Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Klawisze - Ćwiczenia part 2

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 551
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Nie Maj 06, 2007 11:30    Temat wpisu: Klawisze - Ćwiczenia part 2  Zacytuj zaznaczone      

Generalnie chciałbym poruszyć teraz kilka ważnych spraw o których nie powiedziałem w pierwszej części tego tematu oraz dodać kilka tych, co wpadły mi do głowy lub są totalnie nowe. Jedziemy

1. Guitar Pro.

a) Oczywiście nie trzeba tego programu nikomu przybliżać, lecz nie jest on pomocny tylko gitarzystom o czym może świadczyć sama nazwa. Ściągając jakiegoś interesującego nas taba znajdziemy w nim ścieżkę dla klawiszy. Odpalając ja pamiętajmy aby ja przetransponować na standardowy strój EADGBE. Myślę ze każdy kto zaczynał właśnie na GP miał z tym problem. Brał taba patrzył na klawisze próbował grac i ,, CHOLERA!!!! co jest!!!! gram tak jak jest w GP a u nich słychać a u mnie nie??!!! ". Aby tego uniknąć musimy pamiętać o zmianie stroju.

b) Ważne jest tez by nie grac na pale tak jak jest pokazane w GP. Heh... najczęściej niestety taby do GP pisane są przez gitarzystów którzy na klawiszach nie za bardzo i pomimo ze niby wszystko pięknie gra to nie jest do końca cacy. Jeśli ktoś nie jest dobry w te klocki to proponuje porostu ściągnąć kilka wersji tabów z danej piosenki, odpalić ściszając wcześniej partie wszystkich instrumentów poza klawiszami oczywiście no i porównać.

2) ćwiczenie słuchu

a) GP to bardzo fajna sprawa tylko jest jedno pytanie: Co zrobicie jeśli pod ręka nie będzie neta ani GP a będziecie musieli zagrać coś czego wcześniej nigdy nie graliście?? No właśnie i tu jest problem. Ważne są ćwiczenia na rozwijanie słuchu dzięki, któremu np, jeśli już sie nieźle rozwiniecie, będziecie mogli znając hmmm 2,3 pierwsze dźwięki dograć sobie resztę. Przydaje sie tez znajomość gam ale teraz nie o tym. Jest to naprawdę bardzo dobra umiejętność, która sie wam przyda.

b) teoria to bardzo przydatna wbrew pozorom sprawa. Znajomość gam i akordów może wam bardzo pomoc. Jeśli znacie akordy możecie bez problemu zrobić akompaniament do tego co gracie. Dajmy na to ze gracie prawa ręką np podczas jednego taktu ćwierćnuty C,D,E,F no to przy znajomości akordów i mając trochę wiedzy wiadomo ze pasujący akord to np C-dur. Myślę ze to najprostszy przykład jaki mógł być, jeśli chcecie więcej na ten temat to art Dabroza powinien was zadowolić. Co do gam to przydają sie np w improwizacji. Jak wiadomo dźwięki zagrane w jakikolwiek sposób ale należące do jednej gamy będą do siebie pasować wiec warto je znać. Kolejnym plusem gam jest to ze przydadzą sie w tym o czym napisałem w punkcie a) czyli w np dogrywaniu ze słuchu. Jeśli pierwsze 3 dźwięki należą do gamy np D-dur no to prawdopodobnie będzie to ta gama, mowie prawdopodobnie bo wiadomo gam jest od cholery.

c) znając teorie gam i akordów można grac przed ludźmi coś wymyślonego w czasie rzeczywistym i jeśli umiemy to zrobić i połączyć w dobry sposób to każdy sie zachwyci.

3) ćwiczenia z akompaniamentem

a) Tutaj chciałbym poruszyć sprawę ćwiczenia utworu z np lecąca z kompa muzyka. Dajmy na to podoba nam sie piosenka Children of Bodom no i po wcześniejszym nauczeniu sie partii klawiszy odpalamy kawałek no i gramy razem z nim. Po 1 fajna zabawa, po 2 niezłe ćwiczenie, po 3 metronom w postaci perki, po 4 łatwiej będzie nam sie grało później jeśli będziemy mieli do czynienia z prawdziwa kapela na realu.

b) Grę można urozmaicać. Ja np jeśli mam partie w której gram ciągle same akordy i nic sie nie dzieje nie ma żadnych solówek ani nic, gitary też grają tylko rytm, zaczynam improwizacje w tonacji oczywiście pasującej do utworu co sprawia ze zamiast jednego solo w piosence mam powiedzmy ze 3 hahahaha no ale to już musi być bardzo (specjalna) piosenka^^. Również bardzo fajna sprawa bo rozwija palce, dzięki temu nabywamy nowe pomysły, urozmaicamy utwór, rozwijamy zdolności improwizacyjne, które są jak zdążyliście zauważyć bardzo przydatne.

4) ogólne ćwiczenia ( ogólnorozwojowka )

a) granie akordów do poszczególnych wymyślonych przez siebie dźwięków tak aby pasowało.

b) dołączanie lewej reki przy robieniu tzw. slajdów w gore klawiatórki po gamie. hmm jakby to wytłumaczyć. Mamy gamę Cdur. Prawa reką gramy wszystkie klawisze czyli po prostu wszystkie dźwięki od góry do dołu ale lewa ręką naciskamy 2 tony niżej od uderzenia prawego kciuka. Coś w stylu
L - (lewa ręka), P - (prawa ręka)

L.(A) ---> P (C,D,E) ---> L (D) ----> P (F,G,A) ----> L(G) ----> P (H,C,D) itd az przelecimy tak wszystkie oktawy.

c) używać lewej reki jako momentu by cofnąć sie podczas robienia slajdów, czyli gramy dźwięki w jakiejś tam tonacji od najniższej oktawy prawie po najwyższa i nagle lewa ręką cofamy sie o oktawę niżej no i później gramy to samo prawą ręką tylko od miejsca, w którym uderzyliśmy ręką lewą.

PS: jeśli jakieś ćwiczenie jest niezrozumiale to ponagrywam je i będę miał jako sola w profilu np jako ćwicz 1, ćwicz b itd
powodzenia przy pracy i treningu

Ostatnio zmieniony przez SadaM dnia Czw Lip 05, 2007 9:45, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
zupa
~user

Wpisów: 324
Miasto: Łódź
Kapela: Testowy
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 8:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

1. Poprawiłem większość błędów ortograficznych
2. Co do przykładów ćwiczeń to możesz dołączyć utworki w załączniku do arta - tak na marginesie Smile
3. Art jest lepszy niż part1, gratz
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 9:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

1. nigdy nie bylem w tym dobry
2. dobrze wiediziec
3. Dzieki]

~user

Wpisów: 1
Miasto: kraków
WpisWysłany: Czw Cze 28, 2007 5:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cześć!! a nie macie jakiś materiałó douczających improwizajcę na klawiszu.. ponieważ odniedawna się uczę grac i nie moge sie nauczyć tej improwizacji..
pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
+Redaktor

WpisWysłany: Czw Cze 28, 2007 9:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

moja rada jest taka, naucz sie kilku podstawowych gam, jesli wiesz w jakiej gamie garsz dana np piosnke to uzywajac klawiszy z gamy w jakiej jest utwor bedziwesz mogla improwizowac. Sama improwizacja zalezy tylko od nas, tego wedlog mnie nie mozna sie nauczyc, to trzeba poczuc i wtedy samo wyjdzie. Posluchaj duzo utworow gdzie graja klawisze, wsluchaj sie w linie melodyczna w to jak ktos na nich wymiata, to tez czasem pomaga
powodzenia

PS: nie jestem w stanie zrobic materialu dotyczacego twojej improwizacji bo nie wiem co gra Ci w sercu

~user

Wpisów: 155
Miasto: Zawada
WpisWysłany: Sob Cze 30, 2007 2:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

podstawą jest trzymanie sie gamy w której gramy bo inaczej nic z tego nie wyjdzie
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Klawisze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: