|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
quba @Naczelny

Dołączył: 26 Mar 2006 Wpisów: 445 Miasto: Olesno Kapela: newbandz
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 5:22 Temat wpisu: Usprawniwnie wyszukiwania |
|
|
Juz od dawna są plany ulepszenia wyszukiwarki zepsolów, a teraz przyszedl czas, by powazniej zajac sie tym tematem. Jest to wiadomość w odpowiedzi na komentarz, jaki zostal udzielony na innym forum:
| Cytat: | Lista zespołów - niealfabetyczna, nie wiadomo po co właściwie jest, bo chyba nie myślisz, że ktoś będzie czytał po kolei osiem (a docelowo pewnie więcej) stron nazw zespołów?
Wyszukiwanie zespołów - mechanizm szukania po nazwie jest za głupi i nie toleruje żadnych odchyleń (np. self-made bomb nie da się znaleźć wpisując "selfmade bomb" ani "self made bomb"). Szukanie po gatunku - to żart, żeby trzeba było wpisywać samemu, powinna być lista, a przy rejestracji użytkownicy też powinni mieć listę. Szukam np. zespołów hardcorowych, a każdy zespół może sobie wpisać hardcore, hard core, hard-core, hardkor, hc .... i co, ja jako zainteresowany też mam te wszystkie przypadki po kolei wklepywać?
Przeglądanie i wyszukiwanie muzyki - tutaj to już zupełny absurd. ŻADNYCH możliwości wyszukania czegokolwiek. Trzeba po kolei dziobać te długie strony. Interesują mnie np. solówki perkusyjne - jak je znaleźć? A gdybym np. robił casting do zespołu i chciał tu znaleźć trębacza z Wrocławia, jakie mam możliwości działania? |
Tak wiec zwracam sie z pytaniem wg jakich kryteriów powinny być wyszukiwane zespoły, czy tez solowki? Na pewno zostanie wprowadzona lista wyboru gatunków w trakcie dodawania z podzialem na: rock, metal, reggae, ragga, ska, punk, itd. Ma to uniemozliwic zespolom podawanie jakis wymyslnych informacji, ktore w dalszym rozrachunku spowoduja tylko i wylacznie chaos, gdyz nic nie bedzie mozna znalezc. Naprawde baza zespolow to glowna czesc portalu, dlatego tez nalezy powaznie pomyslec nad usprawnieniem poruszania się w niej. Licze na jakies komentarze. Niestety z przykrościa musze przyznac, ze osoba piszaca komentarz portalu miala racje. A te racje z uplywem czasu mam zamiar jej odebrac. |
|
|
|
|
|
|
Glizda ~user

Dołączył: 13 Lut 2008 Wpisów: 116 Miasto: okolice Bielska-Białej Kapela: Agrressour
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 5:49 Temat wpisu: |
|
|
moim zdaniem dobrze by bylo jakby istaniala mozliwosc wyszukania zespolu dwoma drogami: pierwsza po gatunku, druga po nazwie. z ta pierwsza to problem polega na tym, ze trzeba byloby wprowadzic jakies konkretne gatunki, z ktorych zespol musialby wybrac podczas rejestracji jako swoj. _________________ rock hard my firend |
|
|
|
|
|
|
quba @Naczelny

|
|
|
|
|
Heretyk ~user
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:09 Temat wpisu: |
|
|
Tutaj może dam przykład z myspace - podczas rejestracji zespołu niech będzie można wybrać 3-4 gatunki z którymi powiązany jest zespół. Oczywiście jeżeli ktoś chce może wybrać jeden, ale teraz prawie żaden zespół nie gra w "czystych gatunkach" tylko tworząc siebie, tworzą gatunki synkretyczne.
Po za tym, jeżeli mogę wiedzieć, jakie gatunki będą możliwe do wyboru. Zrobiłbym 2 wyszukiwarki, jedna taka zwykłą, a druga szczegółową. Bo różnica między np, anarcho-punkiem, oi-punkiem, prawicowym-punkiem, nazi-punkiem, punk rockiem, czt teżkinder punkiem jakaś tam jest, a jeżeli będę chciał posłuchać kapeli grającej oi i wyskoczy mi pełno zespołó z kinderem, to szukanie też nie będzie miało sensu.
Z drugiej strony, ktoś szukający kapel punkowych, nie ważne jak punkowych, ale punkowych będzie mógł łatwo znaleźć te kapelki.
Na kolejną rzecz nie mam pomysłu, ale jest coś takiego, że zespołów innych nikt nie ocenia - to się powinno zmienić, żeby móc uszeregować też zespoły wg popularności.
Teraz tak, wchodzi się w listę ostatnio dodanych zespołów i są tam tylko ostatnio dodane kapelę - myślę że aktualizacja jakaś też powinna wywalać je na pierwszą stronę - bo jeżeli coś w zespole się zmienia, to nie jest to też ta stara ekipa i może ktoś przekona się do tego nowego image.
Nieaktywne zespoły też powinny być osobno traktowane - ktoś daje info, potem po miesiącu kapelka jest rozwiązana i nie daje szansy przebić się w wyszukiwarce nowym kapelką, które chcą coś robić.
To chyba tyle ode mnie, mam nadzieję że zrozumiale pisałem
Ave _________________ Brak bo był za duży i się systemowi nie podobało  |
|
|
|
|
|
|
Glizda ~user

Dołączył: 13 Lut 2008 Wpisów: 116 Miasto: okolice Bielska-Białej Kapela: Agrressour
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:41 Temat wpisu: |
|
|
| quba napisało: | http://nbandz.com/bandz.php?mode=search
To juz przeciez mamy. Tutaj chodzi o dalsze usprawnienia.  |
o kurde, nawet tego nie zauwazylem
| Heretyk napisało: | ale jest coś takiego, że zespołów innych nikt nie ocenia - to się powinno zmienić, żeby móc uszeregować też zespoły wg popularności.
Teraz tak, wchodzi się w listę ostatnio dodanych zespołów i są tam tylko ostatnio dodane kapelę - myślę że aktualizacja jakaś też powinna wywalać je na pierwszą stronę - bo jeżeli coś w zespole się zmienia, to nie jest to też ta stara ekipa i może ktoś przekona się do tego nowego image. |
oo, to sa bardzo dobre pomysly. moze dobrze byloby zalozyc jakis ranking, cos w stylu "top 10". napewnoby to zwiekszylo zainteresowanie ocenianiem _________________ rock hard my firend |
|
|
|
|
|
|
quba @Naczelny

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:08 Temat wpisu: |
|
|
To ja bym to jednak inaczej. Po co sie az tak rozdrabniach. Przy rejestracj izepsolu podawaloby sie obowiazkowe jeden, a opcjonalnie 2 gatunki predefiniowane (nad konkretami zastanowimy sie w pozniejszym czasie). Do tego doszloby jeszcze trzecie, opcjonalne pole, w ktorym mozna by wpisać dokładną nazwę gatunku. I ze zlozenia tych trzech wyborów wyszukiwane byłyby dane. Mysle ze tyle powinno 99% zespołów wystarczyc do okreslenia rodzaju granej muzyki.
Co do topek - podobnie jak segregacja wg wojewodztwa, bedzie tez mozliwa segregacja wg ilosci pozytywnych głosów.
[ Dodano: Minutę temu ]
Mialem chwilke wolnego, wiec dodalem na glownej wyszukiwarke zespolów wg województwa  |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|