jakie cwiczenia radzisz?? Wpadlem na ten pomysl aby grac najpierw 123 a pozniej 1234 . Te ustawienia bardzo widac dobrze np przy graniu skali G minor w ktorej dzwieki to C,D,Dis,F,G,A,Ais,C. Aby zagrac ja najszybciej wlasnie najlepiej grac
1 - C
2 - D
3 - Dis
1 - F
2 - G
3 - A
4 - Ais
1 - C
itd....

Teraz pytanie.... Smar jak myslisz czy wszystki9e skale, grajac je przez wszystkie oktawy trzeba grac tak?? tzn 1231234?? Czy grac tak by zawsze pierwszy palec znalazl sie na pierwszym granym dzwieku z danej gamy???

~user

WpisWysłany: Wto Lip 10, 2007 6:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tak, chyba że chcesz skończyć grać to wtedy używasz 5 palca.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: