Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Wierzysz w Boga?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Off-Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zupa
~user

Wpisów: 324
Miasto: Łódź
Kapela: Testowy
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 7:53    Temat wpisu: Wierzysz w Boga?  Zacytuj zaznaczone      

Wierzycie w Boga? Confused
Dlaczego tak lub dlaczego nie?
Jeśli nie to w co wierzysz?

Rozmowy w tłoku mode on
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
quba
@Naczelny

Wpisów: 445
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 9:14    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wierze, bo tak zostałem wychowany. Nie mam zamiaru w swoim życiu nic zmieniać, jeśli chodzi o wiare. Wkurza mnie jak widze ludzi, którzy w niedziele zamiast do kościoła idą na fajeczke (mowiac oczywiście rodzicom, ze ida sie pomodlić..). Może z wiekiem wydorośleją. Smile
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 9:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ludzie czesto sie dziwia albo smieja ze mnie ze ja, taki czrny hahaha i mroczny satanista wierzy w Boga. Heh no a jednak uwierzylem i zostalem przy tej wierze. Jak wiadomo biblia nie jest do konca npisana tak jak byla. W pewnym okerie w historii zostala okrojona o sporo ponoc istotnych faktow po to tylko aby nie bylo wojny miedzy religiami. Ja wierze nie w to co mowi ksiadz ale poprostu w Boga, trzymam sie jego praw i zasad tzn. przykazan. Mnie tez irytuja ludzie ktorzy przychodza do kosciola aby sie nudzic bo wcale tam nie chca isc albo zamiast tam oszukujac rodzicow ida na fajke czy wino. no coz, ZOSTANCIE Z BOGIEM BRACIA W WIERZE!! \,,AvE\,,/
+Redaktor

Wpisów: 410
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 11:16    Temat wpisu: Re: Wierzysz w Boga?  Zacytuj zaznaczone      

Na pewno nie wierzę w księży, ani kościół(specjalnie z małej litery)
"Podnieś kamień, a znajdziesz mnie pod nim" Smile

Jeśli chodzi o Boga... Hmmm... To trudno powiedzieć. Bo ani wierzę, ani nie wierzę.
Wydaje mi się, że coś tam jest. Ale niekoniecznie musi być to istota, która bezpośrednio wpływa na nasze życie na Ziemi.
Skłaniam się bardziej ku wierze w przeznaczenie. Pewnie dlatego, że czasami tak łatwiej.

Wierzę również w reinkarnację i karmę. Ale nie do końca tą buddyjską, tylko taką, która mówi, że człowiek odradza się człowiekiem. A jak mu się będzie żyło, to zależy w dużej mierze od tego, co narobił w poprzednim wcieleniu Smile

~user

Wpisów: 91
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 11:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To ja inaczej. Otóż mnie irytują osobniki twierdzące, wręcz zapierające sie, że są "wierzącymi ale niepraktykującymi" . I tak mamy przykładowego Zdzisia który po pytaniu "Czy wierzysz?" stwierdza "oczywiście" a w rzeczywistości ani nie chodzi do kościoła ani się nie modli. Więc co to za wiara? Ja do pewnego okresu wierzyłem. Z czasem gdy poznawałem coraz więcej biologii, chemii i fizyki zaczynałem wątpić. Nie wydaje wam się czasem, że wam kit wciskają? że religia jest fikcyjnymi odpowiedziami na pytania których większość społeczeństwa nie zna? Pochodzenie świata, stworzenie człowieka... nawet jakby to metaforycznie wziąć... coś mi tu nie pasuje :F W każdym razie ja zamiast mówić że "nie praktykuje" mówię "nie wierze". A jakbym miał odpowiedzieć w co wierze to trudno byłoby mi odpowiedzieć. Może nauka... i w to że każdy się rodzi, żeby umrzeć

Wpisów: 270
Solówki: 1
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 11:45    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM napisało:
Jak wiadomo biblia nie jest do konca npisana tak jak byla. W pewnym okerie w historii zostala okrojona o sporo ponoc istotnych faktow po to tylko aby nie bylo wojny miedzy religiami.

przeczytałeś o tym w Fakcie czy w internecie?
Lepiej wczesniej uzgodnij swoją wiedzę z jakimś teologiem, to co napisales ma sie nijak do tego jak kształtowała sie biblia

Juhas napisało:

"Podnieś kamień, a znajdziesz mnie pod nim" Smile

To jest idealny przyklad panteistycznej natury Boga (z apokryficznej ewangelii Św. Tomasza, if I remember correctly), ktora i tak, wedlug kosciola i biblii, jest prawdziwa. Tyle, że akurat ten cytat często bywa nadinterpretowany żeby, przy uzyciu fajnego argumentu, zjechać kościół.

Kościół jako "instytucja" istniał już na długo przed chrystusem (chociaż wtedy oczywiscie takiego słowa nie używano) i nikt tego nie negował.

Aha żeby nie było, że nawijam nie do tematu, osobiscie wierze w istnienie Boga jako przyczyny wszystkiego Wizja przedstawiona w biblii jest troche za bardzo precyzyjna co do intencji Boga. Watpie zeby byt wszechwiedzacy działał w oparciu o pojęcia znanego nam dobra i zła, troche to zbyt ironiczne.
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
+Redaktor

Wpisów: 569
Miasto: Zgierz
Kapela: Northern Lights
Solówki: 3
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 12:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Torm sprobuj zaglebic sie bardziej w wiedze na temat bibli a sam zobaczysz ze mam racje. A moze poprostu boisz sie poznac prawde bo to w co wierzysz jest dla Ciebie wygodne. Ludzie boja sie zmian niestety... poprostu poczytaj i pomysl troche ...
~user

Wpisów: 146
Kapela:
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 1:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ja wierze w Boga i we wszystko co on wypowiedział
Juhas
+Redaktor

Wpisów: 410
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 2:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

ioper11 napisało:
ja wierze w Boga i we wszystko co on wypowiedział

A czemu? Nie masz żadnych wątpliwości?

[ Dodano: <b>Minutę temu</b> ]
SadaM napisało:
Torm sprobuj zaglebic sie bardziej w wiedze na temat bibli a sam zobaczysz ze mam racje. A moze poprostu boisz sie poznac prawde bo to w co wierzysz jest dla Ciebie wygodne. Ludzie boja sie zmian niestety... poprostu poczytaj i pomysl troche ...

Zgadza się. Biblia ulegała zmianom przez lata. Niektóre rzeczy wynikały z błędnych tłumaczeń, a inne - po prostu usunięto lub zmieniono.
Zresztą biblii jest wiele

A to może teraz w drugą stronę. Czy ktoś z Was uważa się za satanistę, wg pojęć Antona LaVeya?

~user

Wpisów: 270
Solówki: 1
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 5:39    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

SadaM napisało:
Torm sprobuj zaglebic sie bardziej w wiedze na temat bibli a sam zobaczysz ze mam racje. A moze poprostu boisz sie poznac prawde bo to w co wierzysz jest dla Ciebie wygodne.

Stary nie rob ze mnie niedouczonego maniaka religijnego akurat tematyka biblijna sie dosc mocno interesuje i "nie boje sie poznac prawdy (eee?)"

Ustalanie kanonu nowego testamentu znanego nam dzisaj (4 ewangelie, dzieje, listy) zakończyło się defacto juz w II w n.e (oczywiscie mam na mysli europę). Pomijajac oczywiscie apokalipse, ta ksiega budziła i budzi do dzisiaj sporo kontrowersji. Jedyne zmiany jakie następowały później związane były z wielkia schizmą i reformacja. Ale to i tak tyczyło sie innych koscioł, czyste chrzescijanstwo pozostało bez zmian.

Ewangeli, ktore nie weszly w skald kanonu nie były przyjmowane z różnych przyczyn i bynajmniej nie chodzilo o jakies wojny religijne (?). Akurat w średniowieczu chrzescijanstwo bylo dosc agresywną religią (inkwizycja, krucjaty) i taki powod jest troche niedorzeczny. Chyba, ze wyjasnisz mi o co ci chodzilo to wtedy ok, bo ja o czyms takim w zyciu nie slyszalem.
Czesc z tych ewangelii byla niezgodna z reszta a niektore (np. Ewangelia Św. Piotra). po prostu nic nowego nie wnosily
ioper11
~user

Wpisów: 146
Kapela:
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 6:49    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:

To jest często zadawane pytanie. Odpowiedzi nie znam bo to przerasta ludzki umysł, ale Chrystus powiedział kiedyś "Błogosławieni ci którzy nie widzieli, a uwierzyli"
quba
@Naczelny

Wpisów: 445
Miasto: Olesno
Kapela: newbandz
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 7:43    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wiara ma już to do siebie, że niczego nie jestesmy pewni na 100%. Jeśli wszystko byłooby piękne i jasne, to czy byłby sens nazywać to wiarą? Pozostaje więc czekać i mieć nadzieję. Znacie zakład Pascala? Jasno z niego wynikało, że bardziej racjonalnym wyborem jest wiara - nic nie tracimy, a mozemy zyskać życie wieczne. Warto spróbować.
Kisioł
~user

Wpisów: 78
WpisWysłany: Pon Maj 07, 2007 10:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
"...musimy pomóc ludziom i środowiskom
szukającym Boga, ale również demaskować bez
obaw fałszowanie Ewangelii i naszej nadziei"
kard. J. Ratzinger, prefekt Kongregacji Nauki Wiary, 6 X 200

Cytat:
"Gdyby wam kto głosił Ewangelię
różną od tej, którą otrzymaliście -
- niech będzie przeklęty!"
św. Paweł do Galatów

Wersja kościelna-poprawiona:
Cytat:
"'Gdyby wam kto głosił Ewangelię
różną od tej, którą [...] otrzymaliście'
od pobożnej matki, z ust wierzącego
ojca, z nauki wychowawcy wiernego
samemu Bogu i Kościołowi -
'Niech będzie przeklęty!'

Pius XI, Mit brennender sorge, p.47

Kilka wersów przypadkiem dopisało się podczas transportu?
(właśnie sobie przypomniałem wrzuty na faceta, który sprzedawał "oryginalne" pady do Xboxa, ktoś go zapytał "a guzik back przekręcił się podczas transportu" )

http://www.racjonalista.pl/kk.php/d,10 - można sobie poczytać.

lordlolek
~user

Wpisów: 31
WpisWysłany: Wto Maj 08, 2007 8:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Juhas napisało:

qrde juhas! nie rozśmieszaj nas! nie ma takiego wierzącego, powtarzam NIE MA, który by nie miał wątpliwości!!!

a ja jestem głeboko wieżący. choc mam wątpliwosci. słowa Bibli przemawiają do mnie głeboko. często wątpie w praktyki kościelne, musze przyznac. jeden np.: Bóg powiedział
Cytat:
nie będziesz miał cudzych bogów przede mną
to po kiego grzyba kłaniamy sie figurką? owszem - symbolizują obiekty wierzeń. na pewno istniec powinny! ale nie upadac przed nimi na kolana... I think so...
bardzo mi sie podoba pomysł żydowski. jest to pomysł by najświętsza sala w świątyni (no... salka, saleczka Smile) w której ma byc zawsze Bóg obecny (takie nasze duże tabernakulum) jest... puste... ma byc to symbol tego że Bóg jest wszędzie.

nienawidze małych gnojków (nie mówie o małych ciekawskich), którzy sie pytają tak dla picu: "czy Bóg umie stworzy kamień tak wielki że sam go nie uniesie?" no szlag mnie trafi... na to moge odpowiedziec że na "do dupy pytania do dupy odpowiedzi". odpowiedź? "pierdol sie mały i poczytaj biblie"
o qrva... ale ja jestem cham dla małych dzieciaków

reasumując: Wierze, wierze i wierze w trójce świętą i ogólnie jestem wierzący, choc praktyki kościoła mnie czsami denerwują...jestem praktykujący, wierzący, i wierze że zasługuje w przyszłości na nagrode od samego Boga...

P.S. denerwują mnie stereotypy że jak któś słucha metalu to NA PEWNO nie wierzy w Boga

~user

Wpisów: 324
Kapela: Testowy
WpisWysłany: Wto Maj 08, 2007 10:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co do kształtowania się Biblii:

Stary Testament spisano ok 1500 lat przed Chrystusem, Nowy Testament kształtował się przez 100 lat po jego ukrzyżowaniu (wyjątkiem jest tutaj wspomniana wcześniej Apokalipsa Św. Jana która notabene mogła wcale nie zostać napisana przez niego) - niemożliwym jest fakt że można czytać ją teraz w takiej samej formie co dwa tysiąclecia temu. Głównie dlatego bo dysponujemy tylko przekładami Biblii przepisywanej we wczesnych wiekach chrześcijaństwa (Pismo było tłumaczone z aramejskiego najczęściej na grekę). Dopiero po przyjęciu chrześcijaństwa w cesarstwie rzymskim w czasie soborów (IV wiek) podzielono teksty na kanoniczne i apokryficzne - wiele pism odrzucono z tego względu że wielu 'ewangelistów naśladowców' którzy chcąc nadać swoim pismom wartości podpisywali się imionami Apostołów. Ciekawostką może być fakt, że Apokalipsę św. Jana włączono do Biblii dopiero w 11 wieku.

Wraz z postępem nauki zaczęto kwestionować autorytet współczesnej Biblii. W 18-19 wieku odkryto, że wiele starszych rękopisów Nowego Tes­tamentu różniło się od standardo­wego tekstu z piątego wieku, i wtedy też odkryto, że rękopisy można po­dzielić na tzw. rodziny zawierające podobny tekst.
Przełomem było odkrycie zwojów z Qmran znad Morza Czarnego. Tam właśnie znaleziono Ewangelię wg św. Tomasza w której były słowa:
Cytat:
"Podnieś kamień, a znajdziesz mnie pod nim"

Irytuje trochę mnie fakt, że każde nowe odkrycie co do treści Pisma jest owiane atmosferą skandalu, mimo to polecam zagłębić się w literaturę przedstawiającą różne fakty z trochę innej strony - w ogóle to temat tworzenia się chrześcijaństwa jest moim zdaniem zajebiście ciekawy.

Teraz czytam 'Tajemnicę Judasza - historia niezrozumianego ucznia i jego zaginionej ewangelii' Jamesa M. Robinsona. Judasz jest moim zdaniem jedną z ciekawszych tragicznych postaci literatury. Czy miłosierny Jezus mógł skazać Judasza na wieczne potępienie? Czy Judasz mógł nie wydać Jezusa? Co by było gdyby Judasz tego nie zrobił? Odpowiedzi jednak nie znajdziemy ale pewne jest jedno - Judasz miał przesrane Smile

Żeby nie było że nie do tematu... Wierzę? Chciałbym, ale to trudne. Wątpię w to, że jak powiem głośno wyraz 'dupa' to pójdę do piekła Confused
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Off-Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: