Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Klawisze - Ćwiczenia part 1
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Czw Gru 21, 2006 2:18    Temat wpisu: Klawisze - Ćwiczenia part 1  Zacytuj zaznaczone      

Dla niektórych gra na klawiszach to granie akordow + jakas melodyjka, niektórzy ( jak ja) graja raczej sama melodyjke i nie bawia sie z akordami ( mowie tu o graniu np jakiegoś ,,stylu"). Niestety na tym najczesciej konczy sie nasza gra. Nauczymy sie kawalka i juz jestesmy niezli. Na klawiszach podobnie jak na basie czy innych instr trzeba cwiczyc palce, rozgrzac je do gry itd... Kilka porad ktore moze sie komus przydadza

Rozgrzewka:
mozna porobic tak zwane krazenia nadgarstkow co ma jakis efekt pomimo tego ze przy graniu nie powinnismy szalec zbytnio ta czescia reki, raczej powinna byc ona sztywna ale czasem przy szybkich kawalkach jest to niemozliwe. Pozniej mozna pograc, gamy zaczynając w miare wolno po czym przyspieszac. Nie chodzi tu o granie strasznie szybko tylko jak najdokladniej. Walic w klawiorke kazdy umie ale aby to brzmialo i mialo sens musimy sie opierac na dokladnosci, podobnie jak w kulturystyce . Po takiej co najmniej 10 min rozgrzewce mozna [przystapic do grania].

Granie:
jak sama nazwa mowi chodzi tu juz o granie tego co umiemy albo nie wiem moze cos tworzymy. Tu nie musze chyba wiele pisac chodz nastepny punkt bedzie mial duzo wspolnego dla dobroci grania

Ćwiczenia:
Jak wspomnialem to bardzo wazna rzecz. Ja jak mam czas conajmniej cwicze po godz dziennie. Cwiczenia moga byc rozne, generalnie sam kazdy powinien sobie ustalic co i jak. Ja np robie takie cwiczenia:

1) od 5-1 palce, chodzi tu by, dajmy np najprostrza game od C do C (CDEFGAHC) gram wtedy od C 54321 pozniej D 54321 E54321 itd ( po 5 dzwiekow kazdym palcem na jednym dzwieku)
Przydatne cwiczenie jak pozniej bedzie trzeba zagrac kilka dzwiekow szybko na jedym klawiszu, wyrabia szybkosc i precyzje.

2) Wspomniane gamy w rozgrzewce nie sa bezsensowne. Cwiczenie ich da nam w przyszlosci mozliwosc grania np wszystkich dzwiekow od C w oktawie -2 az do oktawy +2 (czyli od poczatku do konca klawiorki )
To cwiczenie tez polecam lecz nie jest ono proste. Pozniej dochodza inne dzwieki a grane bardzo szybko gamy w ktorych sa # nie ida juz tak latwo jak C-dur.

3) Nastepne cwiczenie jest przydatne na tak zwane hahaha myslenie i koordynacje palcow. Chodzi tu o to ze ustawiamy dlon na klawiurce palce od 1-5 kazdy na innym dzwieku lecz obok siebie czyli np CDEFG. Caly pic polega na tym by grac coraz szybciej np C G E D F i kazdy oczywiscie palcem ktory sie na tym dzwieku znajduje i coraz szybciej. Pozniej mozna zmieniac dowolnie konfig. dzwiekow. PS: ciezko sie nie mylic

4) Granie tych samych kombinacji lecz tym razem obiema rekoma. Nie mozna zapominac o lewej rece. Tak wiec to co gramy prawa to gramy w tym samym czasie lewa.

5)To cwiczenie jest dla obu rak. Gramy wszystkie dzwieki przez wszystkie oktawy lecz cofamy sie. np: CDEFG,DEFGA,EFGAH itd no i coraz szybciej. Starajmy sie robic to cwiczenie kazda reka a pozniej je polaczyc czyli grac obiema to samo jednoczesnie.

.......::::!!!!!!!!!!!:::::...........
Nie ma czegos takiego jak w np kulturystyce, ze palce musza odpoczac. Nie mozna grac caly czas bo wtedy palce nam sie zjada ale jest to rzadkie zjawisko na pewno nie bedzie tak jak w przypadku spotkania ze strunami w gitarkach
Zrobic sobie odpoczynek na chwile i znowu. Nie musicie sobie ustalac ooo ja bede gral po 2,3 h dziennie no bo wiadomo nie ma czasu itd ( ja tam moglbym caly dzien gdyby nie szkola ). Grajmy tyle ile chcemy, granie na sile nie ma sensu. Trzeba miec jakas hmmm wene, checi, potrzebe!

PS: mysle ze te drobne inf przydadza sie tym ktorzy dopiero siadaja za klawiszami a moze i juz bardziej wprawionym
Zycze milych praktyk i chwil spedzonych przy klawiszach!

wicz 3.mp3
 Opis:
 Rozmiar:  92.14 KB
 Oglądano:  1568 raz(y)
 Pobierz Pobierz

wicz 2.mp3
 Opis:
 Rozmiar:  213.37 KB
 Oglądano:  1559 raz(y)
 Pobierz Pobierz

wicz 1.mp3
 Opis:
 Rozmiar:  616.22 KB
 Oglądano:  1556 raz(y)
 Pobierz Pobierz

Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Nie Lip 01, 2007 3:37, w całości zmieniany 3 razy
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
zupa
~user

Wpisów: 324
Miasto: Łódź
Kapela: Testowy
WpisWysłany: Czw Gru 21, 2006 6:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Gdyby nie fatalna ortografia byłoby super

poprawiłem błędy, które widziałem na pierwszy rzut oka ;p /quba
torm
~user

Wpisów: 270
Solówki: 1
WpisWysłany: Czw Gru 21, 2006 8:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

cwiczenia chromatyczne... ale te nawiazania do kulturystyki? weird...
Ogląda profil użytkownika   
raiq
~user

Wpisów: 139
Miasto: Poznań
Kapela: Infinity
WpisWysłany: Czw Gru 21, 2006 8:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja się na klawiszach absolutnie nie znam, ale pewne rzeczy są wspólne dla wszystkich instrumentów, więc pozwolę sobie zwrócić uwagę na jedną z najważniejszych (według mnie przynajmniej) rzeczy, o której autor tekstu zapomniał..... __METRONOM__
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Gru 21, 2006 10:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

metronom generalnie w klawiszach sie srednio przydaje, Ja np nigdy go nie uzywalem... i nie mam problemow z rytmem.
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Gru 21, 2006 10:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

fuck nie da sie edytowac tekstu wiec napisze co zapomnialem Laughing

PS: dzieki za poprawienie bledow
PS2: Co do kulturystyki to czy granie po czesci nie jest podobne ?? grasz/ cwiczysz by osiagnmac cos a jesli chodzi o cwiczzenia to tak mniej wiecej jest ( wybaczcie za to ale poprostu za duzo na silce siedze haha )
PS3: Co do metronomu to ja go nie uzywalem ale moze komus sie przyda. Jak grasz ze stylem to metronom no w syumie to perka jest wiec chyba kazdy polapie sie co i jak. Ja tam nigdy nie uzywalem metronomu niewazne na czym gram, klawisze bas gitara perka nigdy....

hahaha mam nadzieje ze komus sie ten txt przyda

~user

WpisWysłany: Pią Gru 22, 2006 1:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja tam uważam, że nawet wokaliści powinni od czasu do czasu popracować trochę z metronomem ;P No, ale OK, może akurat jestem jakiś przewrażliwiony Ale jeśli mówisz, że grałeś nawet na basie czy perce i nie używałeś metronomu - to już dla mnie lekkie nieporozumienie Smile
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Pią Gru 22, 2006 5:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

heh powaznie nie wiem czemu ale nie jest mi poprostu potrzebny, od poczatku kiedy zaczalem z muzyka az po teraz i jesli chodzi o wpasowanie w jakims momencie z muzyka czy z graniem w rytm jakos nigdy nie mialem problemow hahaha alien ze mnie
~user

Wpisów: 122
Miasto: Płock/Wawa
Kapela: Namerok
WpisWysłany: Pią Gru 22, 2006 11:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jak nie ćwiczysz równej gry w wolnym tempie to nie masz szans grać równo w szybszym. Smile A sam art taki sobie, w zasadzie same ćwiczenia chromatyczne. A gra w różnych tonacjach, ogrywanie jednej melodii w różnych (czyli transponowanie), szukanie harmonii akordowej do melodii czy chociażby rytmika prawa/lewa ręka (co sprawdza się też jako gitara/wokal)? To tak jakby na gitarze grać tylko pasaże chromatyczne, może i rozwija szybkość ale niewiele poza tym.

WpisWysłany: Pią Gru 22, 2006 11:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jak przeczytasz uwaznie to napisalem ze cwiczenia w duzej mierze zaczynac trzeba wolniej i dopiero stopniowo przyspieszac. Jesli komus jest potrzebny metronom by rowno grac to ok niech go uzywa qrja no nie moja wina ze akurat go nie potrzebuje. Co do transpo. to jest to fane cwiczenie ale trzeba znac dobrze gamy i miec jakis niewielki chociaz sluch bo bez tego nie da rady. Nie wspomnialem o tym cwiczeniu, fakt powinienem ale to ze napisalem art nie znaczy ze sprawa ma byc juz skonczona. Podzielcie sie jeszacze jakimis cwiczeniami na Klawisze! jak znacie a gitarka troche sie rozni od bialasow . Co do szukania harminii to polecam (medytacie) Very Happy, do tego trzeba miec jakas wiedze chociazby jak wyglada podstawowy akord bo bez tego sobie mozna heh wiadomo. Jesli chodzi o rytmike obydwu rak to jak przeczytasz uwazniej to znajdziesz cwiczenie na obydwie rece
\,,/AvE\,,/

~user

Wpisów: 122
Miasto: Płock/Wawa
Kapela: Namerok
WpisWysłany: Pią Gru 22, 2006 11:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Tak, ale napisałeś "Nauczymy sie kawalka i juz jestesmy niezli", a granie jakiegoś kawałka to już bardziej "bycie niezłym" niż szybkie machanie palcami. Smile A dużo więcej w tekście nie ma, nie traktuj tego jako ataku, raczej jako sugesti do następnych poradników.

A "ale trzeba znac dobrze gamy i miec jakis niewielki chociaz sluch" mnie rozwaliło. Jak można grać na czymkolwiek nie mając chociaż "niewielkiego" słuchu? Smile A gamy warto lubić, klawiszowcy mają pod tym względem łatwo, mają mnóstwo fortepianowej klasyki na której można poznać specyfikę różnych tonacji a przy tym się nie zanudzić. Smile

A ćwiczenia rytmu na dwie ręce to generalnie granie dwóch rytmów, a nie granie dwoma rękoma tego samego, a więcej w arcie nie znalazłem, chyba, że nie umiem czytać. Smile

Pozdrawiam.

WpisWysłany: Pią Gru 22, 2006 11:56    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

heh spoko. To co napisalem do tego kawalka ze jak sie nauczymy grac to juz jestesmy niezli to byla ironia a co do reszty hahaha np do sluchu to jasne ze cos tam trzeba slyszec nie?
Dzieki za wskazowki !!
PS: co do cwiczen grania obiema rekoma to raczej cwiczyc mozna to tylko na muzyce powaznej no chyba ze ktos jest tak rozwiniety ze gra melodyjke prawa a lewa robi tlo. To tez fajnie brzmi

~user

WpisWysłany: Sob Gru 23, 2006 4:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM: nie sądzę, aby ktokolwiek czuł kiedyś wewnętrzną potrzebę gry z metronomem. Każdemu wydaje się, że gra równo Smile a weryfikuje to właśnie metronom! Ćwiczenia w stylu "granie coraz szybciej" bez metronomu prowadzą bezsprzecznie do niedokładności i do późniejszego przyspieszania podczas normalnej gry... (szczególnie negatywne zjawisko u perkusistów, ale tak naprawdę jest to bardzo ważne przy każdym instrumencie!)

Osobiście jakąkolwiek grę na gitarze bez metronomu nie wliczam do czasu dziennych ćwiczeń Smile Bez metronomu można se pytolić dla przyjemności, ale ćwiczeniem nazwać tego nie można

SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Gru 23, 2006 6:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

OK. Wiec wprowadzajac poprawke mowie do wszystkich ktorzy czytaja ten art aby cwiczyli do ***** z METRONOMEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zrozumiano !?
Yes Sir!!

~user

Wpisów: 270
Solówki: 1
WpisWysłany: Sob Gru 23, 2006 6:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

co nie zmienia faktu, ze "ty go nie potrzebujesz"... piszac przy tym o cwiczeniach ktore ucza rownej i dokladnej gry.

i jak cie tu serio traktowac...
Ogląda profil użytkownika   
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: